Mănânci des supă la plic? Ești în pericol!

Vineri, 17.06.2016
de Viorica Ghinea

Nu te poate învinui nimeni că, în loc să stai minute în șir să gătești o mâncare mai complicată, preferi să consumi o porție de supă la plic. Este gata cât ai bate din palme și nici gustul și aroma nu sunt rele.

Poate că acest preparat de tip instant pare prietenos în bolul tău, dar nici nu îți închipui la ce pericole îți expui organismul. Iată ce boli riști să dezvolți dacă mai consumi supă la plic de acum încolo!

Supa la plic, dușmanul din bol

În ultimii ani, supa la plic a devenit unul dintre cele mai consumate preparate instant, ceea ce a atras atenția cercetătorilor. Trebuie să recunoaștem că ea are câteva beneficii care pot să atragă pe oricine:

- este ieftină;

- termenul de valabilitate este lung;

- este ușor de preparat;

- este bună la gust;

- te întâmpină cu mai multe sortimente apetisante.

Deși multe persoane știu că acest produs intră în categoria junk food, continuă să îl consume destul de des. Din păcate, dezavantajele lui nu se opresc la faptul că nu asigură organismului vitamine, minerale și proteine, dar au carbohidrați și grăsimi saturate, ci merg mult mai departe.

Supa la plic crește riscul dezvoltării mai multor afecțiuni periculoase. Din cauza faptului că conține butilhidrochinona terțiară (TBHQ), un conservant chimic, ea poate provoca probleme la nivelul inimii. În plus, un experiment condus de către Facultatea de Sănătate Publică de la Harvard a demonstrat că persoanele care consumă frecvent supă instant pot să se confrunte cu sindromul metabolic. El reprezintă o dereglare metabolică și se definește prin obezitate, hipertensiune arterială, creșterea glicemiei și ficat steatozic (gras).

Alte probleme la care te poți expune dacă mănânci des supă instant sunt: afecțiuni la nivelul rinichilor, accident vascular cerebral, osteoporoză, cancer la stomac ori la colon. Și aspectul fizic va avea de suferit, având în vedere că acest produs conține multă sare și este bogat în calorii. Te vei confrunta cu retenție de apă, celulită și kilograme în plus.

Deși fiecare persoană reacționează diferit la acest tip de produs, Dr. Hyun Shin, unul dintre autorii studiului, îi sfătuiește pe împătimiți să se gândească la faptul că acest produs nu este deloc sănătos. În iunie 2012, Korea Food and Drog Administration (KFDA) a descoperit în compoziția a șase brand-uri de supe la plic o substanța cangerigenă – benzipiren.

Chiar dacă specialiștii trag un semnal de alarmă și insistă ca astfel de produse să fie scoase de pe piață, se pare că nu se vor lua măsuri prea curând. Dar noi, consumatorii, le putem conduce pe acest drum dacă nu le mai consumăm. Atunci când nu va mai exista cerere, nu va mai fi nici ofertă.

Tu consumi des supă la plic? Dacă îți este greu să renunți la acest produs dintr-odată, încearcă să îl înlocuiești treptat în alimentația ta cu preparate mai sănătoase. Ai grijă de organismul tău!

În loc să consumi supă la plic, mai bine învață să îți prepari o delicioasă supă cremă de ardei copți.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016