Alimente care scad tensiunea arteriala

Alimente care scad tensiunea arteriala

Luiza Valsan

Ai probleme cu inima sau pur si simplu vrei sa-i mentii sanatatea o perioada indelungata? Ti-am pregatit o lista cu alimente care scad tensiunea arteriala si care previn aparitia altor afectiuni.

Stiai ca 40% dintre romani sufera de hipertensiune arteriala, tara noastra situandu-se pe locul 3 in lume din punct de vedere al numarului de decese provocate de bolile cardiovasculare? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca pana in anul 2030 se vor inregistra anual peste 20 milioane de decese la nivel global.

"Dintre bolile cronice, cele cardiovasculare sunt cel mai usor de prevenit si paradoxal cele care cauzeaza cele mai multe decese la nivel national, european si global. Statisticile plaseaza Romania pe locul 3 la nivel european la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, dupa Bulgaria si Ucraina. La polul opus se situeaza Danemarca, Franta si Israel unde mai putin de 30% dintre decese au cauze cardiovasculare", declara Dan Zaharescu, Director Executiv Adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Ce este tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretelui vascular, in special asupra tunicii interne - endoteliul, in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii. Tensiunea arteriala este de doua feluri: sistolica si diastolica.

Cea sistolica este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se contracta (in sistola), dupa ce a pompat sange in circulatia sistemica si are valori normale, intre 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg). Cea diastolica este presiunea exercitata de sange asupra peretilor arteriali cand inima se relaxeaza intre doua batai, adica intre contractii (in diastola), cu valori normale sub 85 mmHg.

Valorile optime ale tensiunii arteriale sunt < 120/80mmHg, insa o valoare normala a tensiunii este de < 130/85mmHg. Orice adult trebuie sa-si verifice tensiunea arteriala cel putin o data la 5 ani, iar cei care depasesc 40 de ani trebuie sa mearga la control o data la doi ani. Daca nu este tinuta sub control, hipertensiunea arteriala are consecinte dezastruoase si duce la infarct, atac de cord, orbire sau insuficienta renala.

O dieta echilibrata previne tensiunea arteriala ridicata

O nutritie corecta si o crestere sanatoasa in copilarie pot preveni cresterea tensiunii arteriale in viata adulta. Mai mult, alimentatia poate avea un rol foarte important in perioada intrauterina si in primii ani de viata.

Chiar si la varsta mijlocie, cand tensiunea arteriala creste in urma procesului de imbatranire, o dieta necorespunzatoare este responsabila pentru cresterea valorilor acesteia. Bineinteles ca exista si alti factori care contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale, cum ar fi problemele emotionale, anxietatea si stresul.

Odata cu inaintarea in varsta, inima face un efort mai mare ca sa pompeze sangele in organism. Tensiunea arteriala creste din cauza rezistentei marite a micilor vase sanguine (numite arteriole) pe care o opun la circularea sangelui. Aceste arteriole isi pierd cu timpul capacitatea de a se relaxa normal.

Trecerea la o dieta sanatoasa, echilibrata si reducerea consumului de alcool sunt primele recomandari pe care trebuie sa le respecti daca vrei sa reduci tensiunea arteriala.

5 alimente care scad tensiunea arteriala

Exista numeroase alimente care scad tensiunea arteriala si care te pot ajuta sa tii sub control aceasta afectiune. Nutrimentele, antioxidantii, vitaminele si mineralele pe care aceste produse le contin sunt responsabile de beneficiile asupra organismului. De exemplu, antocianinele, potasiul, magneziul, grasimile mononesaturate, calciul sau polifenolii te protejeaza impotriva aparitiei hipertensiunii.

1. Afinele, sursa bogata de antocianine

Afinele sunt fructe mici, suculente, cu un gust intepator si care cresc in tufisuri scunde. Pigmentul lor bleumarin spre negru este un antioxidant puternic, afinele fiind o sursa buna de vitamina C.

O portie de afine pe saptamana te poate ajuta sa previi aparitia hipertensiunii arteriale. Aceste fructe de padure, printre care si zmeura si capsunile, contin compusi naturali denumiti antocianine, care protejeaza organismul impotriva tensiunii arteriale ridicate, conform unui studiu britanic si american efectuat pe un esantion de 157,000 de femei si barbati, publicat recent in American Journal of Clinical Nutrition.

