Cum sa mananci sanatos si ieftin: se poate!

Cum sa mananci sanatos si ieftin: se poate!

Redactor Alexa Galgau

Toate sfaturile de nutritie merg in aceeasi directie si au aceeasi concluzie: ca sa traiesti mult si sa nu faci diverse boli, trebuie sa mananci sanatos. Usor de zis, insa greu de realizat uneori, mai ales ca alimentele bio, organice si fara tot felul de chimicale au niste preturi foarte piperate. Pentru un om cu un nivel de trai mai scazut, ele sunt vazute ca adevarate mofturi. Totusi, chiar daca nu ai posibilitati financiare foarte mari, nu inseamna ca nu ai cum sa mananci sanatos si ieftin in acelasi timp.

Iata ce trucuri sa aplici!

Cum sa mananci sanatos fara sa iti golesti portofelul

Oricine a fost intr-un supermarket stie ca este mult mai ieftin sa cumperi o punga imensa de chipsuri ori de popcorn decat sa cumperi o punga de baby spanac sau de rucola, de exemplu. S-au facut inclusiv studii in aceasta privinta si se pare ca a manca mai sanatos presupune cheltuieli mai mari cu peste 1000 de RON anual, ceea ce nu este putin atunci cand ai un buget restrans.

Iata cateva sfaturi dupa care sa te ghidezi daca vrei sa mananci sanatos fara sa iti faci o gaura mare in buget!

1. Cumpara produse de sezon. De altfel, de multe ori poate fi mult mai productiv sa faci un drum pana la piata in loc sa faci toate aprovizionarile de la supermarket. Avem norocul sa traim intr-o tara bogata in legume si fructe, asa ca nu mai cumpara produse straine cand te poti bucura de cele autohtone. Nu numai ca preturile sunt mai mici, dar ai si sanse mai mari sa mananci alimente nemodificate si neinjectate daca le cumperi direct de la tarani. Daca ai posibilitatea, creeaza-ti o legatura cu cineva de la tara de la care sa cumperi regulat legume si fructe. Astfel, economisesti o gramada de bani, daca le iei la pretul de producator. 

2. Nu tot ce este organic este mai bun. Exista si produse care absorb foarte putine substante chimice si pot fi consumate si daca nu sunt organice, deci implicit mult mai scumpe. De exemplu, porumbul, ceapa, varza, ananasul sau avocado nu prezinta un pericol pentru sanatate pentru ca nu au niveluri ridicate de pesticide. La polul opus se afla produsele care absorb o cantitate foarte mare de chimicale si care ar fi mai bine sa fie organice: mere, capsuni, struguri, telina, piersici etc. Inainte de a face cumparaturi, informeaza-te si nu arunca banii pe orice poarta eticheta "organic"!

3. Opteaza pentru produsele tip. Supermarketurile si hipermarketurile au produse proprii si poti economisi sume importante daca le alegi pe acestea in detrimentul celor de la un brand renumit. Spre deosebire de imbracaminte, produsele vandute sub marca magazinului nu sufera la capitolul calitate. Ba chiar vei constata ca exista inclusiv alimente organice si chiar unele destul de selecte, vandute la preturi mult mai accesibile decat cele ale altor branduri. 

4. Cumpara in cantitati mari. Desigur, nu ne referim la legume si fructe ori alte produse alterabile, ci la cele care nu se strica usor. Poti sa iti faci provizii serioase de orez, grau, ulei, faina, zahar, malai si multe alte alimente. Cumpara-le la kilogram in loc sa le iei ambalate si creeaza-ti rezerve in casa. Vei vedea ca vei face economii serioase daca procedezi astfel.  

5. Congeleaza alimente pentru iarna. Daca pana acum credeai ca nu ai cum sa faci economii iarna, cand piata este saraca in fructe si legume, te-ai inselat. Produsele congelate pot fi o adevarata salvare in acest sens si nici nu este greu sa iti formezi aceasta deprindere. Aproape orice, cu mici exceptii, poate fi congelat. Ceea ce trebuie sa afli este termenul exact de valabilitate al alimentelor atunci cand sunt inghetate, pentru ca, desi acesta este prelungit, a le congela nu inseamna ca pot fi tinute la nesfarsit fara a se altera. De asemenea, o idee buna este sa nu arunci mancarea deja gatita daca este prea multa, ci sa o pui in caserole si sa o congelezi, pentru ca la un moment dat iti va prinde foarte bine. 

Descopera AICI 9 alimente despre care nu ai fi crezut niciodata ca pot fi congelate! 

Poate te-ai intrebat pana acum cum sa mananci sanatos fara sa dai sume enorme pe alimentatie, iar acum ca ai aflat raspunsul, nu iti ramane decat sa faci mici schimbari de dieta pentru care corpul iti va multumi mai tarziu!

Articolul urmator
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Cat de sanatos este parul tau?
Incepe quiz
Cat de sanatos este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (347 vizite)