Afla de ce este bine sa mananci orez salbatic

Afla de ce este bine sa mananci orez salbatic

Silvia Ganea

Desi orezul nu se numara printre recomandarile alimentare zilnice, fiind unul dintre inamicii siluetei tale, afla ca exista un tip de orez pe care il poti consuma fara prea mari batai de cap: orezul salbatic. Evident, consumul trebuie sa fie moderat, o alimentatie echilibrata fiind primul pas catre un stil de viata sanatos.

Orezul salbatic este un aliment care, dincolo de valoarea energetica usor ridicata, are o multime de proprietati benefice pentru organism, spre deosebire de „compatriotul” sau mai cunoscut, orezul alb. Asadar, nu numai gustul este diferit, ci si textura si compozitia acestuia. Orezul salbatic, numit si „ovaz de apa”, provine din America de Nord (unde este cultivat in masa), dar, spre surprinderea noastra, este „produs” si in Europa, in tara vecina, Ungaria (inca din anul 1974). 

In Asia, acest aliment este consumat drept leguma (lucru datorat faptului ca este rodul unei plante erbacee, nefiind inrudit cu orezul), si nu ca o alta varianta de orez (acesta facand parte din familia gramineelor), in ciuda asemanarii izbitoare si a modului de preparare asemanator. 

 

Te invitam sa descoperi mai jos de ce este bine sa mananci orez salbatic si care sunt beneficiile acestui aliment asupra organismului!

Beneficiile consumului de orez salbatic

Sursa excelenta de antioxidanti si minerale

Pe langa aportul caloric deloc de neglijat, orezul salbatic are un mare avantaj in fata orezului alb: continutul surprinzator de antioxidanti! Orezul salbatic contine o cantitate de antioxidanti mai mare de 30 de ori decat orezul clasic, iar acest lucru duce la intarirea sistemului imunitar si la o mai buna protectie impotriva bolilor grave. De asemenea, orezul salbatic este o sursa bogata de zinc si magneziu, minerale cu rol esential in organism. Zincul te ajuta sa scapi mai rapid de o raceala si imbunatateste aspectul pielii, iar magneziul ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos. Totodata, orezul salbatic este foarte sarac in sodiu, asa ca poate fi consumat si de persoanele care au probleme cardiace.

Amelioreaza digestia si tine de foame 

Consumul de orez salbatic este indicat in dietele de slabire, deoarece este bogat in fibre si proteine, conferind astfel senzatie de satietate, deci vei manca mai putin si nu iti va mai fi pofta de alimente nesanatoase. Fibrele ajuta la reglarea tranzitului intestinal, imbunatateste digestia, amelioreaza constipatia si previne afectiunile colonului. Orezul salbatic este mai bogat in fibre chiar si decat ovazul sau quinoa, asadar consuma-l cat mai des, mai ales daca vrei sa scapi de cateva kilograme. Un alt atu al consumului de orez salbatic este lipsa glutenului, o proteina pe care din ce in ce mai multe persoane nu o pot tolera (intoleranta la gluten, boala cealica). 

Alunga depresia si confera energie

In compozitia orezului salbatic se regasec numeroase vitamine din complexul B, recunoscute pentru efectul lor benefic asupra creierului. De asemenea, acidul folic din orezul salbatic contribuie la imbunatatirea capacitatii cognitive. Asadar, daca vrei sa scapi de depresie ori de starile de oboseala cauzate de stres, consuma cu incredere orez salbatic si energia ta va fi la cote  maxime. 

Orezul salbatic poate fi gatit si consumat ca atare, intocmai precum orezul alb, insa este excelent in salate si in combinatie cu alte legume.

Iata, asadar, de ce este bine sa mananci orez salbatic! Pentru un plus de savoare, afla si cum trebuie sa fierbi corect orezul!

Articolul urmator
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Ce animal salbatic ai fost intr-o viata anterioara?
Incepe quiz
Ce animal salbatic ai fost intr-o viata anterioara?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)