Vitaminele si suplimentele naturale

Vitaminele si suplimentele naturale

Claudia Paduraru

Fiecare dintre noi are nevoie din cand in cand de un mic ajutor din exterior pentru a suplini carentele unei alimentatii incomplete si pentru a pastra echilibrul fragil al organismului. In acest caz, vitaminele si suplimentele nutritive sunt primele alegeri la care apelam. Studiile medicale arata ca cei mai multi dintre noi se confrunta cu lipsa acuta a vitaminelor A,C, D, E, K, a intreg complexului de B-uri, dar si a mineralelor esentiale pentru sanatatea noastra: magneziu, fier, calciu, potasiu.

Toate aceste substante miraculoase se gasesc in fructele si legumele proaspete, lactate, cereale, carne, dar din pacate regimul nostru alimentar este dezechilibrat, oscileaza intre excese culinare si diete drastice, astfel incat organismul are nevoie de vitamine si suplimente pentru a face fata tuturor dereglarilor la care este supus. Totusi, dintre sutele de marci de multivitamine, multiminerale, suplimente, plante si ceaiuri, care sunt potrivite pentru noi? Inainte de a cumpara si folosi vitaminele  si suplimentele nutritive care se gasesc peste tot, trebuie sa apelati la recomandarile unui medic si sa incercati sa raspundeti la urmatoarele intrebari:


1. Am nevoie de aceste produse?
2. Ce benefcii voi avea dupa folosirea lor?
3. Care este doza zilnica recomandata?
4. Cat timp pot lua aceste medicamente?
5. Sub ce forma - pilule, prafuri, siropuri, este indicat sa le consum?
6. Care sunt efectele adverse?
7. Interactioneaza cu alte medicamente?

Este important sa stii ca vitaminele si suplimentele alimentare trebuie considerate medicamente si tratate cu precautie, deoarece unele produse pot fi riscante pentru sanatatea si buna functionare a organismului.

Cateva sfaturi despre vitamine si suplimente


Multivitaminele
si multimineralele trebuie folosite doar atunci cand sunt depistate anumite carente in nutritie care pot fi suplinite cu ajutorul acestor medicamente, desi ideal ar fi sa mancam mai sanatos si sa renuntam la acele deprinderi care ne pericliteaza sanatatea.

Doza zilnica nu trebuie depasita, deoarece pot aparea reactii nedorite: vitaminele A, E, K pot foarte usor provoca toxicitate, iar suplimentele pe baza de fier si seleniu sunt riscante daca depasiti limita zilnica admisa. Majoritatea suplimentelor care se gasesc pe piata nu au o doza maxima peste care este interzis sa treceti, ci prezinta cantitati orientative, neavand studii de specialitate in spate, care sa certifice acest dozaj.

 vitamine


Vitaminele si suplimentele se gasesc sub forma de pilule, prafuri, siropuri, ceaiuri, macerate, dar diferenta dintre ele este ca cele lichide, precum siropurile, sunt asimilate mult mai rapid dacat celelalte produse.

Foarte putini dintre noi stiu ca suplimentele nutritive sunt considerate mai mult alimente decat medicamente. In comparatie cu produsele farmaceutice, producatorii de suplimente nu sunt obligati sa demonstreze ca produsele lor sunt sigure sau eficiente. Un astfel de produs poate fi vandut pe piata ani intregi pana ca un numar suficient de oameni sa sufere efecte adverse, astfel incat sa fie declarat daunator pentru sanatate. De aceea, autoritatile medicale incearca sa impuna norme si standarde asemanatoare celor din industria farmaceutica pentru a verifica aceste produse.

Multivitaminele si suplimentele pot fi administrate in timpul unei diete drastice, dar acestea sunt doar suplimente, nu inlocuitori ai unei alimentatii sanatoase , deci nu va infometati, ca apoi sa consumati aceste produse in speranta de a slabi cat mai repede.

Citeste cu atentie etichetele acestor produse - vitaminele expira mai repede decat alte medicamente, cititi cu atentie prospectul, pot exista contraindicatii despre care nu erai informata corespunzator

Vitaminele si suplimentele sunt interzise urmatoarelor persoane:

- Femeilor insarcinate si celor care alapteaza, deoarece aceste produse pot avea efecte nedorite asupra copilului, iar pentru mame exista vitamine speciale;
- Persoanelor care urmeaza sa se opereze, pentru ca unele vitamine pot produce sangerari abundente si complicatii periculoase;
- Persoanelor care urmeaza anumite tratamente medicamentoase ( vasodilatatoare, diuretice, imunosupresoare, steroizi, aspirina)
- Persoanelor diagnosticate cu cancer , atat celor care urmeaza tratamentul de specialitate, cat si celor care au depasit aceasta etapa, deoarece vitaminele pot hrani celulele cancerigene, ajutandu-le sa se inmulteasca

Vestea buna este ca de cele mai multe ori vitaminele si suplimentele s-au dovedit a fi prieteni adevarati ori de cate ori organismul nostru a tanjit dupa o portie buna de energie.

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.6 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)