10 alimente pe care NU ar trebui să le mai consumi

10 alimente pe care NU ar trebui să le mai consumi

Redactor Andreea Baluteanu

O prăjitură fabuloasă cu ciocolată sau o porţie de cartofi prăjiţi pregătiţi acasă nu au omorât pe nimeni, dar cu totul altfel stau lucrurile în cazul alimentelor de mai jos! Poate că nu îţi vor provoca garantat cancer sau un atac de cord, dar te pot face o candidată ideală pentru alte afecţiuni periculoase.

Citeşte lista noastră şi ţine-te departe de aceste 10 alimente care îţi cresc riscul de a dezvolta boli de care nu vei scăpa prea uşor.

10 alimente pe care trebuie să le eviţi cu orice preţ


  1. Mezelurile

Da, sandviciul cu salam și omleta cu cârnaţi ar putea face parte din categoria „mic-dejunurilor de campioni", dar te vor transforma mai degrabă într-o premiantă a... statului pe canapea. Mezelurile sunt pline de aditivi, între care nitriţii şi nitraţii sunt cei mai periculoşi. Mai mult, ele conţin sodiu şi conservanţi în cantităţi de peste 400 de ori mai mari decât în cărnurile neprocesate, ceea ce măreşte riscul de a dezvolta diverse forme de cancer. Elimină-le pe cât posibil din meniul tău sau înlocuieşte-te cu carne slabă de pasăre, preparată la grătar, sau cu peşte proaspăt.

  1. Sucurile carbogazoase

Dacă nu reuşeşti să treci peste pauza de prânz fără o porţie „sănătoasă” de Cola, te califici cu şanse mari pentru a dezvolta diabet sau chiar cancer. Simplul fapt că o doză obişnuită conţine aproximativ 10 linguri de zahăr ar trebui să te pună pe gânduri, cu atât mai mult cu cât aceste calorii nu au nimic „benefic” și nu conţin vitamine, nutrienţi sau proteine. În timp, răsfăţul tău zilnic îţi poate „dărui” afecţiuni ale oaselor, carii, perturbaţii ale hormonilor şi riscuri accelerate de îmbătrânire prematură!

  1. Sucuri carbogazoase fără zahăr

Te-am speriat şi ţi-ai făcut promisiunea solemnă că nu vei mai consuma niciodată sucuri pline de zahăr, ci te vei abona la variantele lor „diet”? Din păcate, nici acum nu putem să te felicităm, pentru că aceste produse înlocuiesc zahărul cu îndulcitori artificiali, care prezintă, de asemenea, riscuri demne de un film horror: depresie, afecţiuni ale inimii, cancer pancreatic sau naştere prematură. Merită să te abonezi la ele?

  1. Margarina

Ai poftă de unt, dar ai auzit că e plin de grăsimi şi decizi să îl înlocuieşti cu puţină margarină? Din păcate, margarina este unul dintre cele mai periculoase alimente: conţine sare şi grăsimi trans, care cresc riscul apariţiei bolilor de inimă. Ignoră ce îţi spun reclamele de la TV şi alege unt în loc de margarină, iar pentru prăjeli rezumă-te la uleiul de măsline!

  1. Substitutul de brânză

De data aceasta, pericolul vine din partea unui aliment-capcană: ce poate fi greşit în a mânca brânză? Nimic, dacă alegi variantele sănătoase, de a căror provenienţă eşti sigură. Lucrurile nu sunt nici pe departe atât de roz când vine vorba despre brânza topită şi despre sosurile de brânză, pline de coloranţi, arome şi acizi gelifianți care numai bine nu îţi fac!

  1. Popcorn la microunde

Da, ştim că chipsurile sunt periculoase pentru sănătate, dar ce să ai împotriva banalului popcorn? Nu e deloc nevinovat, trebuie să te avertizăm. În primul rând, conţine acid sulfonic perfluoroctan, o substanță chimică despre care cercetătorii nu au cuvinte de laudă. Potrivit acestora, se pare că acidul cu pricina ar putea crește riscul de infertilitate, cancer și afecţiuni ale rinichilor. În al doilea rând, sortimentele cu arome (mai ales cele cu unt) includ un număr mare de grăsimi trans!

  1. Maioneza şi ketchupul

Aceste două toppinguri sunt adevărate bombe calorice, bogate în grăsimi saturate, care îţi oferă un loc gratis în cursa către obezitate, afecţiuni ale inimii şi presiune arterială crescută. Însă nu este singurul lor „deficit”: maioneza şi ketchupul conţin sirop de porumb bogat în fructoză, un îndulcitor controversat, şi chiar zahăr! Nu mai punem la socoteală faptul că aceste alimente însoţesc alte alegeri culinare nesănătoase, cum ar fi, de exemplu, pizza, pastele sau sandviciurile ultra calorice!



  1. Pâinea albă

Am ajuns în sfârşit la celebra vorbă a reginei Maria Antoaneta, care se întreba de ce poporul francez lipsit de pâine nu consumă cozonac! Din păcate, pâinea nu ne mai lipseşte astăzi, iar incidenţa diabetului, a afecţiunilor cardiovasculare şi chiar a cancerului este rezultatul acestei pasiuni a omenirii pentru deliciosul sortiment alb. Pe lista „neajunsurilor” sale enumerăm conţinutul de făină albă rafinată (fără niciun aport de proteine, vitamine sau minerale), glutenul, indicele glicemic ridicat (care contribuie la reinstalarea rapidă a senzaţiei de foame după masă) şi zahărul (o felie de pâine conţine până la 3 grame de zahăr).

  1. Cerealele care conţin zahăr

Avem din nou de-a face cu un „lup deghizat în oaie”: cerealele cu zahăr se numără printre cele mai agreate opţiuni de mic-dejun, considerat, ironic, chiar foarte sănătos de consumatori. Nutriționiștii îți recomandă să citeşti cu atenţie eticheta produsului pe care îl alegi, astfel încât să nu transformi cea mai importantă masă a zilei într-un desert care te va îmbolnăvi în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat! Descoperă aici alternative sănătoase!

  1. Orice aliment care are mai mult de două ingrediente al căror nume nu îl poţi pronunţa

Nu, lista de ingrediente a produselor alimentare nu trebuie să îţi pară scrisă în chineză şi nici nu ar trebui să iei apărarea mâncărurilor care te îmbolnăvesc pe motivul că „nu te pricepi”. Ai probleme în a reda cu voce tare conţinutul tentaţiei tale culinare preferate sau, mai rău, a mesei de prânz? Din păcate, acesta este un semn clar că relaţia dintre voi este complet nocivă şi că nu mai trebuie să consumi acel aliment vreodată.

Tu obișnuiești să consumi astfel de alimente nocive? Dacă da, le vei înlocui?

Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste
Incepe quiz
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (43)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (217 vizite)