Femeia ideala de-a lungul istoriei: cea mai frumoasa femeie in functie de epoca

Femeia ideala de-a lungul istoriei: cea mai frumoasa femeie in functie de epoca

Redactor Alexa Galgau

In continua noastra lupta pentru a arata perfect, poate ca ar trebui sa ne oprim putin si sa ne intrebam: ce inseamna de fapt frumusetea? Acest concept nu a ramas fix de-a lungul istoriei omenirii, ci a suferit mutatii in fiecare epoca, iar standardele de frumusete au fost cat se poate de variate in tot acest timp. Buzz Feed a facut valuri pe internet cu un videoclip tocmai pe aceasta tema: cum a aratat femeia ideala in diferite epoci istorice, incepand cu Egiptul Antic si terminand cu vremurile moderne.

De la formele rubensiene din Renastere pana la siluetele silfide de acum doua decenii, te invitam sa faci o incursiune in trecut si sa descoperi cea mai frumoasa femeie a fiecarei perioade istorice, o dovada clara ca idealurile estetice sunt intr-o permanenta schimbare!

Cate epoci, atatea idealuri de frumusete

Egiptul Antic (1292-1069 i.e.n.)

Femeile in Egiptul Antic aveau parte de libertati pe care sexul frumos nu avea sa le mai cunoasca pana in epoca moderna. Egiptenii aveau o cultura in care sexualitatea era promovata si contactul intim inainte de casatorie era perfect acceptabil si practicat. Femeile se bucurau de independenta, ele putand sa detina proprietati, sa divorteze si sa devina chiar conducatoare. In viziunea egiptenilor, frumusetea insemna o silueta supla, cu o talie inalta si umeri mici. Machiajul era un aspect important al lookului lor si toate femeile purtau un strat gros de contur negru in jurul ochilor. 

Grecia Antica (500-300 i.e.n.)

Grecia Antica a fost o cultura orientata mai mult spre perfectiunea corpului masculin, motiv pentru care femeia era descrisa ca fiind "un barbat deformat". Avand in vedere aparenta lipsa de interes fata de fizicul feminin in acea perioada, nu se cunosc foarte multe detalii despre ce insemna femeia ideala. Desi nuditatea era o parte importanta a culturii Greciei Antice, statuile reprezentand femei goale erau adesea acoperite. Ceea ce stim este ca erau apreciate formele pline si pielea deschisa la culoare, conform sculpturilor care reprezentau zeite.

  

Dinastia Han (206 i.e.n. - 220)

Societatea chineza a fost intotdeauna una patriarhala, ceea ce inseamna ca femeile au avut mai putine drepturi. Din punctul de vedere al frumusetii, in Dinastia Han existau niste standarde precise: femeia trebuia sa fie mica, delicata, cu corp suplu si o stralucire venita din interior. Tenul trebuia sa fie cat mai deschis la culoare, parul lung si negru, buzele rosii, dintii albi, iar talpile cat mai mici. De altfel, picioarele mici au continuat sa fie unul dintre stardardele de frumusete chineze pentru sute de ani. 

Renasterea (1400-1700)

In timpul Renasterii, societatea italiana era patriarhala si foarte religioasa. Principala calitate cautata la femei era virtutea, motiv pentru care a existat o puternica separare intre cele doua sexe, iar valoarea unei femei era stabilita in functie de relatia pe care o avea cu tatal, sotul sau fratele ei. Oricine a admirat picturi din acea perioada, poate sa isi dea seama care erau standardele de frumusete. Femeia ideala avea un corp cu forme rotunjite, in special in zona soldurilor si a sanilor. Alte criterii erau: pielea foarte alba, parul deschis la culoare, buzele rosii si fruntea inalta. 

Epoca victoriana (1837 -1901)

Epoca victoriana a Angliei a avut loc in perioada domniei reginei Victoria, cea mai influenta figura istoria a Angliei secolului al XIX-lea. Datorita exemplului pe care l-a dat regina, la vremea respectiva erau apreciate calitatile domestice, familia si statutul de mama, deoarece acestea erau cele transmise de conducatoarea Angliei. Frumusetea, la vremea respectiva, insemna purtarea unor corsete stramte, care sa creeze iluzia unei siluete de tipul clepsidra. O alta trasatura importanta era parul lung, care simboliza feminitatea. 

