10 Ingrediente toxice in produsele tale cosmetice

10 Ingrediente toxice in produsele tale cosmetice

Gabriela Paladi

Le folosim zi de zi, chiar de cateva ori pe zi, ne ajuta in igiena zilnica, suntem dependenti de ele, dar ne-am intrebat vreodata ce contin ele si oare cat de benefice sunt pentru organismul nostru? Este de ajuns sa citesti cateva etichete ale produselor tale cosmetice din baie si sa observi ca lista este extrem de lunga si ca, de fapt, nu ai idee daca si care sunt daunatoare organismului. Oare aceste ingrediente au efecte negative pe termen lung? Oare ele pot provoca anumite boli?

Multe dintre ingredientele comune prezente in produsele cosmetice pot dauna organismului, fiind formate din molecule foarte mici care pot penetra pielea, intrand apoi in sistemul circulator si formand mase in organele interne. Uniunea Europeana a interzis in ultimii ani peste 1.100 de ingrediente posibil daunatoare organismului uman, fortand industria cosmetica sa aduca in piata produse cat mai naturale, lipsite de ingrediente chimice.

CE INSEAMNA UN PRODUS COSMETIC CARE NU DAUNEAZA ORGANISMULUI?

Inca nu s-a oferit o definitie in acest sens, insa comisiile Uniunii Europene declara ca un astfel de produs trebuie sa contina ingrediente derivate din plante, sa nu contina alcool, coloranti artificiali, parfumuri sintetice, spuma chimica, diluanti, produse pe baza de petrol. Si, desigur, sa nu fie testate pe animale!

Am spune ca in acest moment folosim produse care sunt sanatoase, cu ingrediente care nu pot dauna. Din pacate, realitatea este alta ...

INGREDIENTE COSMETICE PERICULOASE PENTRU ORGANISM

Sodium Lauryl Sulfate
Este un iritant puternic al pielii, contribuie la aparitia infectiilor si poate duce la caderea parului, la aparitia bolilor oculare, chiar poate sa impiedice dezvoltarea corecta a vederii la copiii mici.

Ingrediente cu Laureth si Peg
Acestea pot fi contaminate cu carciongenii volatili oxid de etilena si dioxane; care imita estrogenul si pot sa dea peste cap glandele endocrine. Pot, astfel, sa apara probleme de fertilitate.

DEA/TEA (Triethanolamine)
Acestea interactioneaza cu nitritii din formula cosmetica si formeaza un compus posibil carcinogen: nitrosamine. Aceasta a cauzat cancer la rinichi si ficat in testele specialistilor.

Propylene Glycol
S-a dovedit ca poate cauza dermatita, anormalitati la ficat si rinichi. Poate chiar sa inhibe dezvoltarea celulara a epidermei.

Phthalati
Acesti compusi imita hormonii si pot dauna dezvoltarii fetale. Sunt compusi folositi in a fixa parfumul dar si in a inmuia plasticul.

Petrolatum / Ulei mineral
Acestea dizolva uleiurile naturale ale pielii si duce la dezhidratarea si uscarea pielii. Infunda porii si retine toxinele in piele.

Parfumuri sintetice (Fragance)
Parfumurile artificiale de cele mai multe ori contin alergeni si pot sa impiedice activitatea hormonala normala, chiar sa contina si neuro-toxine care duc la probleme de comportament. Produsele sanatoase nu contin parfumuri sintetice, numai naturale si sunt aprobate ca non-alergice.

Acid benzoic sau Benzyl
Acest ingredient contine toluen si agenti posibili cancerigeni, nerecomandat fiind femeilor insarcinate.

Parabeni
Puternici chiar si in cantitati mici, se crede ca imita hormonii si duc la o dezvoltare incorecta a fatului. Aceste alternative comune pentru parabeni duc la eliberarea formaldehidei, un posibil carcinogen: quaternium 15, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, dmdm hydantoin, sodium hydroxy methyl glycinate, benzyl alcohol, 2-bromo-2-nitropane-1, 3-diol.

Triclosan
Se pare ca este un ingredient periculos, chiar s-a demonstrat ca triclosanul reactioneaza cu clorul din apa de la robinet si produce cloroform.


SFATURI UTILE

• Citeste cu atentie eticheta produsului pe care vrei sa-l cumperi. Cu cat are mai putine ingrediente, cu atat mai bine.
• Investigheaza orice denumire de ingredient care ti se pare neobisnuita, Internetul este plin de informatii.
• Daca scrie ca este "derivat din" cu siguranta nu este natural!
• Produsele care nu sunt testate pe animale sunt cele care sigur nu iti afecteaza organismul, in primul rand pentru ca nu ar primi aprobare si in al doilea rand pentru ca nicio companie nu si-ar asuma riscul de a scoate pe piata un produs posibil periculos, netestat.
• Daca esti insarcinata evita pe cat posibil produsele cosmetice care nu sunt 100% naturale.


