Spanacul: calorii, proprietati si idei de consum in dieta

Spanacul: calorii, proprietati si idei de consum in dieta

Cristina Tarziu

Cu o textura minunata si un gust pe masura, spanacul este unul dintre ingredientele cele mai indragite de catre bucatarii din intreaga lume. Se crede ca spanacul isi trage originile din Persia antica (teritoriul actual al Iranului) de unde si-a facut drum catre China in secolul al VII-lea, cand regele Nepalului l-a trimis drept cadou acestei tari. In Europa, spanacul are o istorie relativ scurta, fiind adus abia in secolul al 11-lea, odata cu invazia maurilor in Spania. Calitatile nutritionale ale acestei plante o transforma intr-o adevarata comoara pentru sanatate, dar este ideala si pentru mentinerea siluetei, deoarece are un numar de calorii redus. 
 
Afla cate calorii are spanacul si cum sa il introduci in dieta in cele mai diverse moduri, pentru a beneficia de proprietatile lui!


Spanacul in diete

Pentru ca este foarte sarac in calorii - spanacul are doar 25-30 de calorii pe suta de grame - si grasimi, dar bogat in fibre solubile, spanacul este un aliment de baza in cele mai multe diete care vizeaza pierderea in greutate si scaderea nivelului de colesterol.

Spanacul este foarte accesibil, versatil - poate fi consumat ca atare in salate sau gatit in tocanite, supe si chiar pizza si placinte - si incarcat de nutrienti. Toate aceste calitati il fac ideal pentru dietele hipocalorice pentru ca asigura necesarul de vitamine, minerale si nutrienti necesari organismului, regleaza tranzitul intestinal si sustine detoxifierea organismului cu un aport minim de calorii.
 
  

Spanacul - beneficii nutritionale si curative

Spanacul este foarte bogat in fier - doar 100 g de spanac proaspat contin aproximativ 25% din necesarul zilnic recomandat de fier, o minerala esentiala pentru producerea de celule rosii si pentru metabolismul celular. Nu numai atat, dar este o sursa importanta de fibre solubile, proteine, vitamine din gama B, magneziu, fosfor, potasiu, cupru si calciu.

Frunzele proaspete de spanac sunt o sursa de vitamine cu efect antioxidant precum vitamina A, C, dar si luteina, zeaxantina si betacaroten, care protejeaza impotriva radicalilor liberi a caror actiune cauzeaza imbatranirea organismului. Zeaxantina protejeaza sanatatea ochilor si previne degenerarea maculara. Spanacul este si o sursa importanta de vitamina K, care protejeaza sanatatea oaselor si incetineste instalarea simptomelor caracteristice bolii Alzheimer prin limitarea daunelor neuronale din creier.

Bogat in fitonutrienti - flavonoide si carotenoide - spanacul are proprietatii antiinflamatorii si anticancerigene.

Spanacul - idei de consum in dieta

Spanacul este usor de gasit pe tot parcursul anului, insa isi atinge potentialul maxim (in privinta nutrientilor si a beneficiilor pentru sanatate) in primavara. Frunzele de spanac trebuie sa fie verzi, sa aiba o textura placuta si sa nu contina pete galbene sau zone decolorate. Desi pot fi depozitate in frigider pana la o saptamana, frunzele proaspete de spanac trebuie consumate cat mai repede pentru a beneficia la maxim de nutrienti. Inainte de a fi consumat, spanacul trebuie spalat foarte bine pentru ca frunzele si coditele au tendinta de a acumula mult praf si pamant. Evita, insa, sa lasi spanacul foarte multa in apa pentru ca se pot pierde din nutrientii hidrosolubili.

Spanacul contine cei mai multi nutrienti in stare cruda, insa unii nutritionisti recomanda gatirea sa pentru a reduce nivelul de acid oxalic din compozitia sa, care, in cantitati mari, poate cauza probleme de sanatate precum calculii renali. Daca ai deja probleme la nivelul sistemului urinar sau o predispozitie care afectiunile renale, inainte de a-l consuma, pune-l intr-o cratita cu apa adusa la temperatura de fierbere si fierbe-l pentru 1 minut, fara sa acoperi cratita cu un capac, pentru a permite acidului oxalic sa se elibereze odata cu aburii.

Spanacul este un aliment minunat in diete pentru ca iti da senzatia de satietate, este foarte gustos si are putine calorii. Iata cateva idei de retete cu spanac dietetice:

- incearca aceasta reteta de lasagna cu spanac! Taie din cantitatea de branza sau foloseste una dietetica pentru a reduce la minim numarul de calorii;

- prepara o bucatica de piept de pui la gratar si serveste-o cu o garnitura de spanac cu ciuperci;

- daca vrei sa te delectezi cu ceva deosebit, incearca salata de spanac cu ou si migdale;

- suna pretentios, dar e foarte simplu de facut - spanac la cuptor cu oua si sos bechamel;

- de dimineata iti permiti sa rasfeti cu o placinta delicioasa de spanac.

Posibilitatile sunt nelimitate! Poti prepara si:

Oua posate cu spanac - trebuie doar sa calesti un pic spanacul, sa adaugi sare si piper si apoi pui ouale posate deasupra. Pentru o masa mai consistenta, adauga in tigaie, langa spanac, si cateva ciuperci.

Salata de ton cu spanac - ai nevoie doar de o conserva de ton, zeama de lamaie, sare si, bineinteles, spanac. Pe acesta din urma caleste-l putin, apoi adauga celelalte ingrediente si e gata!

Ardei umpluti cu spanac si ciuperci. Sunt deliciosi, iar pentru a pastra cantitatea minima de calorii foloseste cat mai putin orez. Te poti inspira din aceasta reteta simpla de ardei umpluti de post.
 
Asadar, spanacul are pe cat de putin calorii, pe atat de multe beneficii! Tu ce retete delicioase cu spanac mai stii?
Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)