De ce ar trebui sa nu mai consumam zahar

De ce ar trebui sa nu mai consumam zahar

Bianca Geica, redactor DivaHair.ro

Nu exista zi in care sa nu auzi la televizor: Pentru o viata sanatoasa, evitati consumul excesiv de zahar, sare si grasimi! Daca pana acum tindeai sa nu acorzi mare atentie acestor recomandari, este cazul sa o faci si chiar sa incepi sa urmezi sfatul specialistilor legat in special de consumul exagerat de zahar. Vei fi surprinsa sa afli ca daca incetezi sa mai consumi alimente cu un adaos mare de zahar, nu te vei mai confrunta cu aparitia prematura a ridurilor de expresie!

Zaharul cauzeaza aparitia ridurilor si imbatranirea prematura a pielii?  

In fiecare an, femeile din intreaga lume investesc sume impresionante in cele mai scumpe creme hidratante, care promit tinerete fara batranete, estomparea ridurilor si prevenirea aparitiilor liniilor fine de expresie. Insa medicii au o veste nefericita pentru persoanele care nu se pot abtine de la dulciuri sau prajituri si vor sa scape de riduri: Daca esti o impatimita a zaharului, exista o mare posibilitate ca acele creme, oricat de miraculoase ar fi, sa nu aiba niciun efect asupra tenului tau! Cercetatorii au descoperit ca o dieta bogata in zahar si carbohidrati rafinati poate grabi procesul de imbatranire al pielii, mai mult decat expunerile repetate si indelungate la soare.

Dr. Patricia Farris, un renumit medic dermatolog din Marea Britanie, a descoperit ca majortatea pacientelor sale care vor cu tot dinadinsul sa apeleze sa interventiile chirurgicale pentru a scapa de riduri, nu au dobandit aceste semne ale imbatranirii din cauze obisnuite: avansarea in etate sau expunerea excesiva la soare. Pe masura ce adresa intrebari pacientelor in legatura cu dietele lor, medicul a descoperit ca toate femeile cu riduri premature destul de evidente, aveau in comun cosumul excesiv de zahar.

Tot mai multi experti sunt de parere ca alimentatia noastra joaca un rol fundamental atunci cand vine vorba de aspectul fizic. Acestia au ajuns la concluzia ca daca reducem cantitatea de zahar consumata zilnic, pe langa faptul ca reducem semnificativ pericolul de a suferi de boli de inima, diabet, tensiune arteriala ridicata si alte boli strans legate de circulatia sangelui in organism, vom arata mult mai bine si pe dinafara.

Tocmai din acest motiv, Patricia a decis sa faca echipa cu nutritionistul Brooke Alpert si sa infiinteze programul The Sugar Detox, pentru a le ajuta pe femeile de pretutindeni sa scape de pofta de a consuma "ceva dulce", si sa manance in schimb alimente benefice pentru piele si nu numai. Acest proces de detoxifiere se intinde pe o perioada de 4 saptamani, in care zaharul periculos este inlocuit cu fructe si semninte.

Asadar, iata cum iti poti recapata pielea stralucitoare, dar si pofta de viata, cu ajutorul unei diete sanatoase, lipsita de zahar in exces!

Primele 3 zile de detoxifiere

Ca un prim pas catre un stil de viata sanatos si o piele frumoasa, in primele 3 zile de detoxifiere nu ar trebui sa bei sau sa mananci:

- Lapte, iaurt sau cascaval. Lactatele contin bineinteles, lactoza, care de regula contine intre 25% - 60% zaharoza.
- Grau sau alti carbohidrati precum paste, cereale, paine sau orez.
- Zahar de orice fel sau indulcitori.
- Alcool.
- Fructe, cu exceptia lamaii sau a sucului de lamaie.

In schimb, umple-ti frigiderul si camara cu carne slaba, peste, oua, linte, naut si fasole boabe. De asemenea, consuma salata verde din belsug si legume sarace in carbohidrati (ardei rosu, spanac, ciuperci, porumb, vinete, rosii, ridichi, conopida, varza, broccoli). Evita morcovii si pastarnacul, si bea foarte multa apa (plata sau minerala), ceai verde sau negru. 