Anii '20

Anii '20 au insemnat o schimbare radicala pentru femeile din SUA, care au obtinut dreptul de a vota. Libertatea a devenit ceva real pentru reprezentantele sexului frumos, nu doar un vis. Din acel moment, ele au putut sa fie independente financiar pentru ca au inceput sa munceasca. Lookul cel mai apreciat in acea perioada era unul indraznet, dar in acelasi timp androgin. Femeile purtau sutiene care le aplatizau pieptul si rochii de tip "sac", care le ascundeau taliile. Frumusetea in anii '20 insemna un corp lipsit de forme. 

Epoca de aur a Hollywoodului (1930 -1950)

Starurile feminine din aceasta perioada de aur a Hollywoodului aveau acces la doar cateva tipuri de roluri, din cauza codului moral pe care cinematografia il urma si care stabilea ce poate fi spus, aratat sau insinuat in filme. Astfel, femeia a fost idealizata si aceasta imagine a fost raspandita in toata lumea. Vedetele feminine din acele timpuri aveau un look foarte sexy, cu forme pline, fara insa a fi exagerat de rotunde. O talie subtire alaturi de niste solduri apetisante si un piept plin au fost cele mai importante standarde de frumusete ale vremii respective. 

Anii '60

In anii '60, femeia a inceput sa se bucure de tot mai multa independenta, iar aceasta perioada a fost marcata de nasterea feminismului, prin care sexul frumos a inceput sa isi revendice drepturi elementare. Din punctul de vedere al lookului, itemele vestimentare care au dominat aceasta perioada au fost fustele mini si rochiile in forma de "A". Prin urmare, s-au schimbat si standardele de frumusete si au inceput sa fie apreciate trupurile subtiri si inalte. 

Era supermodelelor (anii '80)

Atunci cand Jane Fonda a pornit trendul aerobciului, toate femeile au inceput sa isi lucreze musculatura pentru a obtine un corp atletic si totusi cu forme. Supermodele precum Cindy Crawford au stabilit standardele de frumusete ale anilor '80: trup inalt, slab, atletic si voluptos, in acelasi timp. In aceasta perioada au inceput sa prinda radacini si un trend periculos care a facut multe victime: trupul anorexic.

Anii '90

Este greu de crezut, dar a existat o perioada in care un corp silfid si afectat de droguri (in special de heroina) a fost considerat un standard de frumusete pe podiumuri. Kate Moss a fost figura iconica a acestei perioade, iar faptul ca era o cunoscuta consumatoare de heroina a condus chiar la cresterea folosirii acestei substante periculoase, ceea ce a starnit adevarate ingrijorari la nivel mondial. Din fericire, acest trend nu a durat foarte mult, iar din anii 2000 incolo, standardele de frumusete au inceput sa se incadreze intre niste parametri mai putin periculosi pentru sanatate.

Epoca postmoderna (2000-prezent)

Aceasta epoca, in care traim acum, este plina de atatea standarde de frumusete, incat nimeni nu are o imagine clara a femeii perfecte. Reprezentantele sexului frumos trebuie sa fie slabe, dar sa nu arate ca si cum ar fi nesanatoase. Ideal ar fi sa aiba sani mari si un posterior apetisant, dar un abdomen cat mai plat. Pentru ca asteptarile societatii referitoare la frumusete sunt aproape imposibil de indeplinit , femeile in ziua de azi recurg adesea la operatii estetice. Studiile arata ca acestea au crescut in randul tinerilor sub 30 de ani si unul dintre factorii care conduc decizia de a schimba infatisarea este trendul selfie-urilor. 

Iata si videoclipul cu care Buzz Feed a facut senzatie pe internet!

In concluzie, nu exista un set de standarde de frumusete care sa se aplice pentru totdeauna. Frumusetea tine de perceptie, iar aceasta se schimba odata cu vremurile. Asadar,  nu iti sacrifica fericirea pentru a obtine ceva ce este sortit pieirii, ci lupta-te ca frumusetea ta sa vina in primul rand din interior!

Sursa: buzzfeed.com

Articolul urmator
Cele mai frumoase actrițe franceze și secretele lor de beauty
Cele mai frumoase actrițe franceze și secretele lor de beauty
Ești frumoasă sau deșteaptă?
Incepe quiz
Ești frumoasă sau deșteaptă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.