Cele mai eficiente uleiuri pentru ten

Cele mai eficiente uleiuri pentru ten

Geanina Ichim

Foarte multe femei se feresc de uleiurile pentru ten, pentru ca le asociaza automat cu o piele uleioasa, incarcata de sebum, insa in realitate lucrurile stau tocmai invers. Tenul gras beneficiaza cel mai mult de pe urma utilizarii uleiurilor hidratante sau a celor de curatare.

Secretul uleiului pentru ten consta in descoperirea ingredientului potrivit tipului tau de piele, dupa care poti incepe sa-l folosesti putin cate putin - cate o picatura sau doua. Daca nu esti convinsa de alegerea facuta, poti folosi uleiul pe o alta parte a corpului si in functie de rezultate il poti aplica apoi si pe fata sau poti cauta altul mai bun.

De asemenea, daca folosesti uleiuri organice, ar fi bine sa te asiguri ca nu esti alergica - aplica putin pe incheietura mainii si asteapta o zi. Daca nu apare nicio reactie alergica, poti folosi uleiul si pe fata.  Acest risc apare chiar daca ingredientele organice sunt tratate cu mai putine substante chimice, pentru ca ele sunt crescute printre buruieni si alti alergeni, asadar sunt susceptibile sa provoace reactii alergice pe piele.

Alege uleiul potrivit tipului tau de ten

1. Ten gras

Daca ai tenul gras, chiar si fara cosuri, s-ar putea sa fii neincrezatoare in a folosi un ulei pentru fata, de teama ca pielea sa nu arate si mai lucioasa. Cu toate acestea, iti poti regla productia de ulei natural cu ulei din seminte de struguri sau cu ulei de menta. Acestea sunt bogate in antioxidanti si vitamina C, care ofera stralucire pielii si se absorb usor in piele, fara a lasa urme de grasime. 

2. Ten sensibil

Uleiul de musetel este recomandat pentru tenul sensibil deoarece, ca si ceaiul de musetel, calmeaza pielea. Datorita proprietatilor antiinflamatorii, la numai cateva secunde dupa aplicarea uleiului vei simti o imbunatatire a pielii afectate de probleme precum roseata sau iritatii.

  

3. Ten (foarte) uscat

Uleiul de masline extravirgin este bogat in antioxidanti si in compusi (polifenoli, acizi grasi) care ajuta in lupta impotriva imbatranirii tenului si este un puternic hidratant. Obtinut din masline presate la rece, acest ulei atrage umiditatea externa, rareori provoaca reactii alergice si nu blocheaza functiile naturale ale pielii. Uleiul de masline are proprietati de vindecare, mentine pielea moale si neteda.

Uleiul de migdale calmeaza mancarimile si trateaza pielea uscata datorita proprietatilor sale de hidratare. Acesta contine vitaminele A, B1, B2, B6 si E si acizi grasi. Dupa aplicare, uleiul este absorbit usor, lasand pielea moale si neteda.

4. Ten afectat de acnee

Daca ai un ten afectat de cosuri, atunci uleiul din arbore de ceai este alternativa blanda, naturala si eficace la peroxidul de benzoil, care este un tratament putin mai dur pentru piele.

De asemenea, uleiul de jojoba este baza pentru alte uleiuri folosite impotriva cosurilor si a porilor. Structura acestui ulei este foarte asemanatoare cu cea a sebumului pielii si de aceea este considerat cel mai eficient hidratant natural. Aplica doua-trei picaturi pe fata proaspat curatata si vei observa cum se absoarbe imediat, fara  a lasa reziduuri uleioase. Uleiul de jojoba este bland, fiind potrivit pentru pielea sensibila, patrunde in piele usor, are afecte antiinflamatorii si previne imbatranirea tenului.

5. Ten decolorat

Uleiul de macese contine acizi grasi esentiali, antoxidanti (vitamina C) si un retinol natural (vitamina A) si este ideal pentru protejarea pielii. Daca esti reticenta in a aplica uleiul direct pe ten, il poti amesteca cu o crema hidratanta. Poti aplica uleiul de macese inclusiv in cazul daunelor pielii - eczeme, cicatrici, dermatita, arsuri, arsuri solare.

Alte uleiuri pentru tipuri mixte de ten

Uleiul de argan este considerat a fi un ingredient minune pentru ingrijirea tenului si rezista mai bine decat alte uleiuri la lumina soarelui. Acesta contine o concentratie mare de vitamina E si acizi grasi si este eficient folosit chiar si intr-o cantitate mica. Uleiul de argan contine agenti antiinflamatorii si imbunatateste calitatea pielii - reduce ridurile, hidrateaza pielea, iar tenul devine mai neted.

Uleiul de canepa este una dintre cele mai bogate surse de grasimi polinesaturate, dintre toate uleiurile derivate din plante, care contine in mod natural acizi grasi esentiali, circa 20-35% proteine si vitamina E. Acest ulei patrunde usor in piele, avand un efect de calmare si hidratare.

Uleiul de coacaze negre este un tratament special pentru eczeme si pentru pielea traumatizata de soare, de vant sau de frig, pentru ca are proprietati antiinflamatorii si este bogat in acizi grasi.

Despre uleiul de Nigella (uleiul de chimen negru) se spune ca este considerat un remediu universal inca de pe vremea faraonilor - tonifiaza pielea capului, reduce roseata provocata de taieturi si zgarieturi si elibereaza tensiunea musculara. Acesta este potrivit pentru atat pentru tenul mixt, cat si pentru cel gras, pentru ca face porii mai mici, ii curata si, odata cu timpul, reduce productia de sebum. Uleiul de chimen negru are un parfum puternic si chiar daca nu este neplacut, poti sa-l mai diminuezi cu ulei de jojoba.

Uleiul de cocos este un foarte bun hidratant, bogat in grasimi naturale care sunt usor de absorbit si ii confera tenului un aspect mai fin, mai sanatos si mai tineresc.

Uleiul de avocado este usor absorbit de piele si contine substante nutritive importante pentru pielea deteriorata - acizi grasi, lecitina si vitaminele A, B1, B2, D, E.

Avantajele utilizarii uleiurilor pentru ten

Aplica pe fata doar cateva picaturi de ulei dimineata si seara, inainte de culcare si vei observa beneficiile imediat, dar si pe termen lung. Folosite in tratamentele cosmetice profesioniste de multi ani, uleiurile functioneaza pe orice tip de piele, cu orice textura, lasand o stralucire sanatoasa.

Masarea fetei cu ulei relaxeaza si tonifiaza muschii, stimuleaza fluxul sangelui si trezeste simturile. In ciuda aparentelor, uleiurile nu iti vor lasa urme de grasime. Totusi, pentru o asigurare in plus, la inceput poti adauga cateva picaturi in cremele de zi si de noapte pe care le folosesti.

Daca te confrunti cu imperfectiuni ale pielii - eczeme, cosuri, pori, roseata - uleiurile vor ajuta la calmarea pielii, la reechilibrarea si restabilirea unui ten natural sanatos, datorita proprietatilor antiinflamatorii si antibacteriene.

Daca nu ai incercat pana acum uleiurile pentru ten, atunci nu mai ezita, pentru ca ai o gama atat de larga la dispozitie, incat poti experimenta mai multe tipuri pana cand il gasesti pe cel care iti ofere cele mai multe beneficii.

Articolul urmator
Un dermatolog explică de ce frecarea zilnică cu gheață pe față vă poate oferi o piele impecabilă 
Un dermatolog explică de ce frecarea zilnică cu gheață pe față vă poate oferi o piele impecabilă 
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (22)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.