Chiar daca acum probabil ca te intrebi: "Oare cum voi supravietui doar cu aceste alimente?", ai fi surprinsa sa afli ca produsele enumerate mai sus, combinate intre ele, sunt foarte satioase.

Iata cum ar trebui sa arate un meniu in primele 3 zile ale acestui proces: 

- Micul dejun: 3 oua fierte dupa preferinte, cu salata verde sau/si cu legume cu un nivel redus de carbohidrati
- Gustare: un pumn de miez de nuca
- Pranz:
nu mai mult de 170 - 200 g de carne de pui, peste, curcan sau scoici, sau daca vrei un pranz lejer sau esti vegetarian, consuma o cantitate asemanatoare de legume.
- Gustare:
Cateva felii de ardei gras, rosu, cu humus.
- Cina:
230 - 250 g de carne de pui, curcan, peste, scoici sau branza tofu, cu garnitura de legume la abur.

Urmeaza o cura de detoxifiere de 4 saptamani!

Dupa ce ai trecut cu brio de cele 3 zile, fara sa consumi vreun pic de zahar, continua detoxifierea si in urmatoarele 4 saptamani. Alimentele pe care trebuie sa le consumi sunt aceleasi in fiecare saptamana, numai ca pe langa acestea, trebuie sa introduci si mancaruri bogate in antioxidanti, care sa previna lipsa de energie pe care este foarte posibil sa o simti la inceputul dietei, precum si alte posibile mici probleme cauzate de intreruperea brusca a consumului de zahar.

Iata ingredientele care ar trebui sa se regaseasca pe lista ta de cumparaturi pentru urmatoarele 4 saptamani:

- Proteine: oua, carne rosie slaba, carne de pui, curcan, peste, crustacee, tofu, linte, fasole boabe, pastai de mazare
- Legume: Sparanghel, avocado (jumatate pe zi), broccoli, varza verde sau rosie, conopida, telina, dovlecei, castraveti, salata verde, napi, ciuperci, masline (pana la 10 pe zi), ardei grasi (de preferat rosii) si spanac
- Fructe: Lamaie si lime
- Seminte si nuci: migdale, caju, seminte de chia, seminte de in, seminte de canepa, nuci de macadamia, alune, fistic si nuci
- Grasimi: unt, ulei de cocos, ulei de masline
- Condimente: otet balsamic, otet de mere, otet de vin, ghimbir, scortisoara, cuisoare, catei de usturoi, maghiran, rozmarin, tarhon, turmeric, salvie.
- Bauturi: apa (plata sau minerala), cafea (neagra, neindulcita), ceai verde, negru sau din ierburi (bineinteles, neindulcit).

Desi alcoolul este interzis in procesul de detoxifiere, nutritionistii iti recomanda sa bei de cel mult 3 ori pe saptamana, cate o jumatate de pahar de vin rosu. Aceasta bautura, consumata cu masura, contine un procent mare de antioxidanti, care se pare ca ajuta la scaderea zaharului din sange si a colesteroului, prevenind distrugerea vaselor de sange.

Gramajul portiilor celor 3 mese principale ale zilei nu trebuie sa depaseasca 200-250 grame,in functie de tipul de aliment. Intre mese, consuma fructe combinate cu seminte sau legume, si bea cel putin 2 litri de apa pe zi, pentru a te hidrata corespunzator.

Cam asa ar trebui sa arate o parte din meniul tau, pentru urmatoarele 4 saptamani:

Saptamana 1

In prima saptamana vei incepe sa observi o imbunatatire in ceea ce priveste starea de spirit si vei fi mult mai energica. Chiar daca trebuie sa eviti in continuare sa consumi carbohidrati, poti introduce usor in meniul tau produse lactate, biscuiti bogati in fibre si un mar pe zi.

