Bananele, o gustare cu putine calorii si multe nutrimente

Bananele, o gustare cu putine calorii si multe nutrimente

Redactor Alexa Galgau

Banana este un aliment plin de proprietati benefice pentru corp. Combinatia de carbohidrati si vitaminele B din banane este o buna sursa de energie, ceea ce le face ideale pentru o gustare inainte de antrenamentul fizic.

Afla cate calorii au bananele si care sunt beneficiile pe care acestea le aduc organismului.

Bananele sunt fructe consumate mai mult pentru gustul si textura lor, mai putin pentru proprietatile lor. In diete, ele se afla de obicei pe lista neagra a fructelor, deoarece sunt mai bogate caloric decat alte fucte. In schimb, daca sunt consumate cu masura, ele aduc corpului numeroase vitamine si minerale, fara a pune in pericol silueta.

100 grame de banane (cam o banana mare, coapta), contin 116 calorii si carbohidrati in cea mai mare masura (27g). Nu sunt de neglijat vitaminele si mineralele pe care bananele le contin in cantitati mari, in comparatie cu alte fructe. Foarte bogate in potasiu, magneziu si fosfor, aceste fructe mentin tensiunea arteriala la un nivel normal si contribuie la sanatatea inimii. Carotenul si vitamina C sunt prezente in banane, insa ceea ce le face atat de sanatoase este continutul ridicat de vitamina B6, care protejeaza sistemul nervos si favorizeaza formarea anticorpilor.

Beneficiile bananelor pentru organism

Bananele sunt o sursa excelenta de energie, fiind adesea folosite de sportivi inainte de a face efort fizic intens. In tenis, de exemplu, nu este neobisnuit sa ii vezi pe jucatori ca mananca o banana in pauza. Daca ai pofta de ceva dulce, inlocuieste batoanele energizante cu o banana.

Bananele sunt o sursa importanta de fibre, ceea ce inseamna ca sunt foarte bune si pentru digestie. Ele sunt bogate in fructo-oligozaharide, care hranesc bacteriile benefice din tractul digestiv si ajuta la absorbtia eficienta a nutrimentelor. De asemenea, bananele ajuta si la prevenirea ulcerului, deoarece creeaza o bariera protectoare in stomac, care fereste peretii acestuia de acidul hidrocloric. In plus, contin si anumiti inhibitori prin care sunt eliminate din stomac bacteriile raspunzatoare pentru aparitia ulcerului.

Un alt efect benefic al bananelor este reducerea stresului. Ele reprezinta o buna sursa de triptofan, un animoacid care este transformat de corp in serotonina. Aceasta substanta, cunoscuta si sub numele de "hormon al fericirii", imbunatateste starea psihica si reduce stresul, contribuind si la reglarea orarului de somn.

Chiar daca esti la dieta, nu trebuie sa excluzi bananele din meniul tau. Chiar daca au mai multe calorii decat alte fructe, ele sunt foarte sanatoase si nu reprezinta un pericol pentru silueta ta, atat timp cat le consumi cu moderatie.

Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Ce gustare nocturnă îți descrie cel mai bine personalitatea?
Incepe quiz
Ce gustare nocturnă îți descrie cel mai bine personalitatea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)