Insuficienta renala - dieta si recomandari

Insuficienta renala - dieta si recomandari

Elena Gherasim

Insuficienta renala este o afectiune cauzata de incapacitatea rinichilor de a-si mai indeplini functia. Rolul rinichilor este de a filtra toxinele din organism, de a facilita eliminarea acestora prin urina si de a mentine nivelul optim de sare, apa si minerale din sange. Odata ce rinichii inceteaza sa functioneze toxinele se acumuleaza in organism, fapt ce conduce la dereglarea functiilor inimii si plamanilor, la retentia de apa si la aparitia bolilor de sange. Avand in vedere ca toxinele din organism provin in cea mai mare parte din alimentele pe care le consumam, insuficienta renala poate fi prevenita si tratata prin intermediul unei diete alimentare corespunzatoare, care sa limiteze aportul zilnic de proteine si sodiu. 
 

De ce schimbari este nevoie?

Pentru a evita agravarea afectiunii renale de care suferi, este bine sa stii care sunt schimbarile importante pe care alimentatia ta trebuie sa le suporte.

 
- Limiteaza cantitatea de proteine, pentru a reduce nivelul de toxine din sange si a ajuta rinichii sa functioneze la parametrii normali. In general, alimentele bogate proteic sunt reprezentate de carnea rosie si de oua.
- Consuma mai putine alimente bogate in fosfor, precum: mazare, fasole, soia, produse lactate. In cazul insuficientei renale rinichii nu pot elimina surplusul de fosfor din organism, fapt ce afecteaza direct sanatatea oaselor. 
- Redu cantitatea zilnica de sodiu prin evitarea sarii de bucatarie si a unor alimente precum: preparate din carne, conserve, muraturi. O cantitate marita de sodiu nu afecteaza doar activitatea renala, ci poate provoca si hipertensiune arteriala. 
 

Care sunt cele mai recomandate alimente in prevenirea si tratamentul insuficientei renale?

Fructe si legume

 
Desi sunt surse importante de vitamine si minerale, motiv pentru care stau la baza oricarei alimentatii sanatoase, nu toate sunt recomandate in dieta alimentara de tratare a insuficientei renale. Iata care sunt fructele si legumele pe care le poti consuma cu incredere daca suferi de afectiuni renale.
 
- Fructe de padure (afine, zmeura, mure). Aceste fructe sunt cunoscute pentru proprietatile lor antiinflamatorii, care protejeaza mucoasa gastro-intestinala si previn aparitia infectiilor vezicii urinare. In plus, fructele de padure sunt surse importante de antioxidanti, care neutralizeaza radicalii liberi din organism, previn deteriorarea celulelor si contribuie la detoxifiere. De aceea, fie ca suferi sau nu de insuficienta renala, este indicat sa consumi zilnic zmeura, afine sau mure. 
- Capsuni si cirese. Surse importante de vitamina C si antioxidanti, aceste fructe au un rol deosebit de important in protectia celulara si  in detoxifierea organismului. 
- Mere. Surse importante de fibre, merele  reduc nivelul colesterolului, previn constipatia si aparitia cancerului si au un rol protector impotriva bolilor de inima, In plus, merele nu contin sodiu, iar fosforul si potasiul sunt in cantitati moderate.
- Strugurii contin, de asemenea, substante care previn oxidarea celulara si formarea cheagurilor de sange, fapt ce favorizeaza buna circulatie sangvina si, implicit, eliminarea toxinelor. Strugurii  cu pielita inchisa la culoare sunt cei mai recomandati.
dieta in insuficienta renala

- Varza si conopida sunt surse bogate de fitochimicale, substante care distrug radicalii liberi inainte ca acestia sa actioneze asupra organismului nostru si de compusi care ajuta ficatul sa neutralizeze substantele toxice preluate din alimente. In plus, au un continut scazut de potasiu si sodiu, au un pret accesibil, fapt le le pune pe loc fruntas in lista alimentelor recomandate in tratarea insuficientei renale.
- Ardei gras rosu. Este ideal in dieta tratament a afectiunilor feranel, deoarece, pe langa gustul deosebit, ardeii au un continut scazut de potasiu si sodiu si sunt bogati in vitaminele C, A si B6, acid folic si fibre. Poti consuma ardeii in salate cu ton, in salate de cruditati sau in sendvisuri, important este sa fie cat mai proaspeti. 
- Usturoiul si ceapa . Cel mai adesea ne ferim de aceste "condimente" naturale, din cauza mirosului intepator si persistent. Stiai insa ca au proprietati curative excelente atunci cand vine vorba de insuficienta renala? Atat ceapa, cat si usturoiul, au un continut scazut de potasiu si sunt surse importante de antioxidanti, care previn numeroase forme de cancer, imbunatatesc metabolismul, scad colesterolul si reduc inflamatia. In plus, datorita gustului si aromei lor, acestea pot substitui cu succes sarea in dieta alimentara a bolnavilor care sufera de afectiuni renale.
 
Peste
 
Acesta este unul dintre putinele alimente care ofera organismului proteine de calitate si grasimi sanatoase, numite Omega 3. In cazul insuficientei renale este recomandat sa consumi peste precum: ton, somon, pastrav, hering macar de trei ori pe saptamana, pentru a mentine nivelul colesterolului scazut si a valorifica toate proprietatile curative ale acestora.
 
Albusuri
 
Deoarece galbenusurile sunt mult mai bogate in grasimi si proteine, este recomandat sa consumi doar albusul de la ou. Acesta contine 110 mg de sodiu, 108 mg de potasiu si 10 mg de fosfor si furnizeaza organismului aminoacizii esentiali de care are nevoie. Albusurile sunt indicate in dieta alimentara de prevenire si tratare a insuficientei renale deoarece au un aport proteic mai mic in comparatie cu alte surse de proteine.
 
Uleiul de masline este, de asemenea, indicat in regimul alimentar al persoanelor care sufera de boli de rinichi, deoarece reprezinta o sursa importanta de acid oleic, substanta cu proprietati antiinflamatorii. In plus, contine grasimi monosaturate, care previn oxidarea celulara si inflamatia. 
 
Introdu in alimentatia zilnica aceste alimente, fie ca suferi de insuficienta renala sau nu, deoarece te vor ajuta sa iti pastrezi greutatea si sa iti mentii sanatatea.

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (110)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    gabriela (anonim)
    18 decembrie 2012 15:03

    pentru insuficienta renala este foarte bun Sparanghelul sau cum i se mai spune Asparagus, sunt si extracte din asparagus prin farmacii

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)