Ce se intampla in creierul tau cand tii post

Ce se intampla in creierul tau cand tii post

Redactor Alexa Galgau

Dincolo de ideea de purificare sufleteasca, postul este un obicei foarte sanatos, care a fost studiat indelung de oamenii de stiinta, datorita efectelor sale benefice asupra corpului si mintii. Acestea au fost observate cu mult inainte de a fi facute studii in laboratoare, iar acesta este probabil inca unul dintre motivele pentru care postul este in continuare o traditie foarte raspandita.

Afla mai multe despre efectele incredibile ale postului asupra creierului si corpului!

Efectele miraculoase ale postului

Nu doar postul prelungit dinainte de marile sarbatori are efece benefice. Se pare ca si atunci cand avem anumite zile pe saptamana in care postim sau chiar recurgem la postul negru intermitent, beneficiile sunt foarte mari. Chiar daca traim intr-o societate in care se promoveaza consumul, aceasta nu inseamna ca a manca mult este necesar pentru a trai. De fapt, corpul uman este construit astfel incat sa functioneze mai bine daca mananca intr-o anumita parte a zilei si apoi nu mai primeste hrana intr-un anumit interval, conform cercetarilor. Acest fenomen interesant este studiat in continuare de oamenii de stiinta si pare sa fie o solutie promitatoare pentru o viata mai lunga si mai sanatoasa. 

Exista multe studii care deja atesta efectele benefice ale postului. De exemplu, copiii care sufera de crize epileptice au mai putine astfel de crize daca li se impun restrictii calorice si tin post. Pe termen lung, postul poate chiar sa mareasca longevitatea si sa creasca abilitatea organismului de a se lupta cu bolile cronice.  Acest lucru este deja dovedit pe diferite specii de animale, dar inca nu este inteles complet mecanismul de functionare al acestui proces. 

Explicatia ar putea fi ca, de fapt, postul este o provocare pentru organism si pentru creier. Acesta raspunde la provocare prin adaptare, exact ca atunci cand facem exercitii fizice, care sunt tot o provocare pentru organism. Stresul cauzat de exercitii si de post "calesc" corpul si cresc productia de proteine din creier, ceea ce promoveaza productia de neuroni si crearea unor noi conexiuni intre neuroni, dar si intarirea sinapselor. Simplificat, corpul uman este facut sa se adapteze si sa evolueze, insa acest lucru este posibil doar atunci cand trece peste provocari. 

Postul poate de asemenea sa stimuleze productia de noi celule nervoase la nivelul hipocampusului, dar si a mitocondriilor in cadrul celulelor nervoase, ca urmare a adaptarii la stresul provocat de postire. Prin aceasta crestere a mitocondriilor, este imbunatatita si capacitatea neuronilor de a forma si pastra legaturi intre ei, ceea ce conduce automat la o memorie mai buna. Postul intermitent este luat in considerare ca metoda de prevenire a instalarii unor boli degenerative neuronale, precum Alzheimer. 

Mai trebuie sa luam in considerare si evolutia noastra ca specie umana: stramosii nostri erau obisnuiti sa reziste perioade lungi fara mancare. De aceea, este foarte posibil ca si noi, acum, sa fim programati la fel. De fapt, nu de putine ori s-a vehiculat ideea ca una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor nu este mancarea prea putina, ci prea multa. Exista ideea conform careia corpul uman rezista mult bine  lipsei de mancare decat excesului este in continuare dezbatuta, insa balanta pare sa se incline mai degraba in directia primei variante. 

Atunci cand tii post, organismul tau incearca sa conserve energie, iar o metoda de a face acest lucru este prin reciclarea celulelor sistemului imunitar, in special a celor care nu functioneaza cum trebuie. In urma analizelor de laborator efectuate in diverse studii, s-a constatat ca numarul celulelor albe scade atunci cand tii post, pentru ca mai apoi sa creasca cand mananci din nou. Aici este vorba mai mult despre postul intermitent, insa. 

Ceea ce trebuie sa retii este ca, desi postul este considerat sanatos, el nu trebuie facut in mod agresiv, fara putina cercetare inainte. Faptul ca tii post inainte de sarbatori este perfect in regula, insa daca vrei sa tii post intermitent, este necesar sa te documentezi bine inainte, pentru ca risti sa cazi in extrema infometarii periculoase. Exista diete special concepute pe principiul postului, gandite astfel incat sa nu iti afecteze organismul. Nu adopta niciodata schimbari majore in alimentatie fara a te consulta cu un specialist!

Dupa cum vezi, efectele postului sunt surprinzator de benefice si reprezinta inca o dovada ca daca renuntam la excese avem numai de castigat!

 

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (221 vizite)