Peeling chimic executat acasă: periculos sau nu?

Peeling chimic executat acasă: periculos sau nu?

Redactor Andreea Baluteanu

„Cine nu riscă, nu își atinge potențialul maxim” pare să fie deviza multor femei în cruciada lor pentru o frumusețe desăvârșită. Așa ajungem să experimentăm procedee invazive, dureroase, periculoase, hrănindu-ne cu promisiunea că vom arăta excepțional!

În cadrul acestor adevărate „aventuri ale frumuseţii”, peelingul chimic executat acasă le face cu ochiul multor femei. Dacă te-a tentat și pe tine ideea de a apela la această populară procedură de înfrumusețare, ține cont de recomandările noastre de mai jos, astfel încât să fii complet informată atunci când pornești pe acest drum!

Ce este peelingul chimic?

Ai încercat până acum peelinguri mecanice (cu particule abrazive), exfoliante sau enzimatice, dar îţi doreşti mai mult, mai bine, mai repede? Atunci este cazul să apelezi la un peeling chimic, respectând însă câteva precauţii care îţi vor salva nu numai frumuseţea, dar şi sănătatea!

Peelingul chimic, executat acasă sau nu, este o procedură care are drept efect exfolierea pielii, înlăturând celulele moarte de la suprafaţa acesteia. De cele mai multe ori, soluţiile de acest fel conţin o serie de acizi, cei mai populari fiind acizii AHA (alfa-hidroxiacizi, care utilizează acidul glicolic ca ingredient de peeling), BHA (beta-hidroxiacizi, pe bază de acid salicilic), TCA (acid tricloracetic) sau fenol (peeling în profunzime, cu potenţial extrem de riscant). În funcţie de tipul de acid folosit şi de concentraţia acestuia, peelingurile chimice se clasifică în uşoare, medii şi puternice, ultimele fiind recomandate numai în cabinetul unui medic specializat în aceste proceduri.

Dacă mica introducere în universul exfoliantelor nu te-a speriat şi încă te mai gândeşti cu jind la un peeling chimic acasă, îţi vom prezenta partea frumoasă a acestui produs cosmetic minune. Atunci când sunt executate cum trebuie şi când toate măsurile de siguranţă sunt respectate, peelingurile chimice te vor ajuta să scapi de semnele de acnee, vor estompa ridurile fine şi chiar şi pe cele adânci, de expresie, vor vindeca mai repede cicatricile şi leziunile şi vor acţiona împotriva petelor de pe faţă şi a hiperpigmentării. Fumătorii şi femeile care au avut o „relaţie” mult prea apropiată cu soarele se vor bucura cel mai tare de efectele peelingului chimic, dar fiecare dintre noi va adora noul aspect al pielii, mai luminos şi întinerit!

Există riscuri ale peelingului chimic executat acasă?

Orice basm are şi o parte negativă, cel puţin în lumea reală, aşa că riscurile unui peeling chimic acasă nu sunt deloc puţine sau de neglijat. Dacă termenul de „acid”, ingredientul pe baza căruia acţionează aceste produse nu te-a speriat, este posibil ca îngrijorătoarele consecinţe de mai jos să o facă!

Dacă vei realiza peelingul chimic acasă fără să ții cont de recomandările noastre şi de instrucțiunile de pe prospect, te poţi „califica” pentru una sau toate afecţiunile următoare: arsuri, sensibilitate crescută şi decolorare a tenului, piele uscată, descuamată, care nu mai răspunde niciunui tratament. E posibil să nu te mai „împaci” niciodată cu soarele, pielea ta înroşindu-se frecvent la expunere, sau chiar să ai nevoie de intervenţii estetice, în cele mai grave cazuri.

Efectele negative ale peelingurilor chimice de acasă mai includ înroşirea pielii şi apariţia nesuferitelor cojiţe, în timpul procesului de exfoliere. În cazul produselor puternice, cu o concentraţie mare de acizi, consecinţele sunt şi mai înspăimântătoare: te poţi trezi cu cicatrici, cu infecţii, cu regiuni de piele decolorate şi iritaţii dureroase, conform studiilor efectuate de clinicile de dermatologie americane. Ironic, peelingul chimic executat acasă poate chiar să agraveze hiperpigmentarea, unul dintre scopurile pentru care ai apelat la el.

