10 remedii naturiste pentru inesteticele pete pigmentare

10 remedii naturiste pentru inesteticele pete pigmentare

Redactor Andreea Baluteanu

Expunerea necontrolată la soare, moştenirea genetică și procesul natural de îmbătrânire îţi pot afecta frumuseţea pielii, cauzând apariţia petelor maronii pe faţă, spate, gât, piept, umeri sau mâini. Sarcina, stresul, carenţele de vitamine sau funcţionarea deficitară a ficatului sunt alte cauze pentru care tenul tău şi-a pierdut aspectul de porţelan.

Petele pigmentare pot deveni un coşmar pentru multe femei. Înainte de a bate la uşa medicului dermatolog, încearcă unul dintre cele 10 remedii naturale prin care potți scăpa de nesuferitele pete pigmentare

10 remedii naturale împotriva petelor pigmentare

  1. Iaurtul


Dacă ţi s-a iritat vreodată pielea la soare şi ai avut norocul de a primi sfaturi din partea unei persoane care este adepta remediilor naturale, ştii deja că iaurtul este excelent împotriva arsurilor. Însă acest superaliment este util şi în tratamentul petelor pigmentare, graţie acizilor și a bacteriilor benefice conținute. Poţi aplica iaurt direct pe suprafaţa afectată şi să îl laşi să se usuce, apoi să îl îndepărtezi cu apă rece, sau poţi plusa cu un amestec care îţi va dărui în timp o piele strălucitoare: combină o lingură de pudră de muştar cu o lingură de pudră de turmeric şi cu una de gel de aloe vera! 

  1. Papaya

Începem cu o mică avertizare: papaya este un fruct tropical cu calităţi miraculoase, dar poate provoca alergii, aşa că este indicat să efectuezi un test de „compatibilitate” cu 24 de ore înainte de a-i încerca proprietăţile. Dacă nu întâmpini nicio problemă, te poţi bucura de conţinutul de enzime şi de acizi AHA din papaya, cu virtuţi exfoliante, antiage, antiacnee şi iluminatoare. Mărunţeşte pulpa fructului şi aplică mixul pe ten sau pe celelalte zone cu pete pigmentare, lasă să acţioneze până se usucă şi clăteşte cu apă caldă.

  1. Ananas

La fel ca papaya, ananasul are un conţinut bogat de enzime. Poţi folosi suc sau pulpă de ananas (însă alege fructe crude, nu compotul prezent în comerţ, cu zahăr şi îndulcitori). Aplică mixul cu o dischetă demachiantă pe zonele afectate şi lasă să se usuce, apoi curăţă cu apă călduţă.

  1. Suc de lămâie


Lămâia este unul dintre cele mai eficiente ingrediente naturale pentru curăţarea şi iluminarea pielii, ceea ce o face ideală şi în tratamentul petelor pigmentare. Poţi aplica suc de lămâie direct pe regiunile vizate (diluat cu apă, apă de trandafiri sau miere, dacă ai tenul sensibil), clătind după aproximativ 30 de minute cu apă rece, sau poţi prepara un scrub cu zahăr şi suc de lămâie, pe care să îl îndepărtezi după 10 minute. Petele pigmentare se tem deja de tine!

  1. Aloe vera

Cu greu poţi contrazice proprietățile plantei de aloe vera, capacitățile sale revitalizante şi cicatrizante fiind utile în tratarea diverselor afecţiuni! Petele pigmentare nu o au la inimă, ceea ce înseamnă că tu trebuie să te împrieteneşti cât de repede cu ea. Foloseşte gel sau suc de aloe vera pe zonele afectate, lasă să acţioneze 30 de minute şi curăţă cu apă rece.

  1. Oţet de mere

Oţetul de mere poate duce la apariția senzației de usturime, aşa că nu este recomandată folosirea sa ca atare, dar va da rezultate fabuloase dacă este amestecat cu miere şi apă. Acest mix aplicat pe zonele cu pete pigmentare te va scăpa de această problemă. Poţi apela şi la o jumătate de linguriţă de oţet de mere, mixată cu 3-4 linguriţe de suc de portocale, care va trata zonele afectate. Însă remediul îţi cere loialitate pentru a funcţiona, aşa că nu uita să repeţi procesul o dată sau de două ori pe zi, pentru aproximativ o lună. Nu vei regreta!

  1. Zer


Un alt aliment deloc costisitor, dar cu efecte miraculoase asupra frumuseţii tale, este zerul. Zerul conţine acid lactic cu efect exfoliant, contribuind la estomparea şi la dispariţia în timp a petelor pigmentare. Amestecă zerul cu suc de lămâie (care are efect antiacnee), cu suc de roşii (efect antioxidant) sau foloseşte-l ca atare pe zonele cu probleme şi clăteşte după ce s-a uscat. E atât de simplu!

  1. Lemn de santal

Lemnul de santal nu este doar o substanță frecvent folosită în compoziția parfumurilor ameţitoare, ci şi un ingredient care va da de furcă petelor pigmentare. Cu proprietăţi antiseptice şi antiîmbătrânire, lemnul de santal îţi poate înapoia tenul impecabil. Amestecă doua linguriţe de pudră de lemn de santal cu două linguriţe de apă de trandafiri şi câte o linguriţă de glicerină şi suc de lămâie, aplică pe zonele maronii şi, în timp, vei uita de aceste probleme ale pielii.

  1. Hrean

Condimentul popular în cămara bunicii tale este şi un excelent leac pentru frumuseţe, graţie proprietăţilor sale de albire a pielii. Hreanul va îndepărta petele pigmentare atât atunci când este aplicat pe piele sub formă de pastă, pentru 15-20 de minute, dar şi sub formă de amestec, preparat în felul următor: combină puțin hrean ras cu cu un sfert de ceaşcă de oţet de mere, lasă la macerat pentru două săptămâni, apoi tratează zonele afectate de trei ori pe zi, pentru cel puţin o lună.

  1. Ulei de ricin

Dacă foloseşti uleiul de ricin pentru sprâncenele boyish la modă, este cazul să îi testezi o altă întrebuinţare. Amestecă-l cu alte ingrediente puternic hidratante, precum vitamina E, ulei de cocos sau de măsline: odată regenerată, pielea îşi va recăpăta strălucirea, iar petele pigmentare vor fi doar o tristă amintire!

Tu te confrunţi cu pete pigmentare? Vei testa soluţiile noastre?

Articolul urmator
Cuticule uscate: cauze și tratament
Cuticule uscate: cauze și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.