Ţi-ai spart un coş? Ce trebuie să faci pentru ca pielea ta să arate bine

Ţi-ai spart un coş? Ce trebuie să faci pentru ca pielea ta să arate bine

Redactor Andreea Baluteanu

Să aştepţi ca un coş să treacă de la sine poate fi un adevărat exerciţiu de voinţă, pe care multe dintre noi nu reuşim să îl trecem cu bine! Deşi suntem perfect conştiente că storcând un coş nu facem decât să înlăturăm răul la suprafaţă şi să îl agravăm în profunzime, câte dintre noi ne ţinem tari în faţa presiunii de a elimina nesuferitul semn al acneei?

Dacă ai căzut şi tu în această capcană şi ai spart coşul supărător, iată ce trebuie să faci pentru a minimiza pe cât posibil consecinţele nedorite!

  1. Sparge coşul ca la carte!

Dacă tot nu ne pot opri, dermatologii s-au hotărât să ne divulge secretul unui coş stors fără repercusiuni... prea mari în viitor! În primul rând, asigură-te că ai mâinile curate, dezinfectate, pentru a evita proliferarea bacteriilor care au cauzat infecţia în zonă (pericol la care te expui oricum când decizi să spargi coşul).

Curăţă tenul şi exfoliază zona cu un produs cu acid salicilic, care are şi proprietăţi anti-acneice. Fă o baie de aburi (sau dă drumul la duş timp de cinci minute, la temperatură maximă, creând cea mai bună saună la domiciliu), care să îţi deschidă porii, înveleşte-ţi degetele într-un şerveţel cosmetic sau în dischete demachiante şi presează uşor marginile coşului, până când acesta se goleşte în totalitate. E cea mai bună metodă de a stoarce un coş, iar dacă vei alege cu bună ştiinţă să nu o urmezi, te poţi alege cu o adevărată erupţie a pielii sau cu cicatrici greu de vindecat, ne avertizează Kate Somerville, esteticianul „responsabil” pentru pielea impecabilă a actriței Jessica Alba!

  1. Acţionează imediat, pentru a „calma” pielea 

Ai scăpat de supărătorul coş, dar pielea nu îţi împărtăşeşte nici pe departe satisfacţia. Riscul de a te confrunta acum cu o zonă roşie, umflată, este extrem de ridicat. Aplică imediat un strop de loţiune tonică sau de apă de hamamelis, care calmează pielea. Nici metodele tradiţionale nu sunt desuete: un cub de gheaţă învelit într-un şerveţel cosmetic (nu acelaşi pe care l-ai folosit pentru „a da gata” coşul) va avea un efect senzaţional de revigorare şi va contribui la reducerea inflamaţiei.

  1. Asigură-te că zona se va vindeca în mod corespunzător

Zona pe care tocmai ai agresat-o storcând coşul buclucaş trebuie să se bucure de atenţia şi îngrijirea ta şi în perioada imediat următoare! Foloseşte un unguent cu antibiotic (Baneocin), pentru a te asigura că porţiunea inflamată de piele se va vindeca exemplar. Filmul protector pe care produsul antibacterian îl creează la suprafaţa pielii va împiedica şi uscarea tenului.

  1. Camuflează, dar cu măsură

Ai stors coşul şi acum te pregăteşti să ştergi orice amintire a sa, „sufocându-l” cu un strat gros de fond de ten sau de corector? Poate ar fi bine să te mai gândeşti! Tot Somerville ne atenţionează că trebuie să fim grijulii când aplicăm makeup, mai ales dacă rana este încă deschisă: nu îţi doreşti ca în zona afectată să pătrundă, pe lângă bacterii, şi chimicalele din produsul tău corector. Mai mult, dacă vei permite pielii să respire, procesul de vindecare va fi accelerat!

Precauţia nu trebuie să te părăsească nici când vei aplica în sfârşit produsul corector. Ai grijă să igienizezi bine pensulele şi bureţeii de machiaj, înainte şi după utilizare, astfel încât bacteriile care te-au supărat să nu mai aibă nicio şansă de a sta aproape de faţa ta!

  1. Nu interfera cu procesul de cicatrizare a pielii

Pojghiţa subţire care se formează în zilele următoare îţi este la fel de antipatică precum nesuferitul coş? Dacă o rupi de fiecare dată când se formează, nu ar trebui să te mire faptul că zona se vindecă „fără tragere de inimă”. Nu acţiona asupra ei, iar cicatrizarea pielii se va desfăşura cât ai zice „anti-acnee”!

  1. Cum să previi apariţia coşurilor pe viitor

Acum poţi răsufla uşurată că ai scăpat cu bine de coşul buclucaş, dar este indicat să adopți un comportament preventiv, care să îţi menţină chipul curat. Renunţă la alimentele bogate în zahăr, la fast food şi făinoase (vei găsi aici o listă completă a „inamicilor” tenului tău impecabil) şi încearcă să îţi atingi cât mai rar faţa cu mâinile. Nu uita de demachiere şi, data viitoare când te supără un coş, ţine-ţi „furia” sub control. Optează să tratezi zona cu un produs pe bază de acid salicilic sau peroxid de benzoil, în loc să recurgi la violenţă!

Tu cum procedezi când îţi spargi un coş? Vei urma sfaturile noastre de acum încolo?

Articolul urmator
Cuticule uscate: cauze și tratament
Cuticule uscate: cauze și tratament
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.