Ce alimente sa consumi daca suferi de colon iritabil

Ce alimente sa consumi daca suferi de colon iritabil

Luiza Valsan

Suferi de colon iritabil? Afla ce alimente te pot ajuta sa ameliorezi simptomele acestei afectiuni de care sufera aproximativ 10% din populatia Europei. 

Sindromul colonului iritabil, denumit si nevroza intestinala, colita mucoasa/spastica sau colon spastic, afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati, in general populatia cu varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani. Nu este o boala grava (nu se poate muri din cauza ei) si nu se poate transmite, insa creeaza disconfort pacientilor. Iata care sunt simptomele lui: durere abdominala, senzatia de balonare, tulburari de tranzit (constipatie/diaree sau episoade alternative), dureri de cap, oboseala cronica.

Daca medicul ti-a pus acest diagnostic dupa numeroase investigatii, prima schimbare importanta pe care trebuie sa o faci este legata de dieta. Medicii recomanda un consum pe termen lung a alimentelor care amelioreaza simptomele intestinului iritabil, mai ales daca doresti sa-ti mentii o stare cat mai buna de sanatate. Trebuie sa incluzi urmatoarele alimente pentru colon iritabil in dieta ta zilnica.

Colon iritabil: alimente bogate in fibre

Specialistii au constatat ca se produc schimbari pozitive in cazul persoanelor care sufera de colon iritabil daca acestea consuma alimente bogate in fibre. Explicatia? Fibrele nu se digera in intestine, dar sunt nutrimente vitale pentru o functionare optima a tractului digestiv si a intregului organism uman. In plus, au un rol important in mentinerea indelungata a senzatiei de satietate.

Dieta zilnica trebuie sa cuprinda 18 g de fibre obtinute din alimente obisnuite, in forma solubila, care se intalneste in mere, pere, curmale si in majoritatea celorlalte fructe si legume, precum si in ovaz, orz si secara.

Cacaoa. Pulberea de cacao este bogata in fibre (33,2 g la 100 g portie de servire), insa poti consuma si ciocolata neagra (100 g contin 16,5 g fibre).

Fasolea uscata. Contine foarte multe fibre naturale (10,5 g la o portie de 100 g), proteine, lizina, vitamine si minerale. Consuma fasole in supe, sosuri, tocanite, garnituri.

Ierburile uscate si condimentele. Si acestea au un continut ridicat de fibre care te ajuta in ameliorarea simptomelor de colon iritabil: boia de ardei, praful de chili, scortisoara (53 g fibre la portia de 100 g), piperul negru (26,5 g fibre la 100 g), oregano, rozmarinul, busuiocul, salvia.

Semintele. Semintele de in sunt surse importante de fibre dietetice (furnizeaza 27,3 g fibre la 100 g), la fel si cele de susan (14 g fibre la fiecare 100 g). Poti sa consumi inclusiv tahini (unt de susan) deoarece portia de 100 g ii asigura organismului aproximativ 10 g de fibre. De asemenea, semintele de psyllium sunt bogate in fibre solubile si contribuie la absorbtia excesului de lichide din fecale.

Nucile (migdale, fistic, nuci pecan). Migdalele au cel mai mare continut de fibre (12 g la portia de 100 g) si sunt urmate de fistic, alune si nuci pecan (10 g de fibre fiecare). Daca sunt consumate de trei ori pe saptamana, migdalele combat acumularea de gaze intestinale si au proprietati probiotice ce previn aparitia tulburarilor digestive.

Taratele (porumb, orz, ovaz, secara). Taratele sunt alimente bogate in fibre si se gasesc cel mai frecvent paine si in alte tipuri de produse care contin cereale integrale. 100 g de tarate de porumb brut ofera mai multe fibre dietetice decat orice aliment - 85,6 g. Nici un consum prea mare de tarate nu este indicat: in cantitati prea mari, pot provoca sindromul colonului iritabil, balonare abdominala si pot reduce absorbtia calciului, fierului si a zincului din organism din cauza acidului fitic pe care il contin cele in stare cruda.

Dovleceii. Un aport important de fibre poate sa iti aduca consumul de dovlecei (7 g de fibre la fiecare ceasca), care mai contin si vitamine, minerale si carotenoide benefice pentru organism. Introdu dovlecei in supe, salate si garnituri.

Fructele. Consumul zilnic de fructe ii poate asigura organismului cantitatea de fibre necesara. Introdu in dieta mere, pere, curmale, banane, smochine, caise, fructe de padure, portocale, guava (o ceasca de fruct contine 9 g fibre), avocado (jumatate de fruct are 9 g fibre), carambola (o ceasca din fructul stea contine 4 g fibre). Pe unele le poti consuma si in stare uscata, mai ales in timpul sezonului rece.

Mazarea dulce. Poti consuma mazare in stare naturala sau mazare verde uscata. De exemplu, o ceasca de mazare verde congelata contine 14 g fibre.

Colon iritabil: alimente bogate in proteine

Poti consuma si alimente precum carnea si pestele daca suferi de un colon iritabil. Din cauza malnutritiei, persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa mareasca aportul de proteine cu 30% decat intr-o dieta obisnuita.

Nutritionistii iti recomanda sa mananci carne proaspata si slaba de pui, curcan, vitel, vita, porc, peste alb, pregatite ca: rasol, fripta, inabusita, tocatura dietetica (fara ceapa, condimente, neprajita) fripta. Poti sa iti prepari o ciorbita de vacuta, un peste la gratar, o piftie de curcan sau un piept de pui la gratar.

Insa nu trebuie sa exagerezi cu o dieta bogata in proteine de origine animala deoarece poti avea un risc crescut de a te imbolnavi de cancer de colon. Incearca sa consumi si alte surse de proteine, cum ar fi struguri sau stafide, migdale (si lapte de migdale), naut fiert (o cana de naut are in jur de 16 grame de proteine).

Iaurt biologic

Suferi de colon iritabil? Include in dieta zilnica o cantitate mare de iaurt biologic, care mentine un echilibru sanatos al bacteriilor in intestin. Daca ai suferit de alte afectiuni si ti-au fost prescrise antibiotice, ele pot avea ca efect secundar distrugerea bacteriilor prietenoase din intestin, fapt ce poate provoca simptome similare cu ale sindromului de colon iritabil. Consuma iaurt biologic pentru a contracara aceasta problema.

In unele cazuri, sindromul colonului iritabil nu are nici o legatura cu alimentatia, ci este declansat de perioade de stres. Elimina factorii care au pus presiune pe tine in ultimul timp, schimba-ti alimentatia renuntand la produsele nesanatoase (grasimi, prajeli, cafea, bauturi carbogazoase) si mergi la un specialist care iti va prescrie un tratament personalizat dupa o serie de analize amanuntite. Daca te-ai confruntat cu aceasta problema, tie ce alimente pentru colon iritabil ti-au fost recomandate?

Articolul urmator
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste
Incepe quiz
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)