Mai mult, afinele au proprietati antibacteriene (combat unele varietati de E. coli, cauza multor tulburari gastrointestinale, trateaza diareea si cistita) si ofera protectie impotriva efectelor degenerarii creierului cauzate de varsta

2. Avocado, fructul plin cu antioxidanti

Avocado are cel mai ridicat continut de potasiu dintre toate fructele, o bucata continand 975 mg, si contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, la pastrarea unui ritm cardiac regulat si a unui sistem nervos sanatos.

De asemenea, avocado contine 30 g de grasimi, iar 20% dintre acestea sunt grasimi monosaturate, benefice pentru sanatate. Atentie: persoanele care au probleme cu greutatea nu trebuie sa consume prea mult avocado, deoarece un fruct poate contine pana la 400 de calorii.

Incearca sa inlocuiesti maioneza sau untul cu un avocado si iti vei protejea inima. Sau prepara o reteta de guacamole, bogata in nutrimente ce scad presiunea sangelui.

3. Iaurtul, o sursa buna de calciu

Adultii care consuma 1.000-1.500 mg de calciu in meniul zilnic reduc riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale. Este mult mai bine sa mananci alimente bogate in calciu, decat sa iei suplimente cu acest mineral. Iaurtul este tolerat si de persoanele care nu pot bea lapte din cauza intolerantei la lactoza.

Iaurtul iti ajuta sistemul digestiv prin continutul de bacterii probitoice "prietenoase", precum Lactobacillus Acidophillus si Bifidobacteriul lactic, care normalizeaza functia intestinala si fortifica sistemul imunitar. Probioticele functioneaza mai bine in combinatie cu prebiotice, ca fructo-oligozaharide (FOZ), care le incurajeaza cresterea. Exista iaurturi care le contin pe amandoua.

Consuma zilnic doua sau chiar mai multe portii de iaurt natural, fara grasimi. De asemenea, poti incerca sa torni iaurt peste fructe, legume sau cereale ori sa il folosesti la prepararea clatitelor, in loc de apa.

4. Cartoful copt contine potasiu si magneziu

Cartoful copt este bogat in potasiu si magneziu, doua minerale importante, care lupta impotriva presiunii ridicate a sangelui. Conform unui studiu american, daca oamenii ar creste aportul de potasiu din organism, cazurile de hipertensiune arteriala ar scadea cu peste 10%.

Pe langa consumul de cartof copt, iata alte alimente bogate in cele doua minerale: peste halibut, spanac, banane, boabe de soia, fasole uscata si iaurt natural fara grasimi.

5. Ciocolata neagra, bogata in flavonoizi

Cacaua naturala este o sursa importanta de polifenoli, care sunt convertiti in oxid nitric, util in reducerea tensiunii arteriale. Polifenolii, o clasa importanta de fitochimicale bioactice, protejeaza organismul impotriva bolilor de inima si a afectiunilor vasculare. Flavonoizii, o subclasa a polifenolilor, care reprezinta aproape doua treimi din consumul nostru de polifenoli, se gasesc in concentratii mari in ciocolata neagra, precum si in fructe si legume.

Pentru a-ti satisface pofta de ciocolata si pentru a reduce tensiunea arteriala, alege varianta naturala. Pudra de cacao neindulcita, in forma naturala, contine cei mai multi flavonoizi dintre toate sortimentele de ciocolata. Pudra de ciocolata este, de asemenea, scazuta in zahar, grasimi si calorii, comparativ cu batoanele solide de ciocolata. Consuma cacao sub forma de ciocolata neagra sau ciocolata calda.

Mai poti sa consumi si alte condimente sau alimente care scad tensiunea arteriala: banane, citrice, scortisoara, peste, spanac, seminte nesarate de floarea-soarelui, fasole, soia, seminte de in, sfecla, fulgi de ovaz, rozmarin, oregano, cimbru, pepene verde, kiwi, tofu, mazare.

Tu ce alimente care scad tensiunea arteriala cunosti?

 

 

Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Ai gusturi proaste la mancare?
Incepe quiz
Ai gusturi proaste la mancare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (389 vizite)