Află la ce este bun ghimbirul: beneficii pentru sănătate

Află la ce este bun ghimbirul: beneficii pentru sănătate

Redactor Alexa Galgau

Chiar dacă nu ești mare amatoare de alimente iuți, ghimbirul este un produs care nu ar trebui să lipsească din dieta ta, pentru că este plin de nutrienți bioactivi care nu doar că îți întăresc imunitatea, dar te ajută și să slăbești prin stimularea metabolismului. Lista lungă a beneficiilor consumului de ghimbir te va uimi cu siguranță!

Află la ce este bun ghimbirul și de ce ar trebui să îl consumi în mod regulat!

La ce este bun ghimbirul: beneficii pentru corp

Ghimbirul este o plantă rădăcinoasă provenită din China, strâns înrudită cu turmericul și cardamomul. El a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri în scopuri medicinale, iar în prezent este considerat unul dintre superalimentele care nu trebuie să lipsească din dieta ta. Iată de ce ar trebui să consumi ghimbir:

1. Te scapă de greață, inclusiv de cea asociată cu sarcina. Ceaiul de ghimbir este recomandat atât femeilor gravide, cât și persoanelor care au senzații de greață și vărsături. Ghimbirul a fos folosit chiar și de marinari pentru a trata răul de mare. Este suficient să consumi 1 sau 1.5 grame de ghimbir (nu mai mult) zilnic pentru a ameliora cu mult senzația de rău, indiferent de cauza ei.

2. Ghimbirul te poate scăpa de durerile musculare. Dacă ești o persoană activă sau dacă ai început să mergi la sală, știi bine cât de neplăcută poate fi febra musculară. Vestea bună e că ghimbirul are un efect calmant asupra musculaturii și reduce cu până la 50% durerile cauzate de efortul în exces. Impactul nu este chiar imediat, însă, dacă îl consumi zi de zi, vei începe să simți efectul cu siguranță.

3. Îți stimulează digestia și metabolismul. Indiferent de forma sub care îl consumi, ghimbirul este un bun leac pentru o sumedenie de probleme digestive, de la indigestie și constipație până la gastrită. Este surprinzător că un aliment iute poate să fie calmant pentru stomac, dar se pare că ghimbirul are această proprietate dacă îl consumi în cantități moderate. În plus, el grăbește digestia la nivelul stomacului, iar mâncarea ajunge mai repede în intestin. Golirea mai rapidă a stomacului te scapă de balonare și disconfort, fără a-ți da senzația de gol în stomac (ca atunci când ți-e foame). Ghimbirul îți va stimula metabolismul și de aceea se spune despre el că te-ar ajuta să slăbești.

4. Scade glicemia și riscul de a face boli de inimă. Deși nu s-au făcut încă multe studii pe acest subiect, se pare că ghimbirul are un puternic efect antidiabetic. Într-un studiu realizat pe 41 de participanți, s-a constatat că administrarea a 2 grame de ghimbir pe zi a scăzut glicemia cu până la 12%, ceea ce este foarte mult. Totodată, a îmbunătățit un marker care ajută la aflarea evoluției glicemiei pe termen lung. Și mai interesant este că, în același studiu, persoanele care au consumat ghimbir zilnic au prezentat o scădere cu 28% a unor lipoproteine periculoase care prezintă un factor de risc major în cazul bolilor de inimă.

5. Ameliorează durerile menstruale. Câte femei nu se gândesc cu groază lună de lună că se apropie menstruația, care adesea vine însoțită de dureri crunte? Dacă și tu ești în această situație, ține minte că ghimbirul, consumat ca atare sau sub formă de ceai, te poate ajuta să scapi de aceste neplăceri. Într-un studiu realizat pe 150 de femei, o parte dintre participante au luat câte 3 grame de pudră de ghimbir în fiecare zi pe perioada menstruației și s-a constatat că acesta a avut același efect ca ibuprofenul!

6. Conține o substanță care ar putea preveni cancerul. Ghimbirul nu este un leac garantat pentru cancerul deja declanșat, dar poate fi o metodă eficientă de a-l preveni. El conține o substanță activă despre care se crede că ar împiedica înmulțirea celulelor și formarea tumorilor. Deși mai sunt necesare studii în acest sens, nu ai nimic de pierdut dacă îl iei ca supliment alimentar.

6. Scade riscul de infecții. Prin faptul că îți stimulează sistemul imunitar, ghimbirul te ajută să ții la distanță bolile și să te vindeci rapid de infecții. În plus, el este un remediu excelent pentru anumite infecții cauzate de bacterii la nivelul gurii. Ghimbirul proaspăt luptă împotriva virusului care cauzează infecțiile respiratorii, așa că nu ar fi o idee rea să îl consumi când e sezonul gripei.

Acum știi la ce este bun ghimbirul, așa că nu îți mai rămâne decât să înveți să prepari ceaiul de ghimbir așa cum trebuie!

Articolul urmator
Câtă carne este, de fapt, recomandat să consumi într-o săptămână, conform Mihaelei Bilic
Câtă carne este, de fapt, recomandat să consumi într-o săptămână, conform Mihaelei Bilic
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (220 vizite)