Chiar dacă simți nevoia să consumi un fruct în timpul mesei ori imediat după, rezistă tentației, altfel digestia ta va avea de suferit. Fructele se digeră repede, astfel că nu ar trebui combinate cu cereale și carne sub nicio formă, pentru că vor fermenta și pot provoca probleme la nivelul sistemului digestiv.
Oricât de apetisantă ți s-ar părea o friptură alături de o garnitură de cartofi, nu te grăbi să faci această asocirere alimentară. Vei simți efectele neplăcute ale acestei mese copioase încă de la primele guri. Te vei confrunta cu balonare și cu lipsă de energie pentru început, apoi vei constata dezamăgită că ești și constipată.
Multe persoane tratează roșiile ca pe niște legume, însă acestea sunt, de fapt, fructe, astfel că ar trebuie să ai grijă în ce combinații le introduci la masă. Cea mai periculoasă asociere alimentară pe care o poți face este cea cu carbohidrați. Roșiile sunt acide, astfel că nu ar trebui consumate în același timp cu orez, fasole ori cu cartofi. Nu numai că vei avea probleme cu digestia, dar te vei simți și obosită la finalul mesei.
Pare combinația ideală pentru un mic dejun ideal și o gustare sănătoasă, însă specialiștii ne avertizează în privința ei. Produsele lactate sunt considerate vinovate de apariția alergiilor și a răcelilor. Combinate cu fructe, astfel de produse par să aibă efecte și mai periculoase asupra organismului. Ele pot să afecteze flora intestinală, să producă toxine în organism și să crească riscul de alergii, răceli și congestie sinusală. Cel mai bun iaurt este cel grecesc, dar nici pe acesta nu este indicat să îl consumi alături de fructe, altfel nu va mai avea aceleași efecte benefice.
O altă combinație alimentară pentru care optează multe persoane la micul dejun, dar care nu ar trebui să facă parte din meniul lor, este laptele cu cereale. Ambele conțin substanțe care pun sub stres sistemul digestiv. În loc să te simți energică pe parcursul zilei, te vei confrunta cu o stare de moleșeală, care te va împinge să consumi alimente de tip junk food.
Obișnuiești să te răsfeți des cu un pahar de vin și cu ceva dulce, în special la finalul zilei? Ai grijă, pentru că alcoolul conduce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce provoacă și creșterea producției de insulină. Dacă îl asociezi frecvent cu dulciuri, nu doar silueta ta va suporta consecințele, ci și sistemul digestiv.
Burgerul și cartofii prăjiți, una dintre cele mai populare combinații pe care o fac oamenii când ies în oraș, nu sunt deloc preparate culinare prietenoase cu organismul. Nu doar numărul de calorii ridicat este un minus al acestei asocieri alimentare, ci și faptul că înghiți în același timp grăsimi cu zaharuri. Vor rezulta compuși chimici care provoacă inflamații în organism și grăbesc procesul de îmbătrânire.
Combinația de mai sus îți va încânta papilele gustative, dar nutriționiștii trag un semnal de alarmă în privința ei. Nici nu te gândi să începi ziua cu o astfel de masă, pentru că te vei simți energică doar la început. În restul zilei te vei confrunta cu o stare de moleșeală și vei simți nevoia să consumi și alte dulciuri. Cea mai bună opțiune pentru micul dejun o reprezintă fibrele cu proteine. Așadar, dacă vrei să consumi o brioșă la micul dejun, optează pentru una pe bază de cereale integrale.