Are zero calorii! Incearca stevia ca indulcitor!

Are zero calorii! Incearca stevia ca indulcitor!

Diana Solomon

Tu ai incercat stevia ca indulcitor? Ei bine, afla ca in ultima vreme oamenii au inceput sa fie tot mai interesati de alimentatie si se orienteaza adesea spre inlocuitori cat mai naturali ai produselor aflate in comert. Un bun exemplu il reprezinta ingredientele precum indulcitorul de stevie sau chiar mierea raw produsa de albine. Un avantaj important al produsului rezultat din stevie este ca acesta are zero calorii, motiv pentru care a atras imediat atentia celor care vor sa tina o dieta de slabit sau urmeaza pur si simplu un stil de viata echilibrat din punct de vedere alimentar.

Extractul de Stevia Rebaudiana are zero calorii

Aceasta planta isi are originile in America de Sud, iar proprietatile si intrebuintarile sale sunt foarte cunoscute in imprejurimile Braziliei si ale Paraguayului.

Stevia este adesea comercializata sub forma de pudra sau picaturi. Important de retinut este faptul ca aceasta planta este de 300 de ori mai dulce decat zaharul, asadar trebuie administrata cu atentie atunci cand te hotarasti sa o integrezi in anumite prajituri. Desi este mai scumpa decat indulcitorii artificiali din comert folositi adesea de diabetici, nu este necesar sa o folosesti in cantitati foarte mari, indiferent de scop (preparararea dulciurilor, indulcirea cafelei sau a ceaiului), deoarece are o putere crescuta de indulcire si astfel nu vei fi nevoita sa ti-o cumperi prea des.

Stevia este un ingredient care a devenit foarte popular in ultimii ani. Motivul? Este un indulcitor natural cu zero calorii, care prezinta numeroase beneficii pentru sanatate. In medicina traditionala se foloseste de sute de ani si este recunoscuta pentru aroma sa puternica si gustul dulce.

Pentru indulcitorul facut din stevie nu se foloseste toata planta. De altfel, poti sa iti cumperi si tu din plafar frunze de stevie, dar cei mai multi prefera sa cumpere extractul din aceasta planta (lichid sau pudra). Principalele doua componente care se regasesc in frunzele de stevie se numesc Steviozida si Rebaudiosida A. Acestea sunt de cateva sute de ori mai dulci decat zaharul.

Proprietatile medicinale ale steviei

Studiile stiintifice au demonstrat ca aceasta planta poate reduce tensiunea arteriala, un factor de risc major pentru nenumarate boli grave, cum ar fi, de exemplu, afectiunile inimii sau cele renale.  

De asemenea, stevia poate scadea nivelul de zahar din sange, stimuland totodata productia de insulina, fiind adesea recomandata ca tratament natural pentru persoanele care sufera de diabet de tip 2. 

Potrivit studiilor de specialitate, stevia nu prezinta efecte secundare asupra sanatatii, insa exista totusi cateva cazuri in care s-a constatat ca aceasta se face vinovata de aparitia infertilitatii, ca urmare a actiunii anumitor substante asupra sistemului hormonal. Insa aceste afirmatii sunt bazate pe rezultatele studiilor realizate pe animale de laborator care au primit doze extrem de mari de stevie. Prin urmare, este putin probabil ca reactiile cobailor sa se aplice si in randul oamenilor.

Ce fel de indulcitor de stevie sa cumperi

Exista numeroase tipuri de indulcitor de stevie. Problema o reprezinta faptul ca unele au un gust neplacut. Unele persoane prefera pudra, deoarece nu are un gust la fel de pregnant precum varianta lichida. Daca te decizi sa cumperi stevie, cauta un brand organic, care nu contine aditivi. De asemenea, poti sa citesti si recenzii ale produsului pentru a fi sigura de calitatea acestuia.

Cum sa folosesti stevia ca indulcitor

Stevia poate fi folosita in nenumarate feluri. O poti adauga in smoothie, iaurt, ceai cafea, dar si in alte bauturi. De asemenea, poate fi un substitut foarte bun al zaharului atunci cand faci prajituri.

Daca alegi varianta lichida, este mai indicat sa o folosesti pentru bauturi, iar pudra rezerv-o pentru gatit. Atunci cand utilizezi stevia in prepararea anumitor retete, tine cont ca aceasta este foarte dulce. O lingurita de pudra de stevie este, de regula, echivalentul unei cani de zahar.

Asadar, acum ca ai aflat mai multe despre proprietatile steviei ca indulcitor si despre faptul ca acest ingredient natural are zero calorii, esti hotarata sa il incerci?

Surse foto: agristevia.com

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?
Incepe quiz
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (355 vizite)