Afla ce este laptele condensat si cum il poti prepara la tine acasa

Afla ce este laptele condensat si cum il poti prepara la tine acasa

Silvia Ganea

Indiferent dacă l-ai incercat sau nu, ne-am gândit să-ți oferim câteva informații de bază despre laptele condensat, un ingredient care poate fi folosit pentru a obține un desert delicios, dar și sănătos! Dacă nu știai, laptele condensat se poate prepara și acasa! Descoperă mai jos ce este laptele condensat și cum îl poți prepara simplu și rapid în propria bucătărie! 

Cană cu lapte condensat

Ce este laptele condensat?

Condensarea laptelui reprezintă procesul prin care este îndepărtată apa, în general, în proporție de 60%. Interesant este faptul că acest proces nu a apărut recent, dimpotrivă, datează încă din secolul al XIII-lea. Mai mult decât atât, laptele condensat conservat are un termen de valabilitate îndelungat, putând fi păstrat chiar și câțiva ani, chiar dacă nu este refrigerat.

La ce se folosește laptele condensat?

Laptele condensat (cel îndulcit) poate fi consumat ca atare, atunci când vrei să mănânci un desert simplu și sănătos (dacă excludem faptul că are zahăr în compoziție), sau poate fi folosit pentru realizarea cremelor pentru prăjituri.

Dacă nu știai la ce se folosește laptele condensat, află că, adeseori este utilizat în bucătăria braziliană, unde este ingredientul principal al deserturilor. Și în Mexic se folosește pentru prepararea deserturilor, în timp ce în Asia și în Europa este utilizat des ca ingredient pentru cafea sau ceai.

Cum poți prepara laptele condensat?

Laptele condensat se poate prepara și acasă și poate fi consumat ca atare, având textura apropiată cu cea a unei budinci. Prepararea lui nu durează mai mult de 15 minute și nu ai nevoie de foarte multe ingrediente. 

Ingrediente pentru lapte condensat:

• 500 ml de lapte
• 250 g de zahăr tos
• vanilie (sau alte arome preferate) - opțional

Mod de preparare:

Încălzește puțin laptele, apoi adaugă zahărul și vanilia. Amestecă la intervale regulate și ai grijă ca laptele să nu curgă pe lângă oală (atunci când se umflă). Pentru a evita acest lucru, lasă focul mai mic. Din momentul în care laptele a dat în clocot, mai ține-l pe foc aproximativ 9-10 minute, însă nu mai mult, pentru că după răcire s-ar putea să nu aibă consistența dorită. 

Iată cât de ușor este să prepari un desert sănătos la tine în bucătărie! Nu este nici cel mai aprig dușman al siluetei, 100 de grame de lapte condensat având aproximativ 320 de calorii. O porție de lapte condensat conține 26 de grame de magneziu, 2,6 grame de vitamina C, calciu din belșug, dar și vitaminele A și D.

Cât se gătește laptele condensat?

După cum arătat mai sus, nu este nevoie de mai mult de 15 minute pentru a prepara lapte condensat. Acesta se mai poate pregăti nu doar din lapte normal, ci și din lapte praf. Iată care este rețeta recomandată de Jamila:

Ingrediente:

  • 250 gr de lapte praf
  • 400 g de zahăr
  • 250 ml de apă rece

Mod de preparare:

  1. Pune apa într-o cratiță pe foc, adaugă zahărul și lasă să fiarbă până se topește zahărul.
  2. Oprește focul și lasă siropul la răcit timp de 5 minute.
  3. Pune apa într-un recipient înalt, adaugă laptele praf și mixează totul cu un mixer vertical până se obține o consistență groasă. Lasă-l să se răcească la temperatura camerei.

Cât timp se păstrează laptele condensat?

