Cum sa dormi bine: fa exercitii fizice

Cum sa dormi bine: fa exercitii fizice

Andreea Gluh, redactor

Ai probleme cu somnul si ai ajuns sa apelezi la ajutor medical specializat pentru a te putea odihni? Ai incercat mai multe tipuri de ceai si tot te trezesti cu cearcane si esti obosita toata ziua? Incearca un remediu nou: exercitiile fizice. Miscarea reprezinta calea de rezolvare a problemei tale, iar noi iti vom spune ce trebuie sa faci pentru a avea rezultatele dorite.



Iata raspunsul la intrebarea "Cum sa dormi bine"!

Cum afecteaza exercitiile fizice calitatea somnului

Specialistii au descoperit ca activitatea fizica contribuie la calitatea somnului. Chiar si mersul pe jos timp de 30 de minute iti poate veni in ajutor, atunci cand ai probleme de acest gen. Cel mai bine ar fi sa faci miscare timp de 150 de minute pe saptamana, daca alegi exercitiile usoare sau 75 de minute, daca practici aerobicul sau un alt sport care presupune un efort mai mare. Probabil ca vei spune ca esti prea obosita dupa un program full-time la birou plus o norma intreaga acasa, unde trebuie sa ai grija de toti cei din familie. Ce-ai spune insa, daca noi ti-am propune sa incerci aceasta metoda macar o saptamana? Daca vei face sport, indiferent de metoda, fie la sala, fie acasa, fie mergand pe jos zilnic, te vei odihni mai bine. Motivul consta in faptul ca atunci cand vei depune efort fizic sustinut vei reusi sa atingi stadiile cele mai profunde ale somnului, necesare bunei functionari a organismului.

Daca te intrebi cum sa dormi bine facand sport, trebuie sa stii ca miscarea te scapa de stres, impiedica instalarea nevrozelor, a depresiilor si poate juca un rol important in prevenirea apneei in somn. Aceasta din urma este un sindrom care se manifesta prin pauze respiratorii cu o durata de pana la 10 secunde. Apneea in somn poate duce la aparitia sforaitului sau a unor simptome neplacute ori chiar periculoase, precum senzatia de sufocare pe timpul noptii, durerile de cap dupa trezire, gustul neplacut in gura, arsurile gastrice si oboseala cronica. Aceasta din urma provoaca functionarea defectuoasa a organismului, dar si pierderea concentrarii, care poate cauza diverse neplaceri, inclusiv accidente la volan.

Cum sa dormi bine urmand cateva reguli atunci cand faci sport

In primul rand, alege-ti momentul prielnic activitatilor fizice. Dupa-amiaza tarziu sau seara reprezinta optiunile potrivite, pentru ca facand miscare, temperatura corpului va creste. Pana cand te vei pregati pentru odihna, temperatura va scadea la nivelul optim pentru a putea initia ciclurile somnului.

Un alt sfat care trebuie urmat consta in introducerea unui scurt episod de miscare in orarul tau zilnic, inainte de a ajunge acasa. Fie ca profiti de pauza de la serviciu si te plimbi putin, fie ca mergi pe jos pana la piata pentru a face cumparaturile, nu rata nicio ocazie.

Daca simti ca te ia somnul la birou, ceea ce este posibil dupa o noapte in care te-ai confruntat cu insomnia, ia o pauza si fa putina miscare.

Nu in ultimul rand, ai grija ca sesiunea de exercitii sa dureze minim 30 de minute, pentru ca ritmul cardiac sa fie crescut pe o perioada suficient de indelungata, astfel incat organismul sa aiba nevoie de odihna pe timpul noptii.

Cum sa dormi mai bine folosind metode inspirate din tehnicile yoga

Yoga este cunoscuta pentru beneficiile pe care le are pentru organism. Pentru a adormi mai usor, apeleaza la cateva metode inspirate din practicile asiatice.

In primul rand, incearca sa tii picioarele ridicate timp de doua minute. Le poti sprijini de tablia patului sau de perete. In tot acest timp, inspira si expira adanc.

Apoi revino la pozitia culcat si intinde mainile si picioarele, tinandu-le departate. Ramai astfel vreme de doua minute.

In continuare, adopta pozitia fetusului si apoi stai pe spate, cu picioarele la piept. Respira adanc in tot acest timp. La final relaxeaza-te si lasa-ti creierul sa inceapa procesul de somn.

Daca vei incerca aceste metode, vei descoperi cum sa dormi mai bine. In plus, este indicat sa adopti o dieta sanatoasa, lipsita de stimulente cerebrale cu un continut crescut de cofeina si de zaharuri, pentru ca acestea te fac sa devii hiperactiva.

Articolul urmator
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.