Istoria produselor cosmetice

Istoria produselor cosmetice

Gabriela David, redactor Divahair.ro

      Transformarea infatisarii prin folosirea produselor cosmetice a aparut inca din cele mai vechi timpuri. Prima atestare arheologica este din 4000 i.Hr. in Egiptul antic. Uleiurile si parfumurile au fost folosite pentru ritualuri stravechi. Egiptenii si grecii aristocratii aplicau pe fata minerale pentru a evidentia trasaturile. Romanii foloseau parfumuri pe baza de ulei in baie si chiar pe arme.

      Parfumurile pe baza de alcool au aparut in Orientul Mijlociu si au fost aduse in Europa de cruciati in secolul 13. Arta crearii unor noi parfumuri prin amestecarea ingredientelor s-a dezvoltat in Franta secolului 17. Parfumuri naturale erau create din flori, radacini, fructe, scoarta de copac. Era o munca laborioasa care necesita cantitati uriase de materie prima pentru a extrage cantitati infime de parfum. Din secolul 19 munca s-a usurat prin aparitia proceselor chimice.

      Timp de multe secole, pana in secolul 19, un agent de albire era folosit pentru fata, compus din carbonati, hidroxid si oxid de plumb. Acesta cumulat in organism cauza numeroase probleme psihice si chiar provoca paralizie sau moarte. Alte produse ca fardul de pleoape, rujul si pudra erau compuse din produse toxice.

      Deodorantele si antiperspirantele au aparut in 1890 avand ca si compus activ clorura de aluminiu ce provoca iritatii, inlocuita in 1940 de clorhidrat de aluminiu care mai este folosit si astazi. Industria cosmetica a avut o crestere substantiala la inceputul secolului 20. Prin publicatii femeile erau informate ca dietele, cosmeticele si exercitiile fizice le vor face mai atractive. Totusi, folosirea de cosmetice era asociata cu prostituatele, mai ales ca regina Victoria le declarase vulgare, nepotrivite si acceptabile numai pentru actori.

      Probabil, cel mai important eveniment din industria cosmeticelor a fost aparitia cinematografului si a filmelor color mai tarziu. Actrita Theda Bara a facut senzatie cand a aparut pe marile ecrane machiata puternic. Primul Razboi Mondial a oferit femeilor independenta finaciara, prin micsorarea numarului de barbati, ducand la cresterea cifrelor de afaceri ale companiilor de cosmetice. In 1927 a aparut solutia de permanent, ceea ce a usurat procesul de transformare de look, parul ondulat fiind la moda in acele vremuri.

      Hollywod-ul a adus pielea bronzata in prim plan. Reclamele au inceput sa apara si industria cosmetica a inflorit, ajungand in zilele noastre la cifre de multi-miliarde de dolari. Dintre marile companii, cea mai veche este L'Oréal, fondata de Eugene Schueller in 1909. Au urmat apoi companii ca: Elizabeth Arden, Helene Rubinstein, Max Factor din 1910. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial au aparut Revlon si Estée Lauder.

Articolul urmator
Un dermatolog explică de ce frecarea zilnică cu gheață pe față vă poate oferi o piele impecabilă 
Un dermatolog explică de ce frecarea zilnică cu gheață pe față vă poate oferi o piele impecabilă 
Stii sa previi caderea masiva a parului?
Incepe quiz
Stii sa previi caderea masiva a parului?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (67)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Morpheus 8: beneficii și recomandări