Surse de carbonat de calciu si cum iti ajuta sanatatea

Surse de carbonat de calciu si cum iti ajuta sanatatea

Ioana Dinu

Carbonatul de calciu este un compus folosit in varii domenii, pornind de la cel farmaceutic si pana la constructii si agricultura. Acest mineral este un derivat ce poate fi gasit in calcar, marmura, creta sau sedimentele scoicilor marine zdrobite si reprezinta cel mai cunoscut motiv al duritatii apei. Uite in ce maniera iti poate influenta carbonatul de calciu sanatatea, in randurile de mai jos.

Beneficii pentru sanatate ale carbonatului de calciu

Asa cum bine stii, calciul este un mineral esential pentru sanatatea ta, de vreme ce este cel mai abundent mineral al organismului (o persoana este compusa din aprox. 1 kilogram de calciu). Bineinteles, aproape tot acest calciu este inmagazinat in oase si in dantura, dar el este necesar si coagularii sangelui si optimei functionari a muschilor ori activarii diverselor enzime.

  

In general, corpul unui bebelus necesita pana in 260 mg de calciu pe zi, in vreme ce acela al unui copil ajunge pana la 1000 mg (4-8 ani) si chiar 1300 mg (9-18 ani). Dupa 18 ani, necesarul de calciu se regleaza in jurul valorii de 1000 mg, crescand doar la femeile de peste 50 de ani, drept cauza a aparitiei menopauzei. Dar organismul tau nu absoarbe decat 30% din calciul pe care il consumi. Nu uita si ca puterea organismului de a absorbi calciul creste prin administrarea vitaminei D (tocmai de aceea le vezi mereu prezentate impreuna), dar si a vitaminei K, magneziului sau fosforului.

In principiu, carbonatul de calciu reprezinta un supliment sub forma caruia este administrat calciul. Dar trebuie sa stii ca exista si alimente imbogatite cu acest mineral, alimente al caror consum iti va procura necesarul zilnic de calciu al organismului. Cum este recunoscut pentru efectele sale antiaciditate, fiind o substanta bazica. Tocmai de aceea, recomandarea sa se face in urmatoarele cazuri:

- Aparitia sindromului premenstrual,
- Hipertensiunea arteriala,
- Carenta de calciu sau magneziu,
- Diareea,
- Prezenta aciditatii gastrice, a arsurilor sau durerilor de stomac,
- Sindromul colonului iritabil,
- Cresterea excesiva a fosfatilor din sange.

Carbonatul de calciu este un ingredient pe care il poti regasi intr-o varietate de alimente. De exemplu, laptele de soia si laptele de migdale pe care le gasesti in magazine contin carbonat de calciu, dar si o multime de semipreparate sau alimente gata pentru micul-dejun, precum batoanele de cereale si produsele coapte. Cel mai bine, insa, este sa consulti lista nutritionala de pe ambalajul fiecarui astfel de produs, caci nu toate abunda de carbonat de calciu. Alte alimente bogate in calciu sunt lactatele, sardinele, tofu, somonul, spanacul, boabele de soia etc.

Alte intrebuintari ale carbonatului de calciu

  

Asa cum ai aflat inca din primele randuri ale acestui articol, carbonatul de calciu nu are numai intrebuintari alimentare sau in scopuri de reglare a organismului. El poate fi utilizat pentru a scrie, pentru a produce pasta de dinti, a scutecelor sau in homeopatie.

In ceea ce priveste mediul inconjurator, carbonatul de calciu este folosit pentru a neutraliza actiunea unor factori naturali, datorita caracteristicii sale principale, aceea de a fi bazic (iar substantele bazice le neutralizeaza/le linistesc pe cele acide). Astfel, neutralizeaza actiunea ploilor acide asupra diverselor ecosisteme, dar si a apelor acide de mina. Mai mult, este folosit in tratarea apelor potabile.

In agricultura, asa cum stie tot romanul, este principalul compus al varului de gradina (este vorba despre varul agricol). Acest var ajuta la neutralizarea pamanturilor acide, dar si la imbunatatirea calitatii acestor soluri. In plus, solul tratat cu acest carbonat este mult mai hranitor pentru plante.

In categoria utilizarilor diverse ale carbonatului de calciu se inscriu si dezinfectarea apei piscinelor, aportul la productia de hartie lucioasa sau praf de copt. Dar nu este folosit doar in industria hartiei, ci si a plasticului, ceramicii, vopselelor, otetului, sticlei sau cauciucului. Cum este parte integranta a cimentului, betonului, gresiei, caramizilor si cauciucului, e folosit si in constructii de imobile sau drumuri.

Acum sigur stii mult mai multe lucruri despre carbonatul de calciu decat o faceai acum cateva minute. Asadar, nu iti mai ramane de facut decat sa fii mai atenta la etichetele produselor pe care le cumperi si sa stii ca acest compus iti este aliat de incredere in combaterea unei serii de afectiuni si surse de disconfort.

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Cum îți vei întâlni soțul?
Incepe quiz
Cum îți vei întâlni soțul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (387 vizite)