Frumusete toxica: Cat de nocive sunt substantele din produsele cosmetice?

Frumusete toxica: Cat de nocive sunt substantele din produsele cosmetice?

Bianca Geica, redactor DivaHair.ro

Crema de fata, fondul de ten sau anticearcanul au devenit rapid produsele cosmetice indispensabile, prezente in trusa de make-up a fiecarei femei care isi doreste sa arate impecabil in fiecare zi. Aplicarea cremelor sau a produselor de machiaj pe piele, precum si injectarea cu diverse substante, sunt considerate a fi proceduri normale, sau de rutina, in zilele noastre, insa nu foarte multe persoane sunt puse la curent in legatura cu riscurile la care se supun atunci cand folosesc anumite cosmetice.

Industria de beauty, care pe zi ce trece se extinde si devine tot mai prospera datorita celor care isi doresc tinerete fara batranete, promoveaza mesajul care invita femeile sa isi corecteze defectele cu ajutorul celor mai inedite creme, cu efect imediat. Insa aceste produse care promit rezultate spectaculoase intr-un timp record, in cele mai multe cazuri sunt aceleasi care pot provoca probleme severe de piele, si nu numai. 

Majoritatea produselor de beauty existente pe piata, contin inevitabil diversi compusi care contribuie la atingerea unui anumit rezultat dorit. Pe langa acei compusi pe care orice lotiune ar trebui sa ii contina (apa, glicerina), de multe ori au adaugate chimicale care conduc la probleme dermatologice precum eruptii, roseata, acnee, iritare sau dermatita. Potrivit medicului Stacy Malkan, co-fondatoarea campaniei care promoveaza folosirea si fabricarea produselor cosmetice sanatoase, si autoarea bestseller-ului "Not just a pretty face: The ugly side of the beauty industry", sustine ca doctorii de cele mai multe ori diagnosticheaza gresit problemele pielii cauzate de compusii toxici din produsele de beauty. In cele mai multe cazuri, orice problema a pielii este tratata superficial, cu medicamente si solutii pentru eczeme.

Care sunt substantele toxice care se regasesc in compozitia cosmeticelor?

Plumbul

Plumbul este folosit in industria cosmetica inca din antichitate. In secolul XVIII, femeile obisnuiau sa amestece otetul cu extractul de plumb, obtinand astfel o pasta pe care o aplicau pe tot corpul pentru a avea o piele alba, de portelan, foarte populara la acea vreme. De asemenea, ca si in prezent, plumbul era folosit pentru obtinerea unui ten catifelat si lipsit de imperfectiuni.

Dupa ce au fost introduse pe piata produsele de infrumusetare pe baza de plumb, oamenii care le foloseau destul de des au ajuns sa se otraveasca de fapt incetul cu incetul, ajungand sa sufere din cauza efectelor secundare ale acestor cosmetice. Cei care foloseau acest truc de frumusete s-au confruntat cu problema firelor albe aparute timpuriu, cu piela excesiv de uscata, cu iritatii sau chiar eczeme severe.  

Din nefericire, in ciuda eforturilor depuse de autoritati pentru a interzice comercializarea produselor care contin plumb, pe piata isi fac in continuare aparitia diverse cosmetice de acest tip. Dupa doua anchete consecutive realizate de Campaign of Safe Cosmetics (infiintata de Stacy Malkan), au fost gasite cantitati semnificative in special in rujurile produse de marile branduri de make-up, precum Dior sau Cover Girl.

Mercur

Mercurul este una dintre substantele care din pacate se regasesc si in prezent in mai toate produsele cosmetice moderne. Pe timpuri, aceasta substanta toxica era folosita pentru indepartarea petelor de pe piele si pentru iluminarea tenului. Nu foarte multi erau constienti pe deplin de faptul ca odata absorbit de piele, mercurul poate avea nu numai efecte adverse superficiale, ci poate cauza si distrugerea rinichilor, a ficatului, poate incuraja starea de oboseala cronica, de anxietate, tremuratul, starile depresive, precum si un gust metalic in gura., iar in cele mai grave cazuri, poate produce decesul!

In prezent, mercurul anorganic se regaseste atat in produsele destinate ingrijirii pielii, cat si in anumite sapunuri. Acum 2 ani, SUA a dorit sa traga un semnal de alarma, dorind sa exlcuda de pe piata produsele cu un continut bogat de mercur. Atunci, aociatia FDA (Food and Drug Administration) scotea la lumina faptul ca unele creme contin cantitati toxice de mercur si alte metale grele, daunatoare pielii si sanatatii generale. Produsele care contineau chimicalul respectiv, erau cele importate din America Latina sau Orientul Mijlociu. Cele mai periculoase creme erau si sunt in continuare cele antirid sau cele destinate iluminarii sau albirii tenului.