După preparare, laptele condensat poate fi păstrat etanș la frigider, la o temperatură de 0-10 grade. Dacă este făcut în casă, poate fi păstrat câteva săptămâni, dacă este la conservă, nu mai mult de 12 luni. Orice încălcare a acestor reguli (de exemplu creșterea sau scăderea temperaturii de depozitare, pierderea etanșeității ambalajului sau depășirea timpului de păstrare) fac ca acest produs să nu fie adecvat pentru consum.

Dacă deschizi o cutie de lapte condensat și observi că a început să se cristalizeze, au apărut cocoloașe sau mucegai sau dacă cutia în sine este umflată, aruncă-l imediat! Cel mai probabil, laptele este stricat și, dacă-l consumi, riști să stai mult timp într-un pat de spital.

Beneficiile laptelui condensat

Recipient cu lapte condensat

Deoarece este obținut din lapte de vacă, laptele condensat conține proteine, grăsimi, dar și o serie de vitamine și minerale. Conform site-ului Healthline.com, 30 de ml de lapte condensat conține:

  • 90 de calorii
  • 2 grame de carbohidrați
  • 4 grame grăsimi
  • 2 grame proteine
  • 8% din doza zilnică recomandată  (DZR) de calciu
  • 10% din DZR de fosfor
  • 7% din DZR de seleniu
  • 7% din DZR de riboflavină (vitamina B2)
  • 4% din DZR de vitamina B12
  • 4% din DZR de colină, un compus esențial pentru funcționarea optimă a ficatului, nervilor, activității musculare, dezvoltarea normală a creierului și menținerea sănătății metabolismului

Dacă te-ai întrebat vreodată la ce folosește laptele condensat, află că acest aliment are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Macronutrienții din laptele condensat pot îmbunătăți funcția creierului, pot ajuta la întărirea țesutului osos și pot avea un efect pozitiv asupra metabolismului celular.

Unul din principalele beneficii ale laptelui condensat este calciul, care întărește oasele și dinții. De asemenea, laptele condensat poate ajuta la menținerea sănătății sângelui, întărirea imunității și reglarea hormonilor. Consumul de lapte condensat poate reface, în cel mai scurt timp posibil, aportul de vitamine și minerale din corpul uman, poate ridica tonusul și oferi energie.

Lapte condensat: contraindicații

Totuși, laptele condensat ar trebui folosit cu grijă deoarece este bogat în calorii și, astfel, consumat în cantități mari, poate dăuna corpului uman.

Nutriționiștii recomandă consumul de lapte condensat nu ca produs independent, ci în combinație cu alte produse, cum ar fi clătite sau fructe. De asemenea, specialiștii spun că nu ar trebui depășită doza zilnică de 2 linguri de lapte condensat!

Bineînțeles, laptele condensat nu este recomandat persoanelor care au alergie la lapte sau intoleranță la lactoză. În plus, este contraindicat persoanelor supraponderale și obeze, dar și pacienților cu diabet zaharat. Totodată, consumul excesiv de lapte condensat poate provoca carii.

În general, laptele condensat este cel mai falsificat produs lactat din comerț, de aceea, este mai bine să-l prepari tu la tine acasă!

Rețete cu lapte condensat

Lapte, ouă și făină pe un blat de lucru

După ce ai aflat cum se prepară și la ce folosește laptele condensat, îți va fi util să descoperi și câteva rețete cu acest aliment delicios.

Caramel din lapte condensat

Pentru a face caramel din lapte condensat trebuie să cumperi o conservă de lapte condensat alb din comerț. Fii, însă, atentă, laptele condensat nu este același cu laptele pentru cafea. El trebuie să fie într-o conservă metalică și să aibă specificat pe etichetă că este lapte condensat îndulcit. Acesta se transformă ușor în caramel dacă pui conserva închisă într-o oală cu apă atât cât s-o acopere bine, apoi pui oala la fiert.

Lasă conserva să fiarbă la foc mic timp de 3 ore din momentul în care începe să fiarbă. După ce a fiert, lasă conserva să se răcească peste noapte, apoi deschide-o și vei vedea că laptele s-a transformat în caramel.  

