Ce trebuie sa faci daca ai crapaturi in coltul gurii

Ce trebuie sa faci daca ai crapaturi in coltul gurii

Redactor Alexa Galgau

Crăpăturile în colțul gurii nu sunt ceva care să ne sperie, având în vedere că mulți oameni se confruntă cu această problemă la un moment dat în viață. Această afecțiune se numește cheilita (sau stomatita) angulară și se manifestă prin senzibilizarea și crăparea colțurilor gurii. Uneori trece de la sine, dar se poate întâmpla să se agraveze, provocând dureri foarte mari și dificultate în a deschide gura, a zâmbi și a râde. Prima tendință este să te dai cu balsam de buze, însă există câteva tratamente naturiste care te scapă mai repede de problemă. Află din acest articol ce trebuie să faci dacă ai crăpături în colțul gurii!

Femeie care se dă cu balsam pe buze

Crăpături în colțul gurii: cauze și simptome

Principalele cauze ale cheilitei angulare sunt:

  • Deficiența de minerale, precum fier sau zinc, dar și de vitamina B2;
  • Igiena precară;
  • Vârsta;
  • Tratamente medicamentoase care usucă pielea și duc la crăparea buzelor.

Una dintre cauzele comune ale cheilitei angulare este și infecția de natură streptococică (în cazul în care leziunile zemuiesc și sunt acoperite cu o coajă de culoarea mierii) sau fungică, cu ciuperca Candida (dacă leziunile sunt acoperite de un depozit albicios). Conform site-ului webmd.com, saliva poate rămâne prinsă și se acumulează în colțurile gurii. Când se usucă, pielea din zonă se crapă. Dacă dai cu limba pentru a-ți calma pielea crăpată, căldura și umiditatea din colțurile gurii creează condițiile perfecte pentru ca ciuperca să crească și să se înmulțească - și să provoace infecții.

Simptomele cheilitei angulare sunt de obicei suportabile, primul semn fiind buzele uscate și crăpate. Cheilita minoră este prima fază a acestei afecțiuni și se manifestă prin: mici răni sau iritații la colțurile gurii, întărirea pielii la unul sau ambele colțuri și un ușor disconfort atunci când încerci să deschizi gura.

Dacă afecțiunea evoluează, ea începe să dea simptome care nu mai pot fi ignorate:

  • Crăpături în colțul gurii și acumularea de coji'e
  • Durere la deschiderea gurii și înroșirea zonei afectate

Cei mai mulți oameni încearcă să se trateze prin folosirea unui balsam de buze, care de obicei nu funcționează conform așteptărilor. Atunci când cheilita angulara se agravează, colțurile gurii se pot chiar și despica, ceea ce foarte greu se vindecă și, în plus, este foarte dureros.

Femeie care zâmbește

Zăbala în colțul gurii sau crăpături: ce remedii naturiste funcționează?

Atunci când cheilita angulară este în faza incipientă, este ușor de tratat cu ajutorul câtorva remedii naturiste simple și la îndemâna oricui:

  • Miere. Acest remediu este eficientdatorită proprietăților antiinflamatoare și antibacteriene ale mierii. Ea are capacitatea de a lupta cu microorganismele care cauzează infecția respectivă, ajutând astfel la o vindecare mai rapidă. Aplică miere pe crăpăturile din colțul gurii și las-o să își facă efectul timp de 15 minute. Dacă folosești și o bucățică de castravete, uscăciunea și durerea se vor diminua.
  • Gel de aloe vera. În general, acest dar de la naturăeste eficient în tratarea oricărui tip de leziune a pielii, deci poate fi folosit și în cazul în care îți apar crăpături în colțul gurii. Aplică gel de aloe vera rece pe zona afectată și lasă-l să își facă efectul cel puțin 20 de minute înainte de a-l clă
  • Vaselinăsau strugurel natural. Este important ca balsamul de buze pe care îl aplici să nu fie aromat și colorat artificial, pentru că substanțele chimice îți pot provoca neplăceri dacă zona este sensibilizată. Cel mai sigur este să te dai cu vaselină cosmetică sau cu strugurel natural, pe bază de ulei de cocos. Află de AICI cum să îți faci un balsam de buze homemade, din ingrediente 100% naturale!
  • Mix natural pentru cheilită. Amestecădouă linguri de ulei de arbore de ceai cu o lingură de ulei de vitamina E și o jumătate de lingură de vaselină, apoi aplică acest amestec pe crăpăturile din colțul gurii, de mai multe ori pe zi. După câteva zile, vei observa o îmbunătățire și durerea va dispărea.
  • Unt de cacao. Acest produs natural hidrateazăfoarte bine zona și trebuie aplicat de 2-3 ori pe zi pentru a ajuta la tratarea simptomelor cheilitei angulare.
  • Apă. Poate căpare o soluție mult prea simplă, dar este esențial ca atunci când ai colțurile gurii crăpate să bei suficientă apă, astfel încât să previi uscarea buzelor cât poți de mult. 

Ce unguent este bun pentru crăpături în colțul gurii?

Tipul de unguent folosit depinde de cauza apariției crăpăturilor în colțurile gurii. 

Dacă acestea nu se datorează unei infecții, atunci se pot folosi balsamuri de buze sau creme protectoare naturale, fără arome și coloranți artificiali.

În cazul în care crăpăturile au apărut ca urmare a unei infecții bacteriene, atunci recomandarea este să aplici unguente cu antibiotic (Baneocin, Tetraciclina). Dacă este vorba de o infecție fungică (leziunile au depozit albicios), medicul îți va recomanda folosirea de unguente fungice (Clotrimazol, Dermozol) și creme cu corticosteroizi pentru reducerea inflamației. Este important să discuți cu medicul deoarece dacă aplici doar creme cu corticosteroizi, poți agrava infecția deoarece corticosteroidul scade sistemul imunitar pe zona aplicată.

Crăpături în colțul gurii: cea mai bună cremă

Există mai multe creme pe piață pentru crăpături în colțurile gurii, însă cele mai bune creme sunt cele naturale. O soluție eficientă este o soluție pe bază de ulei esențial din arbore de ceai și ulei de măsline. Combinația este: o picătură de ulei esențial de arbore de ceai și o linguriță de ulei de măsline. Poți adauga și un pic de praf de bicarbonat de sodiu și, cu solutia obținută, tamponează zona afectată de mai multe ori pe zi.

Este posibil ca deshidratarea să fie de vină pentru crăparea colțurilor gurii, de aceea, trebuie să bei foarte multă apă și să folosești soluții hidratante naturale pentru buze (ulei de măsline sau miere).

Crema pe bază de gălbenele și mușețel sunt și ele eficiente deoarece aceste plante au proprietăți antivirale și antiinflamatorii.

Cum previi crăparea colțurilor gurii?

Pentru a preveni de-acum înainte apariția crăpăturilor în colțurile gurii, este esențial să ții cont de următoarele sfaturi:

  1. Fă-ți analizele regulat, ca săpoți descoperi din timp dacăai o deficiență de minerale în corp. Consumă suplimente alimentare sau alimente bogate în vitamina B, fier și folați, pentru a combate eventualele deficiențe din corp.
  2. Hidratează-te suficient - aflămai multe despre consumul corespunzător de lichide din acest articol.
  3. Dacăai început săai simptome specifice, nu atinge zona sensibilă cu degetele și evită să umezești buzele cu salivă, pentru că se vor usca și mai tare.

Așadar, crăpăturile în colțul gurii se pot trata ușor cu remedii naturale sau unguente pe bază de antibiotic. Discută cu medicul și vezi care este cel mai bun tratament pentru tine!

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Coate uscate: cauze și remedii
Coate uscate: cauze și remedii
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (85)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.