Alternative naturale pentru deodorantele chimice

Alternative naturale pentru deodorantele chimice

Gabriela Paladi

Fie ca ne place sau nu, este parte din cultura noastra: suntem perceputi de cei din jurul nostru si dupa cum mirosim. Transpiratia face parte din functionarea normala si naturala a organismului nostru, iar multi dintre noi folosesc deodorante sau antiperspirante pentru a suprima mirosul neplacut al transpiratiei cand intra in contact cu mediul exterior.

Totusi, inainte de a ne gandi la avantajele unui astfel de produs, trebuie sa luam in considerare ca acesta este conceput sa stea ore intregi pe pielea noastra, iar chimicalele componente pot sa intre cu usurinta in organismul nostru si sa duca la probleme serioase de sanatate.

Urmarind trend-ul produselor organice, Diva Hair iti ofera alternative la deodorantele chimice mult mai sanatoase pentru pielea si organismul nostru.

INGREDIENTE DE CARE TREBUIE SA TE FERESTI

Aluminiul

Antiperspirantele functioneaza prin blocarea, infundarea sau inchiderea porilor cu ioni de aluminiu pentru a nu elibera transpiratia. Aluminiul este un produs chimic acceptat in industria cosmetica, atata vreme cat nu este prezent in cantitati mari. Inca nu s-a demonstrat ca acest ingredient dauneaza organismului, insa multi specialisti spun ca poate duce la boli precum cancerul de san sau Alzheimer.

Il gasesti pe eticheta produselor cu denumiri precum:
• aluminum chlorohydrate
• ammonium aluminum sulfate
• potassium aluminum sulfate
• aluminum zirconium tetrachlorohydrex gly

Propylene glycol

Fiind un ingredient care ajuta in penetrarea pielii, acesta poate fi daunator mai ales daca este asociat cu alte produse chimice. Ingredientul - chiar si in concentratii mai mici de 2% - poate provoca iritatii ale pielii.

Triclosan

Folosit ca un agent antibacterian si conservant, triclosanul reactioneaza cu apa, rezultand cloroform, un carcinogen. In plus, triclosanul s-a dovedit ca poate duce la tulburari endocrine.

Stearati

Listati pe eticheta alaturi de un numar (steareth-15), acesti aditivi provin dintr-un proces care face ca ingredientele dure sa devina mai blande, insa produce si un efect carcinogen.

Parabeni (metil, etil, propil, benzil si butil)

Sunt toti derivati din toluen, un ingredient petrochimic toxic, care poate sa dauneze pielii. Sunt chiar dovezi ca expunerea la toluen poate duce la probleme de fertilitate.

 

ALTERNATIVE NATURALE

Saruri minerale

Amoniul este unul dintre ingredientele din deodorantele solide care functioneaza prin restrangerea proteinei din transpiratie, astfel ca aceasta devine mai putin interesanta pentru bacterii, si automat mirosul transpiratiei nu mai este neplacut.

Argile si pudre

Mineralele argiloase precum caolinul sau bentonita si pudrele naturale precum amidonul de porumb ajuta in absorbtia umezelii specifice transpiratiei.

Astringenti

Salvia, alcoolul sunt astringenti naturali care functioneaza prin evaporarea umezelii de pe piele si prin comprimarea porilor. Sunt folositi in asociere cu uleiuri esentiale care au proprietati antibacteriene.

Astfel, inainte de a cumpara un deodorant, citeste cu atentie eticheta acestuia si alege cel mai bun si mai sanatos produs. Pe langa ingredientele de mai sus, poti alege produse care sa contina si: glicerina vegetala, carbune, otet, bicarbonat de sodiu, extract de alge, ceai verde, aloe vera, bioflavonoizi, uleiuri esentiale

SFATURI PRACTICE

Cand vei trece de la un deodorant conventional la unul natural trebuie sa acorzi corpului tau ceva timp de ajustare la noile conditii. Cativa pasi simpli dar importanti pot sa te ajute sa faci aceasta tranzitie in conditii mai putin "mirositoare":

- Exfoliaza - trebuie sa le oferi porilor posibilitatea sa functioneze din nou normal, asa ca la fiecare aplicare a deodorantului exfoliaza usor pielea de la subrat cu un prosop moale si ferbinte, putin umed.

