Inaltimea ideala la femei si ce trebuie sa faci ca sa o obtii

Inaltimea ideala la femei si ce trebuie sa faci ca sa o obtii

Adelina Ion

Rareori ne este dat sa intalnim femei care sa fie complet multumite de felul in care arata. Oricat de frumoasa ni s-ar parea o femeie, este putin probabil ca ea sa nu fi dezvoltat anumite complexe legate de aspectul fizic. Unele nu au greutatea pe care si-ar dori-o, altele nu ating inaltimea ideala sau sunt nemultumite de proportiile corpului, iar altora le-ar placea ca elementele fetei sa aiba alte forme si dimensiuni.

Daca unele dintre asa-zisele defecte pot fi corectate prin trucuri de make-up (buzele prea subtiri, ochii prea mici), de hair-style (urechile clapauge) sau de vestimentatie (soldurile prea late, sanii prea mici), exista altele care cu greu pot fi ascunse. E usor sa folosesti un truc vestimentar care sa mascheze 3 kg in plus, dar este imposibil sa ascunzi un exces de 30 kg. Este usor sa incalti pantofi cu toc de 10 cm si sa te inalti de la 1,60 m la 1,70 m, dar daca ai 1,50 m in inaltime, este putin probabil ca tocurile de 10 cm sa te multumeasca.
  
Daca despre greutatea ideala vorbim tot timpul, fiind simplu de aflat prin fel si fel de formule, sa vedem cum putem determina inaltimea ideala si ce putem face pentru a ne apropia de ea.

Inaltimea ideala, usor de atins in adolescenta

Procesul de crestere debuteaza la fete in jurul varstei de 11-12 ani si se opreste undeva intre 18 si 20 de ani. In decursul acestor ani, are loc cresterea in lungime si in grosime a oaselor. In aceasta perioada, parintii ar trebui sa fie foarte atenti la alimentatia copiilor. Inaltimea este influentata genetic doar in procent de 60%-80%, restul depinzand de factori externi precum alimentatia, sportul si odihna, care influenteaza hormonul de crestere.
Pentru a avea inaltimea ideala la maturitate, corpul are nevoie inca din adolescenta de proteine de calitate provenite de la pestele oceanic, carne, oua, lactate, de grasimi sanatoase obtinute din ficat, nuci, seminte, alune crude, avocado, de vitamine si minerale pe care le gasim in toate fructele si legumele, de antioxidantii si fitonutrientii din legumele proaspete. Ideal ar fi ca acestea sa fie obtinute din surse naturale. De asemenea, secretia hormonului de crestere mai este stimulata si prin odihna adecvata (8 ore de somn pe noapte), dar si prin efort fizic moderat, practicat de 3-4 ori pe saptamana. Este recomandata practicarea oricarui  sport sau oricarei activitati fizice care sa nu implice greutati excesive (de tipul halterelor), acestea punand presiune pe coloana si impiedicand astfel dezvoltarea normala si armonioasa a oaselor.
  
Daca pana la 40 de ani nu ne-am putut bucura de o inaltime ideala, vestea proasta este ca dupa aceasta varsta se produce scaderea treptata in inaltime, cu 1 cm la fiecare 10 ani. Explicatia este faptul ca discurile intervertebrale pierd apa si se taseaza. O postura corecta si practicarea activitatilor fizice ne-ar putea ajuta sa nu ne confruntam cu aceasta scadere in inaltime.

 

Inaltimea ideala la femei, asa cum reiese din studii

Un studiu britanic realizat in urma cu 3 ani, care s-a axat pe preferintele domnilor, a concluzionat faptul ca inaltimea ideala a unei femei s-ar situa intre 1.62 m si 1.64 m. Asadar, domnii nu sunt neaparat atrasi de femeile inalte, ci mai degraba de femeile minione, bine proportionate, cu forme voluptuoase. Conform calculelor care tin seama de indicele de masa corporala (BMI), la aceasta inaltime greutatea ideala ar fi cuprinsa intre 50 kg si 66 kg. Totusi, domnii sunt de parere ca la o inaltime medie de 1.63, greutatea doamnelor ar trebui sa corespunda unui BMI de 18-19, adica sa nu fie mai mare de 50 kg. Tot din raspunsurile domnilor a reiesit faptul ca raportul dintre circumferinta taliei si cea a soldurilor unei femei ar trebui sa fie 0.7.
  
Asadar, ai 1.63 m, 50 kg si 0.7 raportul talie-solduri? Felicitari! Esti perfecta, iar barbatii te vor adora.
  
Un alt studiu, de data aceasta mai recent, a mai facut o dezvaluire interesanta: indiferent de inaltimea pe care o are femeia, important este ca partenerul sau sa aiba cu 13 cm mai mult.
  
Asadar, daca greutatea ideala se calculeaza dupa formule prestabilite, inaltimea ideala a femeii se supune mai multor factori: preferintele barbatilor, inaltimea partenerului de cuplu, propria preferinta. Singurul neajuns este faptul ca daca pentru a atinge greutatea ideala putem slabi zeci de kilograme tinand diete si facand sport, pentru a avea inaltimea ideala nu sunt prea multe de facut dupa varsta de 20 de ani.

