Ulei de porumb: proprietati si beneficii

Ulei de porumb: proprietati si beneficii

Redactor Alexa Galgau

Printre numeroasele sortimente de uleiuri, cel de porumb se distinge printr-o aroma deosebit de apetisanta, el ajungand sa inlocuiasca uleiul de floarea soarelui in destule gospodarii.

Daca inca nu l-ai incercat inca, afla proprietatiile si beneficiile uleiului de porumb, un produs sanatos, dar care trebuie consumat in cantitati mici!

Beneficiile uleiului de porumb

Uleiul de porumb se integreaza perfect intr-o dieta sanatoasa. El este plin de grasimi sanatoase si de antioxidanti puternici, care te mentin in cea mai buna forma. Cu toate acestea, uleiul de porumb are si foarte multe calorii, ceea ce inseamna ca trebuie sa stii in ce cantitate sa il consumi, ca sa nu il transformi in dusmanul siluetei tale.

Prima proprietatea benefica a uleiului de porumb consta in continutul ridicat de grasimi mononesaturate. Mai mult de un sfert din continutul total de grasimi, adica aproape 4 grame pe lingura, sunt acizi grasi mononesaturati. Alimentele cu aceasta proprietate sunt cele care iti protejeaza sistemul cardiovascular, deoarece joaca un rol important in scaderea colesterolului rau (LDL). Acesta este cel care iti intareste arterele si le blocheaza, marind considerabil riscul aparitiei bolilor de inima si circulatie.

Peste o jumatate din continutul de grasimi din uleiul de porumb, adica 7.4 grame pe lingura, este alcatuit din acizi grasi polinesaturati. Acestia sunt la fel de importanti ca cei mononesaturati pentru organism, avand aceleasi functii. Din aceste grasimi polinesaturate, o parte sunt acizi grasi Omega-6, iar o mica parte sunt Omega-3. Pentru ca organismul nostru nu produce acesti acizi grasi, este esential ca ei sa fie introdusi prin dieta, deoarece faciliteaza comunicarea intre celulele nervoase, cresterea, reducerea inflamatiilor si protejeaza inima.

Uleiul de porumb are si un continut ridicat de vitamina E: dintr-o singura lingura din acest produs, iti poti lua 15% din doza zilnica recomandata. Vitamina E este un antioxidant, ceea ce inseamna ca se lupta cu radicalii liberi, care se lipesc de celulele sanatoase si limiteaza buna functionare a organismului, conducand la boli grave.

Este uleiul de porumb mai bun decat uleiul de masline?

Uleiul de masline deja are o reputatie excelenta, insa, niste studii recente au scos la iveala o informatie surprinzatoare: este posibil ca uleiul de porumb sa fie mai bun pentru inima decat cel de masline.

Cercetatorii au studiat efectele celor doua tipuri de uleiuri pe 54 de voluntari sanatosi. Timp de 21 de zile, ei au primit 4 linguri dintr-unul din cele doua uleiuri. Rezultatele au fost uimitoare: in vreme ce uleiul de masline reducea colesterolul rau cu 3.5%, cel de porumb il reducea cu 11%.

De ce a aparut aceasta diferenta considerabila intre cele doua produse? Se pare ca uleiul de porumb contine mai multi fitosteroli, un grup de compusi chimici gasiti in membrana celulara a plantelor, care impiedica absorbita colesterolului in sistemul digestiv. Intr-o portie de ulei de porumb exista 132 mg de fitosteroli, in vreme ce intr-o portie de ulei de masline exista doar 30 mg.

Totusi, nu renunta de tot la uleiul de masline, deoarece are alte beneficii asupra corpului, printre care se numara si scaderea tensiunii arteriale si a pulsului. Foloasele uleiului de masline au fost confirmate de numeroase studii, iar medicii recomanda ca oamenii sa foloseasca cantitati mici din mai multe tipuri de ulei, pentru a profita de un spectru larg de beneficii.

Cat ulei de porumb poti sa consumi zilnic?

Doar pentru ca este plin de substante sanatoase, nu inseamna ca trebuie sa consumi uleiul de porumb in exces. El este plin de calorii si te poate face sa te ingrasi considerabil intr-o perioada scurta de timp. O lingura de ulei de porumb are 125 de calorii si 13.5 grame de grasime. Pentru ca nu ar trebui sa depasesti cantitatea de 60 de grame de grasime la o dieta de 2000 de calorii pe zi, iti dai seama ca nu ar trebui nici sa consumi mai mult de o lingura de ulei de porumb, care deja contine un procent atat de mare din aportul recomandat. In loc sa torni uleiul direct din sticla, foloseste intotdeauna o metoda de a masura cantitatea.

Beneficiile uleiului de porumb sunt resimtite doar daca inveti sa il consumi cu masura si, bineinteles, daca il folosesti in cantitati mici in salate , nu pentru a praji in el cartofi sau alte alimente. Indiferent de tipul de ulei pe care il folosesti, prajelile nu vor fi niciodata sanatoase!

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (319 vizite)