Lista fructelor exotice de care nu ai mai auzit pana acum

Lista fructelor exotice de care nu ai mai auzit pana acum

Ioana Dinu

Cand mergi la piata sau intr-un hipermarket, mai ales vara, ai impresia ca exista atat de multe fructe, ca nu mai stii pe care sa le cumperi mai intai. De fapt, ceea ce te-ai obisnuit sa consumi nu reprezinta decat o parte foarte mica din bogatiile Pamantului.

Inca nu s-a aflat numarul de tipuri de fructe, si aceasta pentru ca lumea e plina de fructe care mai de care mai ciudate, exotice, necunoscute simplului cumparator de supermarket. Insa mai exista si retaileri mari care aduc adesea produse ce apartin de alte culturi si meleaguri. Asa ca nu strica sa stii cat mai multe lucruri despre fructele exotice, ca sa nu treci nepasatoare pe langa comori de savoare. Asadar, iata lista fructelor exotice de care n-ai auzit pana acum, sa vezi cat sunt de interesante.

Lista fructelor exotice - necunoscute pentru unii, savoare pentru altii

Ackee

  

Foarte bogat in minerale si vitamine, fructul ackee este cultivat cu precadere pe pamanturile din Jamaica, Haiti sau Cuba. Cu toate ca a fost cultivat pentru prima data in vestul Africii, acum sta foarte bine in bucataria caraibiana. Copacul care face acest fruct (inrudit cu lychee) in forma de para se cheama blighia sapida. Cand e crud, acest fruct exotic are culoarea verde. Odata cu expunerea la soare, capata culoare rosie si se deschide, continand trei seminte negre si mari, care sunt otravitoare, putand cauza crize de voma si hipoglicemie. Aceste seminte sunt invelite intr-un continut galbui de pulpa, care este numai bun de consumat. La gust, este dulceag, nu foarte aromat, usor acid. E bine sa stii ca il poti gasi in magazine si la conserva, fiind, evident, in intregime comestibil si ca il poti folosi in multe retete.

Rambutan

  

Si acest fruct se infrateste cu lychee, avand un aspect foarte interesant. Numele si-l trage de la un cuvant care semnifica „paros", fiind evident de ce. Dar, odata ce dai la o parte acest invelis paros de spini, dai de un fruct dulce-acrisor si cu o consistenta carnoasa. Originar din Asia de Sud, a ajuns sa fie cultivat cu precadere in Hawaii. Are putine calorii si poti sa il consumi in orice moment al zilei. Atentie, insa, multe persoane spun ca e atat de bun, ca mai ca da dependenta!

Mangosteen

  

Mangosteenul ocupa si el un loc fruntas in lista exoticelor fructe care te fac sa vezi cat de mica e lumea. El este fructul pomului Garcinia mangostana si poate sa reduca nivelul glicemiei, fiind si bogat in antioxidanti. El nu se coace decat la temperaturi ridicate, motiv pentru care este intalnit cel mai adesea in padurile tropicale. Este bun pentru o multime de afectiuni, precum Parkinson, depresiile, durerile de cap, Alzheimer, leucemie etc. Fructul se curata si se consuma pulpa sa albicioasa din mijloc, care are gustul unor struguri foarte dulci.

Physalis

  

Pe acesta il gasesti in mai multe supermarketuri, asa ca nu ai de ce sa te feresti de el (exceptand pretul, care poate fi uneori mai piperat). I se mai spune si papalau sau lampion chinezesc si are fructul asemanator ciresei, invelit intr-un invelis subtire ca hartia. La gust, e o combinatie de arome. Cei care au mancat acest fruct exotic incearca sa ii explice gustul raportandu-se la ceea ce au consumat deja si spun ca seamana cu ciresele, cu ananasul si portocala, toate odata.

Cucumis metuliferus sau kiwano

  

Daca nu poti sa tii minte numele acestui fruct exotic ciudat, spune-i „pepene cu coarne" sau „castravete african cu coarne", asta pentru ca are si ceva din pepene, si ceva din castravete. El intra in categoria fructelor pentru ca are origini tropicale si gust mai apropiat de cel al fructelor. Aceasta aroma aduce si cu un pepene, dar si cu un castravete, iar exteriorul tare si galben imbraca un interior mai gelatinos. Trebuie sa stii ca are un continut ridicat de vitamina C si fibre.

Durian

  

Despre acest fruct exotic se stie bine un lucru: este denumit regele fructelor si are un miros execrabil de sosete nespalate, dar un gust divin. Da, se poate! Este un fruct cu o coaja tare si plina de tepi, sub care se ascunde un miez asemanator unei budinci. Pentru ca e bogat in carbohidrati, poate sa constituie el singur o masa.

Jabuticaba

  

Lista fructelor exotice se imbogateste cu un fruct ce creste direct pe trunchiul copacului, denumit si arborele cu struguri. Acest fruct se cultiva extins in Argentina si Brazilia si are o consistenta gelatinoasa alb-galbuie sub invelisul violet inchis. Aspectul negativ legat de acest fruct unic este ca incepe sa fermenteze la numai cateva zile dupa ce este cules, motiv pentru care e foarte posibil sa nu il gasesti in magazine decat sub forma dulceturilor.

Synsepalum dulcificum sau miraculina

  

I se mai spune si fructul miracol si este un fruct de padure, care are un secret uimitor. Daca il mananci, va transforma gustul fructelor acre (precum lamaia sau lime-ul) intr-unul dulce. Acest fruct mic si rosu se distreaza cu papilele tale gustative, facand pana si berea amaruie sa aiba gust de cappucino. Cu toate astea, trebuie sa tii cont de faptul ca miraculina nu modifica si compozitia fructelor pe care le face dulci, asa ca, daca mananci prea multe astfel de combinatii, sunt sanse foarte mari sa ai probleme cu aciditatea. Insa poate sa iti fie cel mai bun prieten daca vrei sa slabesti si nu te poti abtine de la a manca dulciuri.

Cherimoya

  

Acesta este un alt fruct strain care are putine calorii si poate sa iti para ca arata ciudat, caci seamana si un mar, si cu niste hamei. I se mai spune si „marul peruvian de aur", iar tu poti sa iti dai seama de ce. Cu toate ca este mai degraba folosit drept planta de decor in varii colturi ale lumii, are o pulpa delicioasa si seminte otravitoare. Daca il gasesti in magazine, pune repede mana pe el, caci se exporta foarte rar, pentru ca este usor perisabil, dar contine o multime de vitamine si substante nutritive.

Cupuaçu

  

Ei bine, despre acest fruct exotic este posibil sa stii cate ceva, de vreme ce intra in compozitia multor creme si balsamuri hidratante. Este foarte bogat in vitamina C, potasiu si fibre si i se mai spune si „flori mari de cacao". Pulpa acestui fruct are culoarea alba si o consistenta usor acida, asemanatoare fructului de cacao.

Langsat

  

Langsatul este un fruct mic si aproape transparent, creste sub forma unui ciorchine si are tot aroma unui strugure, insa cu o tenta amaruie. Merita sa il incerci, mai ales ca poate sa constituie o gustare deosebita.

Aguaje

  

Acest fruct mic, foarte colorat, a inceput sa fie destul de cunoscut in toata lumea. Nu are o forma extravaganta precum celelalte, dar are un gust foarte bun si, cand fermenteaza, face un vin numai bun pentru serile racoroase de vara.

Acum stii cel putin 12 fructe exotice despre care foarte multe persoane nu au auzit niciodata. Insa nu te lasa pacalita, Mama Natura mai are zeci de mii de astfel de experiente exotce si fructate pentru tine.

Sursa fotografii: mnn.com  

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?
Incepe quiz
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)