Beauty Fridays

Top 7 cele mai renumite condimente chinezesti si proprietatile lor

Vineri, 15.01.2016
de Alexa Galgau

Bucataria orientala este pentru multi dintre noi un taram culinar pe care cu greu ne aventuram, pentru ca gusturile sunt complet diferite de cele cu care suntem noi obisnuiti. Totusi, pentru cei care se incumeta sa incerce si sa experimenteze, mancarea asiatica este cu siguranta o surpriza placuta, pentru ca este incredibil de aromata. Iar gusturile speciale se obtin cu ajutorul condimentelor si a ierburilor, care se folosesc din abundenta!

Astazi iti prezentam cele mai populare 7 condimente chinezesti, pe care le poti folosi si tu in preparate daca vrei sa incerci ceva nou!

Top 7 condimente chinezesti

7. Piperul alb

Piperul alb este folosit in bucataria chinezeasca exact asa cum este folosit cel negru in restul lumii. Se foloseste sub forma de pudra pentru cele mai multe preparate si sub forma de boabe pentru a freca bucati de carne si pentru marinate. Piperul alb are un gust distinct si se deosebeste de cel negru, fiind prima optiune in China. Putini stiu faptul ca piperul alb si cel negru provin de la aceeasi planta, insa sunt procesate diferit, pentru a avea arome distinctee. Piperul alb este mult mai iute, dand un gust pregnant mancarii. 

6. Chimenul 

Chimenul este folosit si de romani, insa mai degraba la preparate de patiserie. In China, chimenul este folosit pentru a aroma preparate din carne, dar si pentru anumite sosuri. De obicei, el este pastrat intreg si pisat intr-un mojar atunci cand trebuie folosit sub forma de pudra, pentru a avea un gust foarte intens. In bucataria chinezeasca, chimenul se foloseste la friptura din tofu, preparate din miel si pui prajit cu condimente Xinjiang. 

5. Anasonul

Unii il iubesc, altii il detesta. Nu exista cale de mijloc in cazul anasonului, un condiment chinezesc cu un gust foarte puternic si un ingredient de baza in multe preparate orientale. Daca vrei sa te bucuri cu adevarat de aroma lui, va trebui sa cauti pachete cu bucati intregi, care nu sunt sfaramate, si apoi sa le tii intr-un recipient inchis ermetic, pentru a pastra aroma. Poti folosi anasonul in retete asiatice de pui sau in supe cu taitei. Totodata, acesta este unul dintre cele cinci ingrediente principale continute de celebrul mix de condimente chinezesti, cel mai folosit in acea parte a lumii. 

4. Pudra de chilli din regiunea Sichuan

Aceasta pudra are un gust foarte intens pentru ca ardeii nu sunt zdrobiti complet, ci partial. Asadar, pudra contine si bucatele intregi si este folosita cel mai adesea pentru a face uleiul de chilli, dar si pentru a asezona carnea. Acest condiment chinezesc da mancarii o culoare rosie foarte intensa si ii ofera si o textura aparte. Ceea ce trebuie sa tii minte daca vrei sa cumperi pudra de chili: asigura-te ca provine din regiunea Sichuan, pentru ca exista diferente enorme intre produsul de aceasta origine si altele. 

3. Scortisoara chinezeasca

Denumita si scortisoara „cassia”, aceasta difera de cea obisnuita prin textura si culoare. Este mult mai groasa, mai gri si arata exact ca o scoarta de copac. Betele de scortisoara chinezeasca sunt mai putin aromate decat cele pe care le folosim noi de obicei si sunt adaugate in tocanite si marinate. Daca nu gasesti scortisoara chinezeasca, poti sa o folosesti pe cea din magazinele locale, insa tine minte sa utilizezi o cantitate mult mai mica, altfel vei obtine o aroma prea puternica. 

2. Praful de curry

Probabil credeai ca praful de curry este folosit mai degraba in India, insa nu este neaparat asa, el fiind foarte popular si in China. Este un amestec de cardamom, scortisoara, chimen, cuisoare, ardei iuti, turmeric si nucsoara. Exista multe sortimente pe piata si se gaseste in aproape orice supermarket, asa ca nu va trebui sa il cauti prea mult. Il poti adauga la preparate din pui sau la orez, iar partea buna este ca are si numeroase beneficii pentru sanatate, ajutand in mod special digestia. 

1. Piperul sichuan

Piperul sichuan este specific bucatariei asiatice, avand un tip diferit de iuteala. Se stie ca el lasa o senzatie de amorteala a limbii si are un gust special. De obicei se foloseste intreg in supe si tocanite, fiind macinat intr-un mojar, la nevoie, proces care accentueaza gustul acestui condiment chinezesc. Preparatele in care se foloseste cel mai adesea sunt: puiul prajit la wok, prajiturile din orez, orezul prajit, sosuri, legume la wok, Ma Po Tofu („ma” inseamna chiar „amorteala” in limba chineza). 

Tu ai folosit vreunul dintre condimentele chinezesti de mai sus?

Descopera si 9 condimente care te ajuta sa slabesti!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016