Ce e mai bine sa consumi: Conserva de peste sau peste proaspat?

Ce e mai bine sa consumi: Conserva de peste sau peste proaspat?

Redactor Alexa Galgau

Pentru ca pestele este unul dintre cele mai sanatoase alimente pe care le poti consuma, foarte multi oameni isi cumpara acest produs la conserva, pentru ca este o solutie ieftina si cu un termen de valabilitate mult mai mare decat varianta proaspata. Intrebarea este: are conserva aceeasi valoare nutritionala precum varianta fresh?

Afla cat de sanatoasa este conserva de peste si care varianta este recomandata de nutritionisti!

Conserva de peste versus peste proaspat

Ca sa nu te tinem pe jar, iti raspundem repede la intrebare: pestele la conserva are o valoare nutritionala asemanatoare cu cel proaspat. Ambele variante au avantaje si dezavantaje, insa. Pe de-o parte, pestele la conserva este mult mai ieftin decat cel proaspat si poate fi tinut mult timp in frigider, avand un termen de valabilitate foarte mare. Pe de alta parte, adesea acest produs este plin de sodiu, iar multi nu suporta gustul lui intens, ci prefera aroma celui proaspat.

Un avantaj pe care il are pestele la conserva este ca, de cele mai multe ori, provine din "salbaticie", nu din crescatoriile create de oameni. Se pare ca pestii proveniti din crescatorii au un continut mai mare de substante poluante. Totodata, pestele la conserva este o foarte buna sursa de calciu, in vreme ce acela proaspat nu este. Aceasta pentru ca, in primul caz, oasele sunt inmuiate prin procesare, ceea ce inseamna ca pot fi consumate. 

Una dintre temerile cele mai mare ale oamenilor legate de peste este continutul de mercur, o substanta toxica care poate provoca boli grave in organism. Vestea buna este ca e mai curand probabil ca pestele din conserva sa aiba un continut foarte scazut de mercur, pentru ca, in general, pentru conserve se folosesc pestii mici, iar acestia ajung sa poarte mult mai putin mercur decat cei mari. Acestia din urma sunt dati spre vanzare cand sunt proaspeti. 

Atunci cand alegi pestele la conserva, este indicat sa mergi pe varianta celui in ulei, nu in suc propriu, pentru ca uleiul retine o cantitate mai mare de acizi grasi omega-3, considerati a fi cea mai buna hrana pentru creier si pentru un sistem cardiovascular sanatos. Uleiul pastreaza nutrientii in peste, insa este indicat sa nu il consumi, ci sa il scurgi intr-un borcanel sau intr-o punga si sa il arunci. Astfel, vei mai scuti din numarul total de calorii. 

Pana aici, toate bune si frumoase. Exista si dezavantaje ale pestelui la conserva? In general, mancarea astfel impachetata nu are o reputatie prea buna, in primul rand din cauza unei substante numite bisfenol (BPA), provenita din stratul subtire de plastic cu care sunt captusite cele mai multe conserve in interior. Scopul acestuia este de a mentine prospetimea mancarii, insa se pare ca substanta din el este deosebit de periculoasa pentru organism.

Un alt potential motiv de ingrijorare ar fi insusi materialul din care sunt facute conservele: aluminiu (in cele mai multe cazuri). Daca acesta ajunge sa se acumuleze in corp, poate sa cauzeze probleme serioase de memorie, precum Alzheimer. Conservele din aluminiu nu vor disparea prea curand de pe piata, pentru ca au avantajul de a cantari foarte putin si de a fi mai ieftine pentru producator. Chiar si cu acea captuseala de plastic, mancarea tot poate fi contaminata cu aluminiu. 

Atentie! Femeile insarcinate nu ar trebui sa consume ton, macrou sau rechin la conserva!

Cat despre pestele proaspat, el este, intr-adevar, o optiune foarte buna, insa are la randul lui dezavantaje. In afara de posibilul continut ridicat de mercur, un mare minus este faptul ca este extrem de perisabil. Este de ajuns sa il lasi cateva zeci de minute la o temperatura nepotrivita pentru a se strica, iar toxiinfectiile alimentare provocate de peste stricat sunt foarte periculoase. Pentru a verifica pestele inainte de a-l gati, incearca sa introduci un deget prin carnea acestuia. Daca iese pe partea cealalta si carnea pare sa se rupa foarte usor, inseamna ca pestele este deja stricat. Chiar daca tii pestele la congelator, acesta are in continuare un termen de valabilitate, asa ca intereseaza-te exact cat poate fi inghetat, in functie de sortiment. 

Una peste alta, nu exista o varianta mai buna sau mai rea atunci cand vine vorba de consumul de peste. Ambele variante, atat proaspat cat si la conserva, prezinta anumite riscuri, dar si foarte multe avantaje. Avand in vedere ca nu consumi kilograme de peste saptamanal, ci probabil o cantitate mica, nu ar trebui sa iti faci prea mari griji in privinta conservei de peste!

Articolul urmator
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Ce vei face peste 10 ani?
Incepe quiz
Ce vei face peste 10 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (353 vizite)