Somnul: cel mai bun tratament anti-imbatranire

Somnul: cel mai bun tratament anti-imbatranire

Cristina Tarziu

Ti s-a intampla si tie, cu siguranta, sