Epilare definitiva: pareri pro si contra

Epilare definitiva: pareri pro si contra

Redactor Andreea Baluteanu

Sezonul costumelor de baie si al hainelor mini este in plina desfasurare, asa ca fiecare femeie isi doreste sa arate cat mai bine. O piele catifelata, neteda, este un obiect al dorintei pentru fiecare dintre noi, iar indepartarea parului, un subiect indelung discutat. Probabil cea mai controversata metoda de eliminare a pilozitatii in exces, epilarea definitiva, are adeptii si contestatarii ei. Iti prezentam parerile pro si contra la adresa epilarii definitive, pentru ca tu sa hotarasti in deplina cunostinta de cauza daca vei apela la ea.

Pareri pro la adresa epilarii definitive

Pentru a-ti putea declara parerile asupra epilarii definitive, este important sa ii intelegi mecanismul si principiile de functionare. Procesele de epilare definitiva (cele mai cunoscute sunt IPL, adica lumina intens pulsata, si laserul) functioneaza pe baza transferului de energie, pe un singur sau multiple spectre, asupra radacinii firului de par. Aceasta este distrusa, astfel incat cresterea firului este stopata, fara repercusiuni majore asupra zonei de piele inconjuratoare.


Epilarea definitiva se realizeaza in saloane, in spa-uri sau chiar in clinici medicale, unde dermatologii se ingrijesc ca tu sa beneficiezi de cele mai bune rezultate, cu o minimizare a riscurilor. Aceasta metoda de indepartare a parului incepe sa capete din ce in ce mai multi sustinatori si la noi, dupa ce in Statele Unite ale Americii a fost declarata, conform unui studiu realizat de Academia de Chirurgie Estetica si Plastica, a treia cea mai populara procedura de infrumusetare estetica non chirurgicala, dupa celebrele injectii cu Botox si acid hialuronic.

Aceasta celebritate castigata relativ repede este primul indiciu pro cu privire la epilarea definitiva. Dar, ca orice alta tehnologie revolutionara, si ea are contestatari. De la voci care afirma ca "definitivul" acestui proces de indepartare a parului este de fapt un temporar prost mascat semantic, pana la diversele teorii apocaliptice propagate online, care afirma ca te poti imbolnavi de cancer, mai este loc de pareri pro la adresa epilarii definitive?

Este suficient sa analizam putin conceptul de epilare definitiva pentru a contura primul punct pozitiv. Cel putin in teorie, epilarea definitiva te va scapa pentru totdeauna de parul nedorit. Adio aparate de ras uitate pana ce ruginesc pe cada, ceara curgand fierbinte sau epilator neprietenos! Fiti binevenite, picioare catifelate, axile delicate si o zona intima pe cat de neteda iti doresti!

Cel de-al doilea avantaj esential al epilarii definitive este legat de eliminarea durerii. Femeile care se confrunta cu pilozitatea au invatat de timpuriu ca indepartarea ei este legata strans de disconfort, neplacere, iritatii si durere. Fiind un proces non-invaziv si lipsit de riscuri (la prima vedere), epilarea definitiva taie de pe lista de « asa nu » toate aceste puncte negative. Mai mult, ea nu prezinta risc de infectie si nu are nevoie, in majoritatea cazurilor, de recuperare post procedura.

Inconvenientele epilarii cu ceara sau epilator, resimtite de multe dintre noi, printre care se numara iritatiile, inflamatiile, firele crescute sub piele sau foliculita, vor disparea de la sine. Persoanele cu sensibilitate dezvoltata la aceste forme de indepartare a parului in exces vor fi primele care sa isi exprime parerea pro la adresa epilarii definitive. Aparatul de ras isi gaseste insa si el un inamic in laser sau IPL, pilozitatea accentuata asociata cu el fiind la randul ei stearsa din compendiumul de efecte adverse ale epilarii.

Desigur, la prima vedere, epilarea definitiva pare costisitoare. Analizand insa raportul dintre preturile celor 6-12 sedinte de care vei avea nevoie si cat cheltuiesti in mod normal pentru epilare, pe parcursul intregii tale vieti, vei descoperi ca balanta inclina in favoarea procesului permanent. Mai mult, popularitatea crescanda de care se bucura a determinat comercializarea a numeroase aparate cu laser sau IPL, pe care le poti achizitiona si folosi la domiciliu, la cateva sute de lei.

Nu in ultimul rand, epilarea definitiva este un proces personalizat. Aparatul este programat sa functioneze in functie de tipul tau de piele si de gradul de pilozitate, identificand singur pigmentul firului de par si actionand in functie de acesta. Vei putea beneficia astfel de asistenta din partea personalului angajat si chiar de discounturi, pentru a-ti rasplati fidelitatea. Da, principiul aplicat in vanzari functioneaza si ca parere pro pentru epilarea definitiva.

Pareri contra fata de epilarea definitiva 

In randurile ce urmeaza, iti vei intoarce fata de la partea luminoasa a miracolului indepartarii permanente a parului si vei lua contact cu parerile contra la adresa epilarii definitive.

In primul rand, exista voci care afirma ca epilarea definitiva nu te scapa chiar in totalitate de pilozitate. O simpla analiza logica ne poate clarifica situatia: fiind o procedura care este utilizata de circa 10-15 ani, niciunul dintre subiectii sai nu a parcurs un ciclu de viata intreg, pentru a putea afirma ca epilarea definitiva tine cat traiesti. Sunt pacienti carora parul a reinceput sa le creasca la cativa ani dupa finalizarea procesului de epilare, desi este probabil ca acest fapt sa se datoreze practicarii unor metode ineficiente de indepartare a parului cu laser sau IPL, lipsei de experienta a personalului sau unei tehnologii slab calitative.

Mai departe, sunt cazuri in care parul a fost indepartat definitiv, dar nu complet. Astfel, fire de par, cu o pigmentare inferioara insa, continua sa creasca, chiar si dupa aplicarea procedurii. Se pare ca este un efect comun si normal, dar, in situatia in care clientul nu a fost in mod corect informat asupra acestui aspect, el se va simti inselat si va dezvolta pareri contra la adresa epilarii definitive. Faptul ca o majoritatea covarsitoare a clinicilor care practica epilarea cu laser sau IPL refuza sa ofere garantii, in cazul in care parul reincepe sa creasca, spune multe despre integralitatea efectelor sale.

Rezultatele finale depind in mare masura si de mostenirea genetica, de dereglarile hormonale, de pilozitate si de piele. Tipul mediteranean si cel arab vor dezvolta mai repede noi foliculi de par, pentru cel afro-american este mai dificil sa obtii un raspuns pozitiv si chiar si parul foarte deschis, blond, pune probleme. Tipologia ideala: piele alba, fire de par negre.

Un alt aspect care poate constitui o parere contra la adresa epilarii definitive este legat de pretul ei. Costul unei sedinte se invarte in jurul sumei de 150 euro, in functie de zona epilata si de tariful practicat de salon. Tinand cont de faptul ca vei avea nevoie de circa 6-12 sedinte, in functie de reactii, intregul proces te poate duce la peste 1000 euro. Metode mai prietenoase sunt achizitionarea unui aparat pe care sa il folosesti la domiciliu, dar si aici, conteaza foarte mult calitatea. De asemenea, un personal performant, autorizat, care sa stie sa aplice tehnicile corecte si sa reactioneze oportun in fata eventualelor riscuri, este scump.

Nici afirmatia ca epilarea definitiva nu doare nu este intotdeauna adevarata. Dat fiind faptul ca firul de par prezinta terminatii nervoase, este posibil sa resimti un grad de neplacere de la usoara la moderata. Desigur, aceasta nu va fi nicicum comparabila cu cea a smulgerii firelor de par din radacina, dar sunt situatii in care este necesar sa fie aplicate creme cu efect anestezic, cuburi de gheata, lotiuni antiinflamatorii sau apa rece pentru a alina disconfortul.

Unele pareri contra la adresa epilarii definitive demoleaza si conceptul absentei riscurilor. Intr-adevar, este posibil sa dezvolti iritatii, inflamatii, mai ales daca ai pielea sensibila, uneori chiar cicatrici (chiar daca nu permanente), zone pigmentate, umflaturi sau arsuri. Infectiile sunt reduse ca frecventa, dar pot aparea. Zona post epilare va fi similara cu pielea arsa de soare, dar compresele reci si hidratarea temeinica te scapa de dificultati. Poate fi necesar sa porti ochelari de protectie pentru a minimiza riscurile la care esti supusa.

Nu te astepta ca epilarea definitiva sa se desfasoare cat ai clipi din ochi sau fara pregatire preliminara. Inainte de a purcede la indepartarea permanenta a parului, nu este recomandat sa te expui neprotejat la soare sau sa te epilezi cu ceara, afectand astfel radacinile parului. Femeile insarcinate ar trebui sa evite procedura. Vei avea nevoie de 6-12 sedinte pentru completarea procedurii, care pot dura de la 10 minute pana la 2 ore, in functie de zona care urmeaza a fi epilata, cu pauza de 6-8 saptamani intre sedinte, in functie de gradul de pilozitate si de ciclul de crestere al firului de par.

Este dificil sa afirmi ca epilarea definitiva este floare la ureche, dar nici nu poti trece cu vederea avantajele sale incontestabile. Sunt pareri pro si contra la adresa epilarii definitive, ramane ca tu sa te decizi ce iti doresti si ce e aplicabil in cazul tau.

Tu ai incercat epilarea definitiva sau iti doresti sa apelezi la ea ?

Articolul urmator
7 beauty devices în care merită să investești
7 beauty devices în care merită să investești
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți, potrivit personalității tale
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți, potrivit personalității tale

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.