Mai mult, peelingul chimic de acasă nici nu este la fel de eficient precum cel executat în saloane sau în cabinetele medicilor, pentru că include ingrediente mai blânde, ceea ce se va transforma însă într-un avantaj pentru pielea ta. Este în continuare complet interzis celor care suferă de afecţiuni ale pielii sau de boli autoimune, persoanelor care au răni deschise sau arsuri de soare şi femeilor însărcinate.

Cum să execuţi peelingul chimic acasă

Dacă atenţionările de mai sus nu te-au speriat şi, din lipsă de timp sau de bani, ai hotărât să apelezi la un peeling chimic acasă, în locul celui de la salon, află că vei putea beneficia în continuare de multe dintre efectele pozitive ale acestei proceduri de înfrumuseţare. Executat cum trebuie, acest procedeu cosmetic îţi va dărui o piele strălucitoare şi luminoasă, un ten mai curat şi mai frumos.

Specialiştii în beauty te sfătuiesc să consulţi totuşi un medic dermatolog sau estetician care să îţi recomande un tip de peeling chimic potrivit şi care să te familiarizeze cu pericolele sale. Şi nu o spunem noi, ci medicul Michael Constantin Gartner, chirurg plastician cu un palmares impresionant din New York. De asemenea, optează pentru produse pe care să le achiziţionezi din magazinele specializate, din clinici avizate şi nu te hazarda să testezi branduri disponibile online cu promisiuni miraculoase.

Dacă îţi administrezi medicamente pe bază de tretinoină (anti-acnee) sau Retin-A, renunţă la ele cu cel puţin o săptămână înainte de peeling. Pentru că precauţia nu strică niciodată, în ziua precedentă peelingului chimic executat acasă, testează soluţia pe o suprafaţă de piele restrânsă. Dacă în 24 de ore pielea nu a suferit nicio iritaţie majoră sau roşeaţă persistentă, eşti liberă să dai curs procedeului. Dacă nu, redu concentraţia de acizi sau consultă un specialist.

Imediat după ce ai achiziţionat produsul, citeşte cu atenţie instrucţiunile şi nu te abate sub nicio formă de la ele, pentru rezultate pe măsura aşteptărilor!

Pentru un peeling chimic perfect executat acasă, ai grijă să îţi cureţi întâi pielea cu un demachiant uşor, care să nu îţi irite faţa. Pregăteşte tenul cu o loţiune astringentă blândă sau cu soluţia preparatoare din kit. Aplică peelingul chimic folosindu-te de o dischetă demachiantă sau de o pensulă, începând de pe regiunile mai puţin sensibile, precum fruntea, obrajii, bărbia şi terminând cu zonele delicate, precum pleoapele, nasul şi gâtul. Lasă să acţioneze între 30 de secunde și două minute, în funcţie de timpul recomandat, şi apoi îndepărtează cu apă sau cu soluţia neutralizatoare din pachet. Continuă cu o cremă hrănitoare şi foloseşte cu conştiinciozitate un produs cu SPF 50 sau chiar mai mare.

Vei resimţi o senzaţie de usturime în timpul peelingului chimic de acas. Dacă aceasta devine insuportabilă, clăteşte-ţi imediat faţa. De asemenea, ţine cont de faptul că pielea se va descuama în următoarele 2-4 zile, aşa că ar fi recomandat să îţi iei câteva zile libere sau să faci aceste operaţiuni în timpul weekendului!

Rămâi fidelă utilizării SPF-ului în perioada următoare şi sub nicio formă nu îţi expune pielea sensibilizată la soare câteva săptămâni!  

Dacă nu eşti o fire aventuroasă şi preferi să nu rişti atunci când vine vorba de frumuseţea ta, dar recunoşti că peelingul chimic executat acasă are o forţă imensă de atracţie, îţi recomandăm să încerci mai întâi câteva produse de curăţare blânde pe bază de acizi AHA sau BHA! Măştile naturale sunt şi ele o soluţie demnă de toată atenţia noastră: de multe ori, un simplu amestec de suc de mere, lapte şi albuş de ou te poate ajuta să ai un ten nou-nouţ, mai ales dacă nu te confrunţi cu probleme majore.

În cele din urmă, alegerea rămâne a ta! Nu ezita să ne povesteşti experienţa de care ai avut parte cu peelingul chimic executat acasă!

Articolul urmator
Sprâncene tatuate greșit: ce variante ai să repari
Sprâncene tatuate greșit: ce variante ai să repari
Cât de pregătit/ă ești să faci față coronavirusului? Testează-ți cunoștințele
Incepe quiz
Cât de pregătit/ă ești să faci față coronavirusului? Testează-ți cunoștințele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (38)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.