Vesnica dilema a femeilor: de ce e asa greu sa slabesti?

Vesnica dilema a femeilor: de ce e asa greu sa slabesti?

Redactor Alexa Galgau

Ca este greu sa slabesti stii si tu foarte bine, daca ai incercat macar o data in viata sa dai jos cateva kilograme. Diete pe ore, minute si secunde, gandite la calorie si completate cu un program de sport care te face sa transpiri numai cand te gandesti la el, pe langa multe alte restrictii care iti taie toata pofta de viata. Si pe masura ce timpul trece, se pare ca ne este tot mai greu sa slabim. Cel putin, asa afirma oamenii de stiinta.

Afla de ce e atat de greu sa slabesti, conform ultimelor studii in domeniul nutritiei!

De ce e tot mai greu sa slabesti

Un studiu publicat de Universitatea York in jurnalul Obesity Research and Clinical Practice a analizat informatiile privitoare la dieta primite de la zeci de mii de americani din ultimele decenii si concluziile sunt ingrijoratoare: cu aceeasi dieta si acelasi nivel de activitate fizica, o persoana din 2006 tot avea un indice de masa corporala (IMC) mai mare decat una de aceeasi varsta in 1988. Cu alte cuvinte, studiul spune ca daca ai 25 de ani trebuie sa mananci mult mai putin si sa faci mult mai multa miscare decat cei mai in varsta decat tine, pentru a preveni ingrasarea sau a slabi. A mentine un corp sanatos si armonios devine o provocare din ce in ce mai mare in zilele noastre. 

Cam cat de dificila a devenit situatia? Cand au fost comparati oameni cu diete asemenatoare din ani diferiti - 1971 si 2008 - acestia din urma erau cu pana la 10% mai solizi decat ceilalti. Privind doar datele despre activitatea fizica, valabile din 1988 pana in prezent, cei nascuti mai tarziu cu doua decenii erau cu 5% mai grei, chiar daca urmau acelasi tip de program de exercitii. 

Controlul greutatii este tot mai complex si nu se rezuma nici pe departe la raportul dintre energia consumata si energia adusa corpului prin alimentatie. Sunt multi alti factori care influenteaza greutatea si pe care adesea ne este foarte greu sa ii controlam. De pilda, se stie ca in ziua de azi consumam multe alimente modificate genetic sau carne plina de antibiotice, iar toate substantele chimice cu care interactionam pot avea un efect devastator asupra organismului, in special asupra sistemului endocrin. Iar atunci cand incepem sa avem probleme cu hormonii, cele cu greutatea apar automat si ele. 

Si obiceiurile de zi cu zi din vremurile moderne functioneaza impotriva noastra. Unul dintre factorii cei mai daunatori pentru sanatatea noastra este somnul insuficient. Mai bine de 70% din populatie doarme mai putin de 7 ore pe noapte, iar efectele sunt cat se poate de periculoase, intr-un timp destul de indelungat, ce-i drept. Afla de aici de ce e bine sa dormi 7 ore pe noapte. Nu doar ca ne odihnim putin, dar intram intr-un cerc vicios: devenim tot mai stresati din cauza oboselii, apoi nu ne putem odihni bine din cauza stresului. Incet, incet, metabolismul nostru este dat peste cap si nici noi nu mai suntem capabili sa luam decizii bune pentru noi, ceea ce inseamna ca ne facem tot mai des placeri vinovate si nu mai tinem cont de interdictii. 

Un alt dusman in lupta cu kilogramele este consumul mult mai mare de medicamente. Traim intr-o era in care orice simptom se trateaza cu o pastila. Desi tratamentele naturiste au inceput, treptat, sa revina in atentia oamenilor, suntem inca departe de a renunta la medicamente. Acestea afecteaza, printre altele, ficatul, care, daca functioneaza la un nivel mai scazut, influenteaza intregul sistem digestiv. In plus, conform studiilor recente, tot mai multi oameni folosesc antidepresive, iar acestea sunt in stransa legatura cu acumularea de kilograme si chiar obezitatea. Si medicamentele pentru alergii, steroizii si analgezicele contribuie la ingrasare. 

Din dorinta de a ne mentine in forma, facem si foarte multe greseli de nutritie, care ne costa foarte mult pe termen lung: consumam multi indulcitori artificiali, care, desi ne scutesc de calorii, ne induc pofta nestavilita de mancare, in special de carbohidrati. In plus, acestia ne afecteaza in mod negativ bacteriile din intestine, ceea ce se traduce printr-un nivel scazut de energie extras in urma hranirii. 

Una peste alta, atunci cand spui ca e greu sa slabesti, ai perfecta dreptate. Totusi, cu vointa si multa informare, poti sa duci o viata mai sanatoasa si sa arati bine.

Iata inca o dovada ca ne-am schimbat conformatia fizica: marimile la haine s-au schimbat simtitor in ultimii 50 de ani!

Articolul urmator
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?
Incepe quiz
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.