- Mic dejun: un iaurt natural, amestecat cu doua linguri de seminte de in si o lingura de migdale tocate. Dupa preferinte, poti adauga scortisoara sau o lingurita de esenta de vanilie. Poti sa bei si o ceasca de cafea neindulcita sau ceai verde cu lamaie.
- Gustare: un mar taiat felii cu 2 linguri de unt de arahide
- Pranz: 170 - 200 g de peste sau piept de pui la gratar, asezonat cu ierburi aromate si condimente si cu o garnitura de legume (o varianta: ciuperci fierte)
- Gustare: jumatate de avocado sau felii de ardei gras rosu
- Cina: 170 - 200 g creveti cu salata verde si fasole pastai, plus un pahar de vin rosu

Saptamana 2

Pana acum, organismul tau ar trebui sa se obisnuiasca cu aceasta lipsa de zahar. Poftele de "ceva dulce" tin acum de trecut, insa poti include in meniu cel mult 2 portii de lactate pe zi, fructe de padure si popcorn.

- Mic dejun: 3 oua omleta cu mozzarella, ciuperci si ceapa. In loc de paine, mananca 2 biscuiti bogati in fibre si bea cafea.
- Gustare: 100 g coacaze si 30g migdale
- Pranz: linte gatita cu spanac. Este recomandata si o cana de ceai de menta
- Gustare: branza Cottage cu felii de mar
- Cina: Anghinare la cuptor, cu piept de pui

Saptamana 3

Daca ai reusit sa rezisti pana acum fara zahar, meriti toate laudele. Este timpul sa reintroduci incetul cu incetul in meniul tau, carbohidratii potriviti, sub forma de cereale integrale. Te poti rasfata si cu ciocolata neagra. 

- Mic dejun: 100 g de terci de ovaz cu o lingura de unt de migdale, plus 100 g de zmeura sau coacaze si 2 linguri de seminte de in, si o cana de ceai verde
- Gustare: 1 mar si un pumn de branza Cheddar
- Pranz: Salata de ton sau fasole pastai, cu sos vinegrette si 2 biscuiti bogati in fribre
- Gustare: sos de guacamole cu felii de morcov
- Cina: Salata de pui fiert, cu legumele tale preferate, branza de capra si dressing de mustar. Pentru desert, alege 2 capsune pe care sa le inmoi in ciocolata neagra

Saptamana 4

- Mic dejun: un sandwich din paine cu tarate, si 2 felii de sunca de curcan, 1 felie de rosie si un sfert de avocado. Optional, pe post de desert, poti manca si jumatate de grapefruit.
- Gustare: 100 g de branza ricotta cu un mar feliat presarat cu scortisoara
- Pranz: fasole rosie si biscuiti bogati in fibre
- Gustare: o portocala cu seminte de dovleac
- Cina: Salata cu branza feta, struguri albi si temina, servita cu pastrav la gratar. La final, poti consuma pe post de desert 30 g de ciocolata neagra.

Bineinteles, nu trebuie sa consumi aceleasi feluri de mancare in fiecare zi. Meniurile de mai sus sunt doar reperele dupa care te poti ghida in prepararea felurilor de mancare.  Este important sa combini fructele, legumele si alte produse, astfel incat zi de zi sa obtii aportul necesar de proteine, grasimi si fibre.

Pe langa o alimentatie sanatoasa, este important sa ai grija de tenul tau cu ajutorul mastilor, pe care le poti prepara chiar si tu.

Uleiul de masline este recomandat nu numai in alimentatie, ci si pe post de ingredient in compozitia unei masti hidratante, asa ca cel putin o data la 3 zile, aplica pe ten o masca de fata cu ulei de masline. Castravetele este iarasi un compus de baza pentru o masca de fata. Inchide porii, elimina sebumul, ilumineaza tenul, curata in profunzime si totodata hraneste si hidrateaza pielea!

IMPORTANT: Daca suferi de o problema medicala grava, de diabet sau de afectiuni care sunt strans legate de circulatia sangvina precum hypoglicemie, consulta-ti medicul inainte de a incepe orice fel de dieta sau cura de detoxifiere. Acest proces de detoxifiere nu este recomandat atletilor sau persoanelor care fac sport in mod regulat.

Articolul urmator
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Cel mai ușor test de cultură generală. Toata lumea ar trebui să îl treacă!
Incepe quiz
Cel mai ușor test de cultură generală. Toata lumea ar trebui să îl treacă!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.2 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (385 vizite)