Semne că ai acarieni pe piele

Semne că ai acarieni pe piele

Eugenia Dinescu, redactor

Bacteriile sunt atât de numeroase în corpul uman, încât aproape două kilograme din greutatea corpului unui adult este reprezentată de aceste microorganisme. Nu te grăbi să intri la duş, pentru că majoritatea sunt inofensive, iar anumite tipuri de bacterii sunt chiar benefice, menţinând o floră echilibrată care te protejează împotriva infecţiilor bacteriene şi fungice.

Totuşi, câţi dintre noi realizăm că pielea noastră este acoperită de acarieni, aceste microorganisme ubicue în casele noastre? Mai exact, două specii diferite de acarieni au fost identificate pe ten: Demodex folliculorum, care se găseşte la nivelul foliculilor de păr, şi Demodex brevi, o specie de acarieni care trăieşte în glandele sebacee. Este nevoie să te îngrijorezi că pe tenul tău se găsesc, cel mai probabil, colonii de acarieni? Citeşte în continuare şi află!

Dacă studiile efectuate anterior au revelat faptul că între 10-20% dintre adulţi sunt „gazde” pentru acarieni, o nouă cercetare condusă de Megan Thoemmes, profesor în cadrul Universităţii din Carolina de Nord, arată că toți participanţii la studiu prezintă urme de ADN ale cel puţin unei specii de acarieni Demodex pe suprafaţa tenului.

Acarienii fac parte din familia arahnidelor şi au o dimensiune microscopică, măsurând între 0.3-0.4 mm în lungime. Aceştia nu pot fi văzuţi cu ochiul liber, iar dimensiunea lor redusă le permite să se fixeze cu uşurinţă în porii pielii, studiul relevând că există un D. folliculorum în fiecare folicul de păr şi mai mulţi indivizi din D. brevi în fiecare glandă sebacee.

Semne care indică prezenţa acarienilor pe piele

În ciuda numărului uriaş de acarieni găzduiţi de corpul uman, ei nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru cei mai mulţi dintre noi. Însă un sistem imunitar deficitar poate contribui la proliferarea coloniilor de acarieni, ceea ce poate duce la apariţia unor tulburări ale echilibrului pielii. Inflamarea pielii şi senzaţia constantă de mâncărime pot indica un dezechilibru provocat de acarieni, aşa că nu ezita să consulţi un dermatolog pentru a obţine un tratament adaptat tipului tău de piele.

Mai mult, există corelaţii între acarieni şi apariţia blefaritei (inflamatia cronică a pleoapelor), a rozaceei (cuperoză) şi a anumitor forme de acnee, însă majoritatea oamenilor nici măcar nu observă prezenţa acestor microorganisme pe piele.  În cazul unui ten normal, simpla curăţare a pielii şi demachierea constantă sunt măsuri suficiente de igienă pentru a menţine echilibrul pielii. Pentru a-ţi îngriji tenul ca la carte, află cum îţi identifici în mod corect tipul de ten şi descoperă sfaturile dermatologilor pentru un ten perfect!

Articolul urmator
Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea
Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.