Efectele consumului de zahar asupra pielii tale

Efectele consumului de zahar asupra pielii tale

Gabriela Paladi

Zaharul este un mare inamic al sanatatii organismului nostru. Pe cat este de imbietor cand ne atinge papilele gustative, pe atat este de periculos cand patrunde in corp. Si nu ne referim numai la acele cateva lingurite de zahar pe care le adaugi in ceai sau cafea, sau la prajitura pe care o mananci o data la 2-3 zile, ci la zaharul ascuns in toate produsele alimentare, care duc la un consum zilnic de nu mai putin de 50 de lingurite de zahar, ascuns in aceste alimente. De exemplu, o cutie de suc este echivalentul a 10 lingurite de zahar, aceasta cantitate fiind cea maxima recomandata de medici pentru un consum zilnic.

ZAHARUL SI PIELEA TA: Ce se intampla in organism

Oricine are nevoie de glucoza ca o sursa importanta de energie, insa problema apare atunci cand cantitatea de zahar procesat pe care o consumam este mult prea mare. Cand mancam alimente dulci si carbohidrati, mai ales cele cu index glicemic mare (acestea sunt absorbite foarte repede in organism), nivelurile de glucoza cresc repede si mult, iar organismul nostru nu are rapiditatea necesara sa le proceseze.

 Moleculele de zahar se ataseaza de fibrele proteice in fiecare dintre celulele noastre, schimbandu-le proprietatile biomoleculare. Acest proces, numit glicoliza, este la fel de periculos, mai ales pentru pielea noastra, precum consumul de alcool, fumatul sau expunerea excesiva la soare, iar in asociere cu acestea devine un adevarat dusman al sanatatii noastre.

Colagenul, cel care este reponsabil cu elasticitatea pielii noastre, se numara printre proteinele foarte afectate de consumul de zahar. Unul dintre cei mai cunoscuti dermatologi din lume, Nicholas V. Perricone, afirma ca "un consum excesiv de alimente dulci va avea efecte directe asupra pielii: pierderea luminozitatii, a elasticitatii, aparitia cearcanelor, a inflamatiilor, a ridurilor, pori inflamati, pete inestetice, intensificarea acneei si a ridurilor de expresie. Nu exagerez cand spun ca zaharul iti poate rapi tineretea, sanatatea si frumusetea."

Zaharul este responsabil de aparitia celei mai temute si mai intalnite afectiuni ale pielii: acneea. Cercetatorii australieni au masurat efectele dietelor bogate si, respectiv, sarace in zahar, in cazul unor baieti adolescenti. Cei care consumau foarte putin zahar au avut surpriza sa vada schimbari majore ale pielii, acneea lor fiind redusa cu peste 50 de procente. In schimb, cei care consumau mult zahar s-au confruntat cu o crestere de 14 procente a acneei.

ZAHARUL ITI IMBATRANESTE PIELEA PREMATUR

 

Studiile intreprinse in ultimii ani subliniaza acest fapt: exista o legatura directa intre cantitatea de zahar din sange si aspectul pielii. In Olanda, cercetatorii au studiat 600 de persoane, femei si barbati, cu varste intre 50 si 60 de ani: li s-a masurat nivelul zaharului din sange, apoi au fost aratate fotografii cu aceste persoane unei comisii de evaluare formata din 60 de membri, care trebuiau sa indice varsta celui din poza. S-a constatat ca pentru fiecare crestere de 1 mm/litru de zahar, varsta perceputa era mai mare cu 5 luni.

De asemenea, studii efectuate pe diabetici (care au niveluri ridicate de zahar in sange ani la rand) au demonstrat ca acestia se confrunta cu semne ale imbatranirii pielii mult mai devreme decat o persoana fara diabet. Karyn Grossman, un medic dermatolog renumit in SUA, spune ca "in functie de cat de bine isi controleaza boala, diabeticii pot sa se confrunte cu probleme de imbatranire a pielii chiar si cu 10 ani mai devreme."

Concluzia este clara, simpla si infricosatoare: zaharul imbatraneste pielea prematur!

RENUNTA LA ZAHAR PENTRU O PIELE FRUMOASA

Zaharul provoaca dependenta, si multe dintre voi pot sa ne confirme asta. Aceleasi substante chimice care sunt produse de zahar in creier sunt produse si de heroina si morfina. Exista chiar dovezi ale sevrajului cand se renunta definitiv la zahar. De fapt, foarte putini oameni reusesc sa renunte de tot la zaharul procesat. Wendy Powell, o mama din Marea Britanie, a eliminat dulciurile din alimentatia ei in urma cu 11 ani, iar acum, la 40 de ani, arata ca la 20, ea fiind o dovada clara ca renuntarea la zahar are un efect spectaculos asupra pielii noastre.

Wendy Powell

la 41 de ani   

O femeie care a consumat zahar procesat

la 43 de ani

Vestea buna este ca poti oricand sa renunti la zahar, sau sa reduci consumul acestuia, iar efectele lui nu vor fi atat de dramatice. Iata cateva trucuri de alimentatie care sa te ajute sa reduci consumul de zahar:

*Citeste bine etichetele produselor si evita zaharul ascuns in alimente sub diferite denumiri: malt, sirop de porumb, dextroza, concentrat din suc de fructe, maltoza, sirop de artar, melasa, etc.;

*Inlocuieste zaharul procesat cu zaharul brun sau mierea, sau, daca ai vointa necesara, cu zaharul care se gaseste in mod natural in fructe si legume. Zaharul procesat sufera multe transformari si contine aditivi periculosi, folositi pentru conservare si albire;

- Fereste-te de cantitati mari de zahar. Cantitatea de zahar este inscrisa pe eticheta produselor. De exemplu, daca pe eticheta apare o cantitate de 12g de zahar, inseamna ca vei consuma trei lingurite de zahar la portie (100g), deci trebuie sa imparti cantitatea de zahar de pe eticheta la 4, pentru a afla cate lingurite de zahar contine o portie;

- Foloseste antioxidanti zilnic, atat in alimentatie (peste, fructe de padure, legume verzi, nuci, alune, ceai verde) cat si sub forma de creme (cu Omega 3, cu vitamina C, cu vitamine E). Antioxidantii nu permit moleculelor de zahar sa se ataseze de proteine, impiedicand, astfel, glicoliza.

Cercetatorii au descoperit ca inflamarea produsa de glicoliza, pe langa faptul ca ne afecteaza pielea, poate fi asociata si cu multe boli serioase, precum cancer, Alzheimer, boli cardiace si ale sangelui, diabet, obezitate, infectii bacteriene, depresii severe. De fapt, cercetatorii de la Universitatea din California confirma ca zaharul este responsabil de 35 de milioane de decese pe an in intreaga lume. Asa ca gandeste-te bine la cat zahar consumi in fiecare zi si elimina-l cat poti de mult din alimentatie, daca iti doresti un organism sanatos si o piele cu adevarat frumoasa.

Articolul urmator
Ceramidele: ce sunt și care sunt beneficiile lor pentru piele
Ceramidele: ce sunt și care sunt beneficiile lor pentru piele
Ce cred barbatii despre buzele tale?
Incepe quiz
Ce cred barbatii despre buzele tale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.