Arborele de cafea poate furniza pana la 2,5 kg de fructe din care se obtin in jur de 500 gr boabe de cafea verde sau 400 gr de cafea prajita.
Cafeaua verde este cafeaua neprocesata, neprajita si neprelucrata termic, avand o aroma mai intensa si net superioara calitativ celei clasice.
Prin procesul de prajire, se diminueaza cantitatea de acid clorogenic care este o substanta naturala, un antioxidant ce lupta cu succes impotriva afectiunilor organismului.
Desi putem gasi acidul clorogenic atat in legume, cat si in anumite fructe, cea mai cunoscuta sursa si totodata cea mai promovata, este cafeaua verde. Iata care sunt cele mai importante propietati ale cafelei verzi.
Cafeaua verde are un procent ridicat de antioxidanti
Organismul nostru lupta zilnic cu factori nocivi care duc la un dezechilibru celular. Antioxidantii joaca un rol important in consolidarea metabolismului, avand elemente si enzime necesare reducerii efectelor toxice ale radicalilor liberi.
S-a descoperit ca boabele de cafea verde, in stare pura, contin un nivel ridicat de antioxidanti, care ajuta la imbunatatire starii generale de sanatate.
Cafeaua verde ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange
Studiile arata ca acidul clorogenic prezent in extractul de cafea verde stabilizeaza nivelul tensiunii arteriale si a zaharului din sange, reduce efectele toxice ale radicalilor si scade riscul aparitiei diabetului.
Creste nivelul de concentrare
Consumul unei cani de cafea verde de zi intensifica activitatea creierului, lucru care duce la o mai buna concentrare. Cercetarile arata ca boabele de cafea verde au capacitatea de a imbunatati abilitatile de invatare si gandirea cognitiva.
Cafeaua verde ajuta in procesul de detoxifiere a ficatului
Extractul de cafea verde protejeaza ficatul impotriva toxinelor, elimina acumularile de grasimi si nivelul ridicat de colesterol din organism. Cafeaua verde ajuta la procesul de detoxifierea a ficatului, astfel incat sistemul celular sa functioneze normal.
Cafea verde anticelulita
Datorita continutului ridicat de acid clorogenic, se accelereaza metabolismul, iar aportul de glucoza este micsorat. Cercetatorii au demonstrat ca 10 grame de cafea consumate inaintea principalelor mese reducere nivelul grasimilor din corp.
Cafeaua verde, beneficii pentru slabit
• Scade pofta de mancare
• Scade nivelul glicemiei din organism
• Acidul cafeic actioneaza ca un tonic general
• Stimuleaza arderea grasimilor din organism
• Scade absorbtia zaharului la nivelul tubului digestiv
Contraindicatii
Cafeaua verde incetineste procesul de imbatranire. Antioxidantii din cafeaua verde sunt mai puternici chiar si decat cei care se afla in ceaiul verde. De asemenea, cafeaua verde nu are efecte negative ca in cazul consumului de cafea clasica prajita. Astfel, este redus riscul de tahicardie, de crestere a tensiunii arteriale sau insomnie.
Pentru rezultate optime, sunt recomandate doua cesti de cafea verde pe zi, de preferat in prima parte a zilei.