De ce sunt bune alimentele alcaline intr-o dieta?

De ce sunt bune alimentele alcaline intr-o dieta?

Viorica Ghinea, redactor

Stim cu totii cat de importante sunt stilul de viata si alimentatia pentru organismul nostru. De-a lungul timpului specialistii au cautat sa inteleaga ce anume provoaca imbolnavirea organismului si cum am putea sa prevenim acest proces, astfel ca au emis diverse teorii legate de tipul alimentelor si de efectele acestora asupra corpului. Hrana noastra a fost impartita in doua mari categorii: alimente alcaline si alimente acide.

Mediul acid din interiorul corpului poate sa favorizeze aparitia unor afectiuni daca nu are o valoare medie, astfel ca s-a ajuns la ideea ca este bine sa mentinem pH-ul organismului in valori normale pentru a fi mai sanatosi, iar alimentele alcaline ne ajuta sa avem o viata lipsita de boli, daca le includem intr-o dieta.

Iata de ce este bine sa avem o alimentatie bazata pe alimente alcaline!

Alimentele alcaline mentin echilibrul in organism

PH-ul sangelui trebuie sa aiba o valoare intre 7.35-7.45, adica sa fie usor alcalin, pentru ca organismul sa fie sanatos. Daca nu consumam alimente alcaline, valorile pH-ului pot sa scada sub 7.0, ceea ce conduce la crearea unui mediu acid, propice dezvoltarii cancerului, diabetului, obezitatii si altor afectiuni. De asemenea, pH-ul urinei si al salivei reprezinta un indice al starii de sanatate.

Nivelul de echilibru se mentine greu in organism si daca avem o dieta bazata mai mult pe alimente acide, ingreunam metabolismul corpului. Cu timpul o alimentatie dezechilibrata ne face sa simtim mereu o senzatie de oboseala. In plus, sistemul imunitar devine slab in fata infectiilor.

Exista o regula generala care spune ca trebuie sa includem alimentele alcaline in dieta noastra intr-un procent de 60-80%, iar pe cele acide sa le consumam intre 20-40%.

Dieta alcalina te ajuta sa slabesti

Avand in vedere ca majoritatea alimentelor alcaline sunt fructe si legume, este normal sa slabesti odata ce le-ai introdus in meniul de zi cu zi. Se recomanda sa mananci alimente cat mai naturale, sa bei multe lichide (apa, ceaiuri, sucuri naturale) si sa eviti cafeaua, sucurile din comert si bauturile alcoolice, deoarece fac parte din lista alimentelor acide. Daca nu te incanta ideea de a face din aceasta dieta un mod de viata, urmeaz-o pe perioade mai scurte, in special daca simti ca organismul tau are nevoie de o detoxifiere.

Alimentele alcaline iti dau energie

Unul dintre beneficiile pe care il vei simti imediat dupa ce ai inceput sa consumi mai multe alimente alcaline este energia de care te vei putea bucura zi de zi. Revitalizarea organismului se explica prin faptul ca sistemul digestiv va functiona corect odata ce toxinele vor fi eliminate din corp mult mai repede. Starea de oboseala si dorinta de a dormi tot timpul sunt de multe ori provocate de o digestie lenta si de toxinele pe care le avem in organism. In plus, nu vei mai avea probleme cu insomniile, iar memoria si nivelul de concentrare vor fi imbunatatite.

alimentatie sanatoasa

Un stil de viata sanatos previne imbatranirea prematura

Efectul unei alimentatii sanatoase se reflecta si asupra pielii, parului si unghiilor. Odata ce toxinele au fost eliminate din organism datorita antioxidantilor continuti de fructe si de legume, celulele corpului se regenereaza, iar aspectul pielii se schimba. Tenul tau va arata mai tanar, parul va capata luciu natural si unghiile nu se vor mai exfolia. Toate aceste schimbari alimentare te vor ajuta sa fii mai frumoasa, sa arati mai tanara si sa fii mai plina de energie ca oricand.

Alimentele alcaline si sanatatea organismului

O dieta bazata pe alimente alcaline nu numai ca previne formarea anumitor afectiuni, dar ajuta si la vindecare. Bolnavii de cancer, hepatita si diabet au resimtit efectele remarcabile ale unei alimentatii sanatoase. Sistemul imunitar s-a intarit si progresiv a oprit procesele distructive din organism. De asemenea, cei care sufera de infectii recidivante (urinare, respiratorii, viroze, candidoza) pot sa incerce un regim bazat pe alimente alcaline, deoarece ajuta la apararea organismului.

O astfel de dieta aduce numerose beneficii: previne bolile de inima, tumorale, astmul, artrita si multe alte boli comune (migrene, dureri musculare, afectiuni ale dintilor si ale gingiilor, balonari, etc.) care se dezvolta cu usurinta intr-un mediu acid.

In plus, acest tip de hrana te ajuta sa ai oase si dinti mai puternice, pentru ca sunt protejate de procesul demineralizarii.

Exista studii care au demonstrat ca boala Alzheimer, anxietatea, depresia, nervozitatea excesiva pot fi prevenite si inversate, de unde rezulta ca o alimentatie echilibrata ajuta la mentinerea unui psihic sanatos.

Informatii utile

- alimentele recomandate in dieta bazica nu au neaparat ph alcalin, pentru ca ceea ce conteaza cu adevarat este reactia (alcalina) pe care o produc atunci cand ajung in organism si sunt digerate. De aceea printre aceste alimente se numara si lamaia, fiind chiar in topul lor.

- o cura alcalina nu presupune infometare. Poti sa mananci multe alimente in cantitati moderate, fara sa respecti un meniu zilnic strict.

- exista alimente care isi pot modifica pH-ul in functie de modul de gatire.

- poti sa consumi multe fructe proaspete, legume (radacinoase, crucifere, verdeturi), nuci, printre cele mai alcaline fiind lamaia, grapefruitul, curmalele, smochinele, broccoli, anghinarea, sfecla, varza, spanacul si conopida.

Ce parere ai despre alimentele alcaline? Ai putea sa incerci o astfel de dieta sau preferi sa le incluzi moderat in alimentatie?

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (217 vizite)