 

Cum poti obtine inaltimea ideala prin sport

Daca inca nu ai implinit 20 de ani, mai ai timp sa cresti in inaltime, dezvoltarea cartilajelor nefiind inca finalizata in aceasta etapa a vietii. La aceasta varsta, coloana vertebrala si oasele picioarelor sunt indeajuns de flexibile incat sa se intinda prin exercitii. Inotul, baschetul, handbalul, voleiul si stretchingul, practicate de 3-4 ori pe saptamana, te vor ajuta sa ajungi la inaltimea ideala.

Exista studii stiintifice care sustin, insa, ca o persoana isi poate adauga cativa centimetri la inaltime chiar si dupa varsta de 20 de ani. Cum? Prin reinceperea producerii hormonului de crestere, care se poate realiza prin practicarea anumitor exercitii fizice, prin corectarea posturii, prin adoptarea unei alimentatii sanatoase, care sa asigure cu precadere calciu si vitamina D, atat de necesare fortifierii oaselor si ligamentelor, prin odihna si relaxare.

In cele ce urmeaza, iti propunem cateva exercitii care pot fi practicate chiar si acasa si care, chiar daca nu-ti vor asigura inaltimea ideala, te pot ajuta sa castigi macar cativa centimetri in plus.

 

Exercitii pentru abdomen care te ajuta sa atingi inaltimea ideala

• Stai pe spate, cu picioarele intinse si cu mainile pe langa corp sau sub sezut. Ridica picioarele perfect intinse la 90 de grade fata de trunchi. Executa exercitiul lent, astfel incat sa simti cum lucreaza musculatura abdominala. Repeta-l zilnic de 15 ori, in doua serii. Exercitiul lucreaza nu doar muschii abdomenului inferior, ci si lombarii, ajutand astfel la imbunatatirea posturii.

• Stai intinsa si du mainile la ceafa, dar ai grija sa nu bagi barbia in piept (imagineaza-ti ca intre barbie si piept ai avea o portocala). Ridica usor trunchiul si indoaie cate un picior, ducand cotul catre genunchiul opus. Piciorul care nu lucreaza ramane intins. Executa alternativ aceste rasuciri ale trunchiului, care intaresc muschii intercostali, abdominalii oblici, dar si lombarii. Numarul de repetari este acelasi ca si la exercitiul anterior: doua serii a cate 15 repetari pentru fiecare picior.

Inaltimea ideala, obtinuta prin exercitii pentru spate

Aceste exercitii intaresc musculatura lombara, contribuind astfel la imbunatatirea posturii corporale si ajutandu-te sa fii cu un pas mai aproape de inaltimea ideala.

Iata ce trebuie sa faci!


• Stai in picioare, cu mainile intinse deasupra capului. Indoaie spatele cat de mult iti permite mobilitatea. Mentine pozitia 10 secunde, fa pauza 5 secunde, apoi reia exercitiul. Executa doua serii a cate zece repetari.


• Intinde-te pe burta si indoaie bratele, astfel incat palmele sa vina la nivelul pieptului. Ridica trunchiul sprijinindu-te in palme si ai grija ca bratele sa fie perfect intinse. In cazul acestui exercitiu, doua serii a cate 10 repetari sunt suficiente.


Inaltimea ideala, cu ajutorul exercitiilor de intindere a musculaturii

• Este vorba acele intinderi pe care le face fiecare dintre noi dimineata, cand se trezeste. Stai in picioare si intinde bratele deasupra capului, ridicandu-te pe varfuri. Mentine pozitia cateva secunde, fa o scurta pauza, apoi reia intinderea. Exercitiul se poate executa si din pozitia sezand sau de pe genunchi, pastrandu-si eficienta. Repeta-l de mai multe ori pe parcursul zilei.



• Stai in picioare si apleaca trunchiul in fata, pana cand mainile iti vor atinge varfurile picioarelor. Ai grija sa tii genunchii drepti. Daca nu ai practicat niciun tip de activitate fizica in trecut, este foarte probabil ca, intr-o prima faza, acest exercitiu sa ti se para dificil. Este posibil sa nu te poti apleca atat de mult incat sa atingi varfurile picioarelor. In acest caz, incearca varianta mai simpla: coboara trunchiul pana la nivelul la care vei putea sa-ti apuci gleznele cu mainile. Daca si aceasta varianta ti se pare imposibil de realizat, apleaca-te in asa fel incat sa-ti poti cuprinde gambele cu mainile. Cu timpul, vei deveni mai flexibila si vei reusi sa ajungi si pana la varfurile picioarelor.  

Tu esti multumita de inaltimea ta sau tinzi spre o inaltime ideala? Crezi ca exista asa ceva sau totul se rezuma la perceptie si preferinte?
Articolul urmator
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (45)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.