Prăjitură simplă cu lapte condensat

Pentru acest desert simplu, vei avea nevoie de doar câteva ingrediente:

  • 1-2 conserve din lapte condensat caramelizat
  • 1 banană tăiată felii subțiri
  • 1 pachet de biscuiți simpli
  • 100 ml de unt topit
  • 300 ml de lapte
  • 2 plicuri de praf de spumă cu gust de frișcă

Mod de preparare:

  1. Fărâmițează biscuiții într-un blender și pune-i apoi într-un bol. Adaugă untul topit și amestecă bine.
  2. Pune amestecul într-o tavă de copt rotundă în formă de tort și întinde bine peste tot.
  3. Pune tava la rece timp de 20 de minute și apoi varsă conservele de lapte condensat peste biscuiți.
  4. Adaugă feliile de banană tăiate în așa fel încât să acoperi toată suprafața tortului.
  5. Separat, pune laptele normal într-un bol, adaugă pliculețele de praf de spumă și amestecă cu mixerul până se formează consistența dorită la frișcă.
  6. Adaugă frișca peste compoziția de lapte condensat și biscuiți și întinde bine.
  7. Presară praf de ciocolată și lasă preparatul la frigider timp de 1 oră.

Prăjiturăcu cremă de lapte condensat

Pentru a-ți răspunde la întrebarea la ce se folosește laptele condensat, află că poți  pregăti o prăjitură delicioasă în doar câteva minute. Iată de ce ai nevoie:

Ingrediente pentru aluat:

  • 4 ouă
  • 150 g de zahăr
  • 40 g de unt
  • 80 ml lapte
  • 120 g făină
  • pudră de cacao (30 g)
  • 1 pliculeț de praf de copt (7 g)

Ingrediente pentru cremă:

  • 2 ouă
  • 40 g zahăr
  • 180 g de lapte condensat
  • 35 g de făină
  • 120 g de unt
  • 250 ml de lapte normal

Mod de preparare:

  1. Pregătește aluatul, bătând bine ouăle cu zahărul până se face o spumă pufoasă.
  2. Adaugă apoi făină în stropi, împreună cu pudra de cacao și praful de copt.
  3. Pune laptele cu untul într-o oală și adu amestecul la punctul de fierbere, apoi adaugă compoziția în aluat, amestecând continuu.
  4. Pune aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și introdu tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius. Lasă aluatul la copt timp de 20 de minute.
  5. Scoate aluatul din cuptor, lasă-l la răcit, apoi scoate-l și din tavă și aranjează-l pe o suprafață de lucru.
  6. Taie blatul pe jumătate, iar apoi fiecare parte trebuie tăiată pe mijloc pentru a forma 2 straturi.
  7. Fă crema, punând ouăle, zahărul, laptele condensat și făina într-o oală și amestecând totul cu telul până la omogenizare.Adaugă apoi laptele și amestecă în continuare.
  8. Pune amestecul la foc și lasă-l acolo până ce începe să fiarbă, amestecând continuu. Când se îngroasă, ia-o de pe foc și las-o să se răcească.
  9. Bate untul până devine pufos, apoi adaugă crema răcită.
  10. Separat, pregătește un sirop, amestecând 50 ml de lapte cu 10 g de zahăr pudră.
  11. Asamblează prăjitura însiropând blaturile cu acest sirop și adăugând crema obținută din lapte condensat.
  12. Deasupra adaugă o glazură din ciocolată topită.