Arsenic

Alaturi de plumb, un alt compus chimic a devenit popular pentru efectele miraculoase pe care le avea asupra pielii - arsenicul. Acesta era folosit chiar daca se stia clar ca daca bei arsenic, acesta va ajunge sa distruga celulele sangvine, ducand in cele din urma la deces. Insa acest lucru nu conta foarte mult pentru femeile din antichitate care erau dispuse sa faca orice sacrificiu pentru a obtine o piele fina si alba.

Produsele care s-au fabricat pentru un timp foarte scurt pe baza de arsenic, obisnuiau sa creeze dependenta. Femeile care incetau brusc sa mai foloseasca aceasta substanta ajungeau sa aiba  o piele iritata si plina de imperfectiuni, care bineinteles puteau sa dispara tot cu ajutorul arsenicului. Din fericire insa, astfel de cosmetice au fost scoase de pe piata si interzise dupa anii '20.

Formolul

Stiintific, formolul este cunoscut sub denumirea de formaldehida. Stii doar... ai studiat-o la orele de chimie de unde ai aflat ca poate fi gasita in focuri forestiere, in esapamentul automobilelor si in fumul de tigara. De aici putem deduce instant ca formaldehida (formolul) este o substanta cancerigena, insa care in ciuda acestui lucru, se regaseste in continuare in majoritatea produselor pe baza de keratina pentru indreptarea parului.

Falsi militanti in lupta impotriva cancerului de san

In fiecare octombrie (luna dedicata luptei impotriva cancerului de san), suntem asediati de campanii si produse cosmetice care au atasate sau desenate celebra funda roz, simbolul luptei impotriva cancerului de san. Ironia face ca tocmai acele branduri care militeaza impotriva cancerului de san, contribuie in mare masura la dezvoltarea acestei boli. Unele companii producatoare de cosmetice, printre care amintim Estee Lauder, produc parfumuri si alte produse destinate ingrijirii pielii pline de toxine, chimicale, care produc tulburari hormonale severe sau care contin substante cancerigene.

In anul 2007, instituturile Silent Spring din Statele Unite si Susan B. Komen, au publicat un articol informativ, conform caruia o buna parte din cele 216 de chimicale care provoaca cancerul de san la animale, se regasesc si in produsele pe care le folosim zi de zi. Iata care sunt cele mai comune toxine:

- 1,4-dioxina: contine substante cancerigene si de obicei se regaseste in detergenti, sampoane si sapunuri
- Acid perfluorooctanoic: folosit de obicei pentru fabricarea teflonului
- Policlorura de vinil, cunoscuta si sub denumirea de PVC
- Atrazin, un ierbicid care din fericire este interzis in Europa, dar nu si in Statele Unite

Chiar daca in apararea lor, brandurile sustin ca adaosul de chimicale este foarte mic, folosite cu regularitate, unele produse se pot dovedi a fi daunatoare pentru sanatatea consumatorului.

Produsele cosmetice contrafacute - cum iti pot afecta sanatatea?

Multe dintre noi obisnuim sa ne procuram produse cosmetice profesionale prin intermediul shopping-ului online, in special multumita ofertelor si reducerilor masive de care putem beneficia la achizitionarea produsului dorit. Insa de cele mai multe ori, cand cosmeticele cu pricina ajung in posesia noastra, constatam cu stupoare ca ce se gaseste in recipient, nu seamana nici pe departe cu cele cumparate din magazinele ce apartin direct brandurilor profesionale.  De ce se intampla acest lucru? In mare parte, pentru ca acele produse sunt contrafacute, fara stirea companiilor producatoare.

Acest lucru a fost de altfel confirmat in anul 2012, de catre o femeie de 48 de ani, pe nume Mandy Lanham, din Marea Britanie, care gasea pe eBay produsul pe care obisnuia sa il foloseasca fara probleme de foarte mult timp, la un pret extrem de avantajos. Produsul cu pricina, pudra de fata Some Kinda Gorgeous marca Benefit, era pus spre vanzare pe eBay la un pret cu 10 lire mai mic decat cel normal. Pana aici, femeia respectiva nu a sesizat nimic suspicios si nici in ruptul capului nu s-ar fi gandit ca pudra ar fi fost contrafacuta. Adevaratul soc l-a trait cand a aplicat produsul pe ten: "Era foarte lipicioasa, iar senzatia pe care a lasat-o asupra pielii mele a fost mai mult decat neplacuta. Plus ca nici nuanta nu era aceeasi pe care pudra cumparata din magazinele Benefit o avea, iar mirosul era insuportabil".

A doua zi, fata lui Mandy s-a umflat, era foarte sensibila si iritata. Abia atunci femeia i-a contactat pe cei de la Protectia Consumatorului, care au confirmat ca produsul achizitionat de pe eBay, la pret mic, era contrafacut si plin de substante toxice si compusi alergenici.

Din pacate, este destul de greu sa distingem un produs original, de unul fake. Ambalajul pare identic, iar in mediul online este practic imposibil sa verifici produsul dorit. Produsele contrafacute contin substante care irita pielea, in cel mai rau caz, avand efecte dezastruoase permanente atat asupra pielii, cat si asupra creierului. Aceste cosmetice contin din plin ingredientele toxice, daunatoare sanatatii, precum plumb, cupru, mercur, arsenic si cadmiu (un metal extrem de periculos).

Medicii dermatologi au raportat o crestere a numarului de femei care se prezinta la spitale cu probleme de piele cauzate de aceste produse fake, precum acnee severa, inflamari, fata umflata, eczeme sau chiar psoriazis. Cu toate acestea, cei care produc cosmetice si le vand ca si cum ar fi produse originale, nu se opresc aici. Un eyeliner, bineinteles contrafacut si vandut sub aripa brandului MAC, s-a gasit la un moment dat pe Amazon la pretul de 3.50 de lire (in mod normal, pretul se ridica la 15 lire) si continea cantitati mari de cupru (cu 46% mai mult decat este permisa in mod normal folosirea lui, mai exact).

Benefit si MAC angajeaza specialisti care sa depisteze produsele contrafacute

Dupa numeroase plangeri legate de produsele contrafacute marca Benefit, care s-au dovedit a fi nocive pentru piele, compania a luat masuri, angajand personal specializat in depistarea produselor fake, despre care se pretinde ca ar fi originale. Benefit Cosmetics UK, care apartine grupului de lux LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), inca are o reputatie destul de patata in randul americanilor, dupa ce in anul 2011 s-a descoperit ca mascara contrafacuta Benefit Bad Gal Lash continea un procent ridicat de mercur, arsenic si cupru.

Unul dintre cele mai cunoscute branduri de produse cosmetice profesionale, MAC, a luat deicizia de a actiona in instanta patronii unui magazin din Australia, dupa ce specialistii au descoperit ca acestia au vandut un numar mare de produse MAC contrafacute.

Cum poti depista si tu produsele cosmetice contrafacute

- Cumpara cosmetice din magazinele autorizate sau chiar din shopurile sau de pe site-urile brandurilor respective. Astfel de informatii sunt disponibile pe site-urile oficiale ale companiilor producatoare de cosmetice profesionale.

- Uita-te cu atentie la ambalajul produsului, cat si la recipient, si analizeaza numarul de lot, care ar trebui sa fie imprimat la baza produsului sau pe cutia ambalajului.

- Inainte de folosire, compara capacele si aplicatoarele recipientelor cumparate online, cu cele din magazinele avizate. Doar asa vei stii sigur daca produsul proaspat achizitionat este sau nu original.

- Analizeaza literele folosite pentru tiparirea denumirii produsului. In cazul produselor fake, dimensiunea fontului difera fata de cel original. De asemenea, compara cu atentie culorile ambalajului, mai pronuntate de obicei in cazul cosmeticelor veritabile.

Nu poti avea incredere nici macar in brandurile renumite de produse cosmetice. Daca vrei sa te protejezi 100%, cel mai bine ar fi sa te orientezi catre produsele naturale, catre uleiurile promovate in industria cosmetica, si sa renunti la produsele de mass-market. 

Surse foto: bloomberg.com/ nymag.com/ dailymail.co.uk

Alege frumusetea naturala! Alege BIO-Cosmetics.ro, magazin recomandat de DIVA HAIR. 

  

Articolul urmator
Totul despre bakuchiol: beneficii și mod de utilizare
Totul despre bakuchiol: beneficii și mod de utilizare
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai
Incepe quiz
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.