Nouă rețete delicioase pentru dieta DASH

Miercuri, 26.10.2016
de Alexa Galgau

Dieta DASH a fost votată șase ani consecutiv ca fiind cea mai sănătoasă dietă din lume. Nu este nici pe departe un regim strict, hipocaloric, care să țintească spre rezultate rapide, dar de scurtă durată. Dimpotrivă, a fost concepută de specialiști mai degrabă ca stil de alimentație ce trebuie adoptat pe viață, principalul ei scop fiind să scadă tensiunea arterială - de unde și prescurtarea „DASH” (Dietary Approaches to Stop Hypertension). În timp, s-a constatat că această dietă, pe lângă faptul că te ajută să slăbești sănătos, este foarte benefică și pentru prevenirea bolilor de inimă, a diabetului și a cancerului.

Pentru că nu are niciun dezavantaj, ci numai beneficii, te invităm să încerci dieta DASH prin intermediul câtorva rețete care te vor convinge că este alegerea potrivită!

Dieta DASH: cele mai bune rețete

Dacă ți-am trezit interesul în privința acestui regim, nu îți mai rămâne decât să te documentezi și să afli în detaliu tot ce presupune dieta DASH! Apoi, poți să o începi cât mai repede, pentru că noi îți dăm toate rețetele necesare ca să te îndrăgostești de ea!

1. Banane rumenite cu iaurt și migdale

Ingrediente:

  • 180 ml iaurt grecesc slab;
  • 2 linguri de piure de zmeură;
  • 1/2 linguriță de esență de vanilie;
  • 1 banană tăiată în jumătate;
  • 1/2 linguriță ulei din sâmburi de struguri;
  • 50 g ananas proaspăt, tăiat cubulețe;
  • 1 linguriță de fulgi de migdale;
  • 50 g căpșuni proaspete, tăiate feliuțe.

Mod de preparare: rumenește bananele în uleiul din sâmburi de struguri și amestecă-le cu restul ingredientelor, cu excepția fulgilor de migdale. Pune bananele pe o farfurie, toarnă amestecul de iaurt peste ele și presară fulgii de midgale deasupra. 

2. Fulgi de ovăz cu ciuperci sotate, aromatizate cu ierburi

Ingrediente:

  • 2 lingurițe de ulei de măsline extravirgin;
  • 3 fire de ceapă verde, tăiate fin;
  • 400 g ciuperci tăiate feliuțe;
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie;
  • piper negru;
  • 1 litru de apă;
  • 1 linguriță de rozmarin proaspăt, tăiat fin;
  • 1 linguriță de sare;
  • 180 g fulgi de ovăz;
  • 4 ouă.

Mod de preparare: sotează ciupercile cu ceapa verde, zeama de lămâie și piperul până sunt pătrunse puțin, circa 5 minute, iar între timp prăjește ouăle într-o tigaie separată. Pune apă, rozmarin și sare la fiert într-o oală mai mare, pe foc mare, apoi adaugă fulgii și redu focul pe mediu - trebuie lăsați cam 6 minute la fiert. Împarte ovăzul în 4 castroane, adaugă ciupercile și oul și asezonează cu ierburi sau presară puțin cașcaval deasupra. 

3. Tortilla cu hummus și legume

Ingrediente:

  • 30 g hummus;
  • 1 tortilla integrală;
  • 1 roșie prunișoară, tăiată felii subțiri;
  • 1/4 castravete lung, tăiat felii;
  • 1/2 ceapă mică, roșie, tăiată julienne;
  • o mână de salată verde;
  • 8 frunze de mentă;
  • 1 linguriță de suc de lămâie;
  • piper, după gust. 

Mod de preparare: unge tortilla cu hummusul, apoi pune peste el restul ingredientelor și înfășoară totul ca pe o șaorma. Poți să folosești și alte legume în afară de cele propuse mai sus!

4. Salată de pui și legume cu dressing de tarhon

Ingrediente: 

  • o conservă de 500 g de fasole albă;
  • 80 ml de oțet balsamic alb;
  • 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin;
  • 2 căței de usturoi;
  • 2 lingurițe de tarhon;
  • 6 mâini de verdeață pentru salate;
  • 1/2 ceapă roșie, tăiată subțire;
  • 200 g piept de pui, tăiat cubulețe;
  • 12 boabe de struguri;
  • 100 g castravete englezesc, tăiat felii subțiri;
  • 3 linguri de nuci de pin;
  • piper.

