Dieta pentru imunitate slabita

Dieta pentru imunitate slabita

Cristina Tarziu

Stresul, anumite afectiuni, o alimentatie deficitara, toate pot duce la slabirea sistemului imunitar. Cu un sistem de aparare ineficient, organismul devine vulnerabil in fata agentilor patogeni. Dieta pentru imunitate slabita vizeaza furnizarea organismului de nutrienti si compusi esentiali pentru refacerea sistemului imunitar.

Dieta pentru stimularea sistemului imunitar

Proteinele, antioxidantii, acizii grasi esentiali si anumite vitamine si minerale sunt elemente indispensabile pentru un sistem imunitar sanatos si pe toate le poti obtine din alimentatie.

Proteine pentru un sistem imunitar puternic


Cercetarile din ultimii ani au aratat faptul ca o dieta deficitara in proteine duce la scaderea numarului de celule imunitare, la incapacitatea organismului de a mai produce anticorpi si slabirea sistemului imunitar cu pana la 25%. Proteinele sunt compuse din aminoacizi de care organismul are nevoie pentru procesele de crestere, vindecare si regenerare, dar si pentru buna functionare a sistemului imunitar. O deficienta de aminoacizi sau prezenta acestora in proportii dezechilibrate in organism afecteaza sistemul imunitar.

Pentru mentinerea sanatatii sistemului imunitar trebuie sa consumi alimente bogate in proteine de calitate inalta: oua, peste, fructe de mare, carne slaba provenind de la animale crescute cu hrana naturala.

Vitamine pentru un sistem imunitar puternic


Poate cea mai cunoscuta si mai folosita metoda de stimulare a imunitatii consta in cresterea consumului de vitamina C. Aceasta sustine functiile celulelor fagocitare (care inglobeaza si distrug agentii patogeni), reduce durata si intensitatea simptomelor asociate cu infectiile virale, sustine functiile limfocitelor T, are efect antiinflamator. Vitamina C este prezenta in multe fructe, legume si ierburi: citrice, broccoli, patrunjel, fructe de padure (zmeura, coacaze, afine, mure etc.) varza kale etc.

Pe langa vitamina C, insa, organismul are nevoie, pentru un sistem imunitar puternic, si de:
- Vitamine din gama B (B1, B2, B5, B12) pe care le poti lua din cereale integrale, din spanac, din ciuperci, din ardei, din peste - ton, cod sau din carne de vita;
- Vitamina A - morcovi, spanac, cartofi dulci, sparanghel;
- Vitamina K - conopida, spanac;
- Vitamina E - spanac, migdale, varza creata.

Deficienta de vitamina A afecteaza functiile anticorpilor si a limfocitelor T, vitamina E este un puternic antioxidant si este o componenta esentiala a membranei celulare, vitamina K este esentiala coagularea sangelui, pentru inchiderea ranilor si buna desfasurare a proceselor de vindecare, iar vitaminele din gama B sustin producerea de antiocorpi si circularea eficienta a acestora prin organism. O deficienta de vitamina B6 poate duce la scaderea numarului de limfocite din organism.

Minerale pentru un sistem imunitar puternic

Zincul este o minerala imunostimulatoare, ce poate fi furnizata organismului prin alimentatie din surse naturale precum: semintele de dovleac, semintele de susan, spanacul, sparanghelul, linte, caju, quinoa.

Deficienta de fier afecteaza raspunsul anticorpilor si functionarea celulelor fagocitare. Alimentele bogate in fier sunt: carnea rosie, ficatul, spanacul, taratele, germenii de grau, fulgii de ovaz, nautul, semintele de dovleac, sfecla.

Deficienta de cupru afecteaza, de asemenea, procesele de fagocitoza si impiedica dezvoltarea limfocitelor T. Iti poti lua necesarul de cupru din fructe de mare, fasole uscata, ficat, grau integral, seminte de susan.

Seleniul este antiinflamator si imunostimulant. Poate fi obtinut din peste, fructe de mare, tofu, cereale integrale.

Antioxidanti pentru un sistem imunitar puternic

Fructele si legumele sunt bogate in antioxidanti si fitonutrienti care mentin sanatatea tesuturilor in caz de infectii si sustin procesele de vindecare. Cele mai bogate in antioxidanti sunt cele foarte colorate precum fructele de padure, ciresele, morcovii, rosiile.

Acizi grasi esentiali pentru un sistem imunitar puternic


Acizii grasi esentiali mentin sanatatea membranei celulare si protejeaza sistemul imunitar al organismului. Ii gasesti in ulei de masline, nuci, peste.

Alte alimente benefice pentru sistemul imunitar:

Propolisul
Usturoiul
Ceapa
Uleiul de cocos
Ceaiul verde
Ghimbirul
Turmericul
Scortisoara
Piperul negru
Socul
Mierea

Dieta pentru un sistem imunitar puternic nu presupune doar consumul alimentelor prezentate mai sus, ci si evitarea celor daunatoare pentru organism - alimente procesate, bogate in aditivi alimentari, grasimi saturate, carbohidrati „rai" din paine alba, dulciuri, chipsuri, sucuri. 

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (379 vizite)