Afla de ce trebuie sa integrezi un peeling enzimatic in rutina ta de frumusete!

Afla de ce trebuie sa integrezi un peeling enzimatic in rutina ta de frumusete!

Redactor Andreea Baluteanu

Lumea cosmeticii seamana de multe ori cu o adevarata jungla salbatica, in care produsele noi apar ca ciupercile dupa ploaie, iar denumirile lor ti se par uneori mai complicate decat conceptele avansate de fizica cuantica.
Suntem sigure ca ai auzit de exfoliere si peeling si ca stii diferenta dintre ele, dar ce parere ai despre peelingul enzimatic?

Daca nu esti la curent cu beneficiile peelingului enzimatic, iti oferim o privire de ansamblu asupra sa si a motivelor pentru care sa incepi sa il folosesti!

Ce este peelingul enzimatic?

Peelingul este un concept cu care suntem familiarizate, dar enzimele sunt cele care ne pun probleme. Departe de a fi niste monstri SF, enzimele sunt proteine pe care le regasim in orice forma de viata si care actioneaza ca niste catalizatori in timpul reactiilor chimice desfasurate in organism. Ele pot accelera diverse procese in cadrul celulei si, desi se pot dovedi capricioase si au la randul lor nevoi complexe carora oamenii de stiinta inca mai incearca sa „le dea de cap”, sunt capabile sa intensifice functiile de exfoliere, de revitalizare si chiar antiimbatranire ale organismului nostru.



Suna bine, nu? Peelingul enzimatic este practic cea mai buna forma de aplicare a acestor cunostinte stiintifice in frumusetea noastra. Specialistii au observat ca enzimele umane reactioneaza pozitiv atunci cand intra in contact cu enzime provenite din unele fructe, cu precadere, si ca pot avea efecte benefice asupra aspectului pielii. Ele reusesc nu numai sa curete mai eficient tenul si sa elimine celulele moarte de la suprafata acestuia, dar au si efecte de reintinerire a pielii.

Dar cine sunt acesti eroi din natura care ne ajuta sa fim mai frumoase? In urma studiilor, s-a dovedit ca enzimele din papaya sunt cele mai eficiente pentru functia lor de peeling, urmate de mar verde, ananas, dovleac, aloe, rodie si coacaze. Fara acizi chimici care iti pot dauna, fara particule grunjoase de samburi care iti pot irita tenul si fara proceduri invazive: asa arata visul frumusetii contemporane reprezentat de peelingul enzimatic!

De ce sa incluzi un peeling enzimatic in ritualul tau de frumusete

Daca argumentele stiintifice de mai sus nu te-au convins inca de faptul ca peelingul enzimatic poate deveni cel mai bun prieten al frumusetii tale, ne pregatim sa iti insiram beneficiile acestuia!


Asa cum am mai spus, enzimele au rolul de a grabi reactiile chimice de exfoliere si de reinnoire a celulelor si iti vor aduce in dar o piele mai curata si mai luminoasa. Vestea si mai buna este ca peelingul enzimatic nu ataca decat celulele moarte de la suprafata pielii si nu indeparteaza tesutul viu, evitand astfel aparitia inflamatiilor si a iritatiilor.



Acest atu este cel care departajeaza peelingul enzimatic de rivalul sau mai popular, peelingul chimic. In timp ce acesta din urma utilizeaza acizii AHA (alfa hidroxi acizi) sau BHA (beta hidroxi acizi), care actioneaza in straturile profunde ale pielii si pot cauza iritatii tenului sensibil, peelingul enzimatic este potrivit pentru oricine. Nu va trebui sa iti faci griji pentru expunerea ulterioara la soare, precum in cazul celui chimic, si nici sa tremuri de grija ca te vei trezi cu fata rosie, o reactie resimtita de piele in cazul procedeelor dure de exfoliere.

Un alt punct pozitiv al peelingului enzimatic este faptul ca el poate contribui la imbunatatirea aspectului pielii, diminuand cicatricile, discontinuitatile de culoare, semnele de vergeturi sau chiar liniile fine. Toate aceste efecte sunt legate de capacitatea sa de curatare in profunzime si, bineinteles, de „talentul in exfoliere”.

Bineinteles, peelingul enzimatic ne tenteaza si prin originile sale naturale. Cu greu putem sa ne ascundem teama de compozitia obscura, plina de ingrediente cu nume greu de pronuntat, a multor produse cosmetice de pe piata. Mai mult, majoritatea peelingurilor enzimatice sunt si destul de rentabile ca pret, fara a-ti cauza gauri consistente in buget.

Exista si o parte negativa?

Atunci cand citesti despre atat de multe beneficii, incepi sa te intrebi daca nu exista o parte ascunsa, intunecata, a peelingului enzimatic. Intr-adevar, unii specialisti nu cred in povestea sa roz si subliniaza faptul ca enzimele sunt substante capricioase, care nu actioneaza tot timpul asa cum este asteptat de la ele si care trebuie stabilizate sau asociate cu alte enzime pentru a functiona in mod oportun. Chiar daca peelingul enzimatic porneste de la o compozitie naturala, el include si diversi agenti iritanti folositi tocmai ca sa „cuminteasca” enzimele sale.

Astfel, contestatarii peelingului enzimatic il catalogheaza drept un produs ineficient in majoritatea cazurilor, situandu-l pe o treapta inferioara nu numai fata de peelingul chimic, dar si fata de cel mecanic, care foloseste particule abrazive pentru a te scapa de celulele moarte de la suprafata pielii.

Reteta de peeling enzimatic de preparat acasa

Insa pentru pielea sensibila, care se inroseste foarte repede, peelingul enzimatic ramane o solutie de efect, blanda si delicata. Desigur, important este, dincolo de taberele pro sau anti, sa iti oferi sansa de a incerca produsul si de a vedea cum functioneaza pentru tenul tau. Cine stie, poate iti vei gasi Sfantul Graal al cosmeticii!

Si pentru ca sustinem intru totul natura, iti oferim mai jos o reteta de peeling enzimatic pe care o poti prepara acasa. Ai nevoie de o ceasca de ananas proaspat si de o jumatate de ceasca de papaya. Dupa ce obtii un continut omogen, amestecandu-le, include o lingura de miere si intinde compozitia pe fata, gat si decolteu.

Dubleaza efectele pozitive ale peelingului enzimatic pregatit de tine cu un smoothie din restul de fructe si bucura-te de o sanatate infloritoare!

Tu ai incercat pana acum un peeling enzimatic? Daca da, esti multumita de el?

 

Articolul urmator
7 beauty devices în care merită să investești
7 beauty devices în care merită să investești
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai
Incepe quiz
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.