Cremă cu lapte condensat și mascarpone

Această cremă poate fi folosită pentru torturi, iată cum se pregătește:

Ingrediente:

  • 1 conservă de lapte condensat îndulcit
  • 300 g piure de fructe
  • Sucul de la o jumătate de lămâie
  • 80 g zahăr pudră
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 250 g mascarpone rece
  • 400 ml smântână dulce pentru frișcă rece și cu minim 30% grăsime
  • 10 g gelatină granule

Mod de preparare:

  1. Granulele de gelatină se pun la hidratat într-o aoală cu 100 ml apă foarte rece. Lasă-le acolo timp de 7-8 minute până se umflă.
  2. Topește granulele la foc mic, până la 60 de grade Celsius, apoi stinge focul și lasă gelatina să se răcească.
  3. Taie fructele și adaugă-le în blender alături de zahărul pudră, vanilie și sucul de lămâie. Adaugă laptele condensat și amestecă din nou foarte bine câteva secunde.
  4. Mixează mascarponele cu smântâna pentru frișcă nebătută și amestecă-le bine 2-3 minute până obții o compoziție cremoasă!
  5. Peste gelatina călduță, adaugă treptat crema de fructe și lapte condensat. Amestecă bine, apoi adaugă 2-3 linguri din amestecul de frișcă cu mascarpone. Amestecă energic la primele tranșe, iar apoi normal. Crema este gata și poate fi încorporată în tort sau prăjitură.

Prăjitură cu lapte condensat și ciocolată

Iată o altă rețetă delicioasă de prăjitură cu lapte condensat:

Ingrediente:

  • 250 de unt la temperatura camerei
  • 4 ouă
  • 1 conservă de lapte condensat
  • 1 pliculeț de extract de vanilie
  • 1 praf de copt
  • 150-200 g de făină
  • Fulgi de ciocolată
  • 2 linguri de cremă de migdale

Mod de preparare:

  1. Bate untul bine până obții o spumă, apoi adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând în continuu cu mixerul.
  2. Adaugă laptele condensat și extractul de vanilie, făina și praful de copt și amestecă bine până se omogenizează.
  3. Adaugă fulgii de ciocolată, amestecă și introdu compoziția într-o tavă unsă cu unt.
  4. Nivelează bine și adaugă deasupra crema de migdale și amestecă puțin deasupra.
  5. Introdu aluatul al cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius și lasă-l 10-20 de minute sau până este gata.
  6. Scoate prăjitura, lasă-o să se răcească și servește-o ca desert.

Desert rapid cu lapte condensat

Nu există rețetă de prăjitură cu lapte condensat care se face mai repede. Iată cum obții un desert delicios în 15 minute!

Ingrediente:

  • 1 kg biscuiți cu vanilie
  • 350 g de smântână
  • 1 conservă de lapte condensat caramel
  • 250 g de mascarpone
  • 50 g zahăr pudră
  • 150 grame de miez de nucă
  • Ciocolată tăiată foarte subțire cu cuțitul

Mod de preparare:

  1. Pune biscuiții într-o tavă de copt.
  2. Amestecă smântâna cu mixerul câteva secunde, apoi adaugă laptele condensat caramel și amestecă în continuare până se omogenizează.
  3. Pune un rând de cremă peste biscuiții din tavă, apoi adaugă încă un rând de biscuiți și apoi un strat de cremă și tot așa, până umpli tava.
  4. Introdu tava în frigider timp de 2 ore, apoi fă crema de mascarpone, bătând mascarponele cu zahărul pudră.
  5. Adaugă crema de mascarpone, taie felii foarte subțiri de ciocolată și presară-le pe marginile prăjiturii. Fărâmițează nuca (bucăți mici și mari) și presar-o deasupra.  

Acum ai aflat ce este și la ce se folosește laptele condensat, încearcă-l și tu! Prepară cele mai delicioase deserturi cu lapte condensat și răsfață-ți familia și prietenii!

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Ce urăsc oamenii în secret la tine - poți afla doar făcând acest test de 1 minut
Incepe quiz
Ce urăsc oamenii în secret la tine - poți afla doar făcând acest test de 1 minut

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (22)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Ce este cetoza și de ce este benefică?

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)