Cum sa alegi echipamentul de schi in functie de nivelul tau de experienta

Cum sa alegi echipamentul de schi in functie de nivelul tau de experienta

Redactor Alexa Galgau

Daca te-ai hotarat sa mergi la schi anul acesta si nu stii cum sa alegi echipamentul de schi potrivit pentru tine, iti prezentam cateva criterii dupa care sa te ghidezi cand ajungi in magazinul de articole sportive.

In anii '60-'70, schiurile erau niste placi mari pe care abia le puteai cara. Legaturile schiurilor puneau in pericol siguranta schiorului, deoarece se desfaceau prea usor. Mai mult, claparii erau din piele si, prin urmare, nu ofereau aproape deloc stabilitatea de care e nevoie pentru a cobori pe partie.

Din fericire, toate aceste aspecte neplacute nu mai sunt valabile in zilele noastre, cand exista pe piata echipamente de schi care mai de care mai performante.

Iata cum sa alegi echipamentul de schi potrivit pentru tine, in functie de nivelul de experienta.

Schiurile: cea mai importanta alegere in echipamentul de schi

Toate modelele de schiuri moderne au o forma, in general de clepsidra - mai late la capete si mai inguste la mijloc. Ca orice alt tip de echipament sportiv, schiurile au mai multe genuri de design. Un prim aspect care poate varia si care este foarte important este lungimea schiurilor. Daca esti incepatoare in acest sport, alege niste schiuri mai scurte, deoarece sunt mai usor de manevrat si nu coboara cu o viteza atat de mare. Pe masura ce avansezi in tehnica si experienta, poti trece la schiuri mai lungi, care sunt mai stabile la viteze mari, dar mai greu de directionat.

Sursa foto: www.skicenter.ro

Concret, schiurile unei femei incepatoare nu ar trebui sa depaseasca 130-140 de centimetri, iar cele ale unui barbat incepator sa nu aiba mai mult de 140-160 de centimetri. 

Un alt element care tine de forma schiului este taietura laterala. Cu cat capetele sunt mai late si partea de mijloc mai ingusta, cu atat taietura laterala a schiului este mai mare. Aceasta variatie de forma influenteaza direct viteza cu care poti intoarce schiurile.

Schiurile sunt diferentiate si de gradul de flexibilitate pe care il au, adica in ce masura se indoaie acestea sub presiune. In general, trebuie sa te orientezi catre cele mai putin flexibile atunci cand cobori pe o pista special amenajata si intretinuta in acest scop. Daca vrei sa incerci sa schiezi in zone neamenajate, atunci ar trebui sa alegi niste schiuri flexibile.

Sursa foto: www.skicenter.ro

Alegerea legaturilor de schi

Legaturile sunt mecanisme de siguranta cu ajutorul carora se prind claparii de schiuri. Ele faciliteaza transferul maxim de energie de la gheata catre schi si, in acelasi timp, permit acesteia sa se desprinda de schi, daca situatia o cere, pentru a evita o accidentare. Ele pot face diferenta intre o coborare sigura si una cu accidentari.

Sursa foto: www.skateworld.ro

Cea mai buna alegere in materie de legaturi este o varianta moderna, in care acestea sunt deja integrate in schiuri. Acestea din urma sunt create astfel incat sa poate sa se miste fara ca legaturile sa provoace o rezistenta nenaturala. Datorita faptului ca sunt gandite astfel incat sa existe o sinergie buna intre cele doua componente, aceste schiuri sunt si mult mai sigure. Exista si dezavantaje, totusi. In primul rand, pretul este mai piperat decat in cazul celor vandute separat. In al doilea rand, legaturile nu pot fi folosite la alta pereche de schiuri.

Claparii: esentiali in orice echipament de schi

Claparii sunt cele mai importante componente ale echipamentului de schi si merita sa investesti timp si energie pentru a alege ceva potrivit pentru tine. Cu cat gheata este selectata cu o precizie mai mare, cu atat iti va influenta controlul asupra miscarii si performanta.

Sursa foto: www.skicenter.ro

Claparii de schi se se aleg in functie de marime, latimea varfului, volum, flexibilitate si alte proprietati care tin de design. Atunci cand probezi o pereche de clapari, este recomandat sa porti sosete foarte subtiri, deoarece cele groase diminueaza controlul miscarilor. Schiorii incepatori si cei de nivel intermediar ar trebui sa isi cumpere clapari cat mai apropiati de marimea piciorului lor, iar cei avansati trebuie sa isi cumpere o masura mai mica, pentru mai multa precizie.

Cum iti dai seama ca ai nimerit masura potrivita?

Atunci cand probezi clapari, trebuie sa simti o presiune usoara pe degetul mare, care indica faptul ca gheata iti va veni bine dupa cateva purtari (se mai largeste in partea de interior).

Sursa foto: www.skicenter.ro

Un alt element care trebuie testat este marimea carcasei claparilor. In general, pentru a face acest lucru, se scoate partea de interior a ghetei si se pune piciorul in carcasa goala, astfel incat varfurile degetelor sa atinga partea din fata a claparilor. Mai departe, se verifica distanta dintre calcai si partea din spate a ghetei. In general, daca intra un deget sau un deget si jumatate in acest spatiu, inseamna ca vin bine claparii. Daca intra doua degete, acestia sunt prea mari, iar daca intra mai putin de unul, marimea este potrivita pentru profesionisti.

Alt criteriu dupa care se ghideaza schiorii atunci cand isi aleg claparii este latimea varfului, care poate fi ingust (97-98 mm), mediu (circa 100 mm) si lat (102-106 mm). Forma fiecarui picior este diferita, de aceea trebuie sa te asiguri ca nu ai nici cel mai mic disconfort atunci cand porti claparii.

In ceea ce priveste flexibilitatea, exista un index care variaza de la 50 (moi) la 130 (foarte dure) si arata cat de mult poti indoi talpa cand ai claparii in picioare. De regula, cu cat ai mai multa experienta pe partie, cu atat vei alege un index mai mare. Conteaza insa si raportul inaltime - greutate. Unei persoane scunde si usoare ii va fi mai greu sa manevreze un clapar dur, in vreme ce o persoana mai inalta si mai corpolenta va avea nevoie de o duritate mai mare a claparilor.

Atunci cand alegi echipamentul de schi, trebuie sa fii pregatita sa investesti mult timp, energie si bani in acest sens. Este extrem de important pentru confortul si siguranta ta sa selectezi corect echipamentul. De aceea, aduna cat mai multe informatii despre acest subiect si nu ezita sa te consulti cu un specialist, care iti va indica produsele cele mai potrivite pentru tine.

Articolul urmator
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Cum ar trebui să arate machiajul tău zilnic, în funcție de personalitate
Incepe quiz
Cum ar trebui să arate machiajul tău zilnic, în funcție de personalitate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.