Mod de preparare: pune fasolea albă, oțetul, uleiul, usturoiul și o linguriță de tarhon într-un blender și prepară un piure din aceste ingrediente. Pune verdeața în 4 castroane, adaugă ceapa, puiul, castravetele și nucile, apoi presară deasupra piperul și tarhonul. Toarnă dressingul peste sau servește-l alături.

5. Chilli picant din fasole roșie

Ingrediente:

  • 2 lingurițe de ulei din sâmburi de struguri;
  • 1 ceapă roșie medie, tăiată julienne;
  • 1 ardei iute jalapeno uscat și pisat;
  • 2 căței de usturoi pisați;
  • 800 g fasole roșie de la conservă;
  • 300 ml supă de legume;
  • 200 g roșii de la conservă;
  • o linguriță și jumătate de pudră de chilli;
  • sare, după gust;
  • 1/4 linguriță de scorțișoară.

Mod de preparare: sotează ceapa și ardeiul în puțin ulei până încep să se rumenească, circa 5 minute, apoi adaugă usturoiul și lasă-l să aromeze amestecul, circa 30 de secunde. Adaugă restul ingredientelor, mărește focul și lasă-le să fiarbă circa 1 minut, apoi dă focul mic și lasă aromele să se îmbine cam 10 minute. Servește mâncarea cu cimbru proaspăt. 

6. Burgeri cu spanac și curcan

Ingrediente:

  • 400 g carne de curcan tocată;
  • 3 mâini de spanac baby;
  • 30 g fulgi de ovăz;
  • 1 cățel de usturoi pisat;
  • 1 ou bătut;
  • 2 lingurițe de zeamă de lămâie;
  • 1/2 linguriță de sare și 3/4 linguriță de piper;
  • puțină nucșoară.

Mod de preparare: combină toate ingredientele într-un bol mediu. Unge o tigaie neaderentă cu puțin ulei, formează 4 chiftele de burgeri, apoi prăjește-le timp de 7-8 minute pe fiecare parte. Pune-le în chifle integrale cu salată verde și muștar.  

7. Smoothie verde

Ingrediente: 

  • 100 g mango proaspăt;
  • o jumătate de castravete englezesc;
  • o mână de baby spanac;
  • 180 ml apă;
  • 2 lingurițe de zeamă de lămâie;
  • 10 frunze de mentă;
  • 1 linguriță de pudră de ghimbir;
  • 1/2 ardei iute jalapeno.

Mod de preparare: adaugă toate ingredientele într-un blender și creează un smoothie verde gros. Pune-l în două pahărele și folosește frunze de mentă pentru decor. 

8. Bruschete cu ricotta și rodie

Ingrediente:

  • 2 felii de pâine integrală tăiate în jumătăți;
  • 50 g brânză ricotta slabă;
  • puțină coajă de lămâie;
  • câteva boabe dintr-o rodie;
  • puțină sare.

Mod de preparare: preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius și pune feliile de pâine pe o hârtie mare de copt, apoi rumenește-le cam 8 minute. Amestecă ricotta și coaja de lămâie, apoi întinde brânza pe feliile de pâine și presară boabele de rodie deasupra. Poți să presari și puțină sare, dar nu este obligatoriu. 

9. Înghețată cu ciocolată și mentă

Ingrediente: 

  • 3 banane;
  • 3 linguri de pudră de cacao;
  • 1/2 linguriță de esență de mentă.

Mod de preparare: pune bananele la înghețat peste noapte. Scoate-le din congelator și lasă-le la temperatura camerei 5 minute, apoi pune ingredientele într-un robot de bucătărie și procesează-le până obții o pastă fină. Înghețata se servește imediat, dar o mai poți lăsa la congelator câteva minute dacă devine prea moale în urma procesării. 

Încearcă și tu aceste rețete pentru dieta DASH și te vei convinge că există și regimuri care îți permit plăceri culinare - pentru că viața nu ar mai fi la fel fără ele!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016