- Ofera schimbarii o sansa - in primele saptamani vei observa ca mirosul transpiratiei tale va fi putin neplacut, din cauza ca pielea ta indeparteaza reziduurile chimice, celulele moarte si acumularile de fluide. Dupa aceste saptamani, piele ata va fi mai curata si mirosul va disparea.

- Incearca mai multe deodorante naturale - Pielea ta are personalitate, asa ca ceea ce functioneaza la prietena ta s-ar putea sad ea gres la tine, mai ales cand vorbim de ingrediente naturale. Incearca mai multe produse, il vei recunoaste cu usurinta pe cel potrivit pielii tale.

RETETA DE CASA PENTRU UN DEODORANT NATURAL

Ingrediente:
1 1/2 linguri de ceara de albine
1/2 linguri de unt de cacao
1 lingura de ulei de cocos
15 picaturi de ulei esential de menta alba
15 picaturi de ulei esential de rozmarin
25 picaturi de ulei esential de lavanda
3 picaturi de ulei de ricin

Topeste ceara de albine intr-un borcan de sticla, pe care il pui in apa clocotita. Adauga untul de cacao, iar cand totul s-a topit adauga si uleiurile esentiale. Amesteca bine, toarna amestecul intr-un recipient sterilizat si lasa-l la racit.

Tu ai renunta la deodorantul tau pentru unul natural?

Articolul urmator
Vitamina C lipozomală: ce este și cum acționează
Vitamina C lipozomală: ce este și cum acționează

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (49)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Gabriella (anonim)
    6 noiembrie 2012 09:09

    Buna tuturor! Incercati sa folositi dupa ce v-ati spalat , o solutie(o lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar,cu 50 ml apa.)Puteti sa-l pastrati intr-o sticluta.E ieftin,eficient,natural si sanatos !Incercati si o sa-mi dati dreptate.Pupici.

    maria (anonim)
    8 iulie 2011 13:01

    La mine s-a intamplat altceva,din cauza deodorantelor din comert am inceput sa transir foarte mult..nici mirosul nu era mai placut asa ca m-am dus la farmacie si mi-am cumparat deodorantul SebaMed.A facut miracole,si cred ca nu-mi dauneaza sanatatii mele la fel ca cele din comert

    elena (anonim)
    7 iulie 2011 18:06

    eu sincer nu cred ca au nici un rezultat... pe langa faptul ca o sa miroasa aiurea o sa pateze si hainele (uleiurile alea credeti ca dau bine pe o bluza mulata de exemplu??). daca vreti sa incercati va doresc succes!

    Rodica (anonim)
    6 iulie 2011 19:07

    Mi se pare mult mai sanatos, bun si inteligent un deodorant natural !!!! Excelenta ideea, am sa mi-l prepar.

    Teo (anonim)
    6 iulie 2011 10:10

    Eu am renuntat a deodorantele clasice de teama efectelor pe termen lung. Am cateva naturale - trebuie sa le folosesc mult mai des. Am observat insa ca alcoolul meidcinal inlocuieste cu destul de mult succes deodorantul. De cele mai multe ori sunt OK pana dupa-masa pe la doua-trei. Cu siguranta nu e la fel de eficient ca si un deodorant pe baza de aluminiu, dar e o chestie de obisnuinta si un mic efor suplimentar de a controla - si remedia - eventuale mici probleme.

    florance (anonim)
    6 iulie 2011 09:09

    ceara de albine,o gasim la apicultori,dar UNTUL DE CACAO de unde il procuram?alternativele naturale sunt bune dar...rezista in timp ca unul de sinteza? avand in vedere ca multe pers lucreaza cate 12-13 ore pe zi?sa nu ne trezim ca dupa 2-3 ore mirosim a transpiratie cu cele naturale. a incercat cineva deo preparate acasa?