Tu citesti eticheta produselor tale cosmetice?

Articolul urmator
Cuticule uscate: cauze și tratament
Cuticule uscate: cauze și tratament
Ce cred barbatii despre buzele tale?
Incepe quiz
Ce cred barbatii despre buzele tale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (48)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Diana Teo
    27 iunie 2011 21:09

    Foarte folositor articolul, am sa imi notez intr-un carnetel si am sa tin cont sa evit acele ingrediente de acum inainte. Trebuie sa tinem cont ca produsele bio sunt scumpe (cel putin majoritatea dintre ele) de aceea preferam sa nu tinem cont de ingrediente sau sa le neglijam.

    dani10
    23 iunie 2011 22:10

    Foarte bun articolul si ne mai informati!Insa,cum sa le evitam,aceste substante chimice,care exista in sapunuri,geluri de dus,sampoane,creme,parfumuri si deodorante?Eu,mai citesc etichetele produselor,dar fiindca nu am ce face,tot pe acestea le cumpar,pentru ca cele bio,sunt prea scumpe si nu-mi permit.Eu,de exemplu,folosesc,crema pentru fata Gerovital Plant Bio,cea noua si tot avea ceva strecurat,pe eticheta,denumiri ciudate si multe;Doina,demachiant(la fel,are o eticheta lunga);Genera Sampon pentru par(urzica si eucalipt){nici el,nu e bio 100%,desi e luat de la farmacie}.Dumneavoastra,ce ne-ati sfatui,sa folosim?Cei care fac aceste produse,ar fi trebuit sa puna,numai substante bune si sa le scoata pe piata,iar celelalte sa dispara,cu timpul.Dar,cine stie,cand va fi?Felicitari!

    viky (anonim)
    23 iunie 2011 13:01

    articol interesant, intr-adevar. eu folosesc masti naturale Lush, fara niciunul din aceste ingrediente...si e super ok...

    Mariana Veronica
    22 iunie 2011 15:03

    Un articol ft buuuun! eu va recomnad produse de la viva natura, sunt 1oo^% naturale si ft accesibile ca ptret.

    florance (anonim)
    22 iunie 2011 11:11

    DIN PACATE TOATE PRODUSELE AU ACESTE PRODUSE TOXICE SI PERICULOASE. TOATE SAPUNURILE SI SAMPOANELE AU SLS,TOATE CREMELE SI DEMACHIANTELE AU PARABENI(CU TOT NEAMUL LOR,METHYILPARABENI,ETC),PE TOATE PARFUMURILE SCRIE "FRAGRANCE",ETC. SI AICI MA REFER LA BRANDURI CU RENUME INTERNATIONAL CA LANCOME,BVLGARI ETC. DECI.....DE UNDE NE PROCURAM PRODUSELE NATURALE SI BENEFICE PIELII?????????????? PT K SI CELE CUMPARATE DIN RETEAUA DE MAGAZINE NATURISTE SAU DERMATO-COSMETICELE DIN FARMACII CONTIN ACESTE INGREDIENTE DAUNATOARE.DACA S-A DEMONSTRAT STIINTIFIC K ACESTE INGREDIENTE SUNT PERICULOASE,DE CE LE MAI DA VOIE SA LE FABRICE???? SUNT INTERESELE CUI AICI?????????? DE UNDE AS PUTEA LUA PRODUSE 100% NATURALE? STIE CINEVA?

    anaamaria
    21 iunie 2011 21:09

    nu citesc niciodata, dar nu-mi iau produse ieftine, adica imi iau de la branduri cunoscute, folosesc lotiunea ptr ten cu imperfectiuni si e foarte buna:D

    ana (anonim)
    21 iunie 2011 14:02

    felicitari pentru articol , este extraordinar de informativ chiar si pentru cei care cred ca stiu cum sa si aleaga cosmeticele . multumesc

    nico (anonim)
    21 iunie 2011 13:01

    da,eu citesc intodeauna eticheta si ma ingrozesc cand vad cate ingriedente periculoase are fiecare produs...dar nu am de ales deoarece produsele 100% naturale sunt scumpe si inaccesibile. singura solutie ca sa evit pe cat posibil aceste ingriedente este sa nu folosesc atat de multe produse.Nu prea ma machiez,decat la ocazii,folosesc doar sampon,gel de dus mai rar ,o lotiune impotriva punctelor negre si deodorant.Cam de astea am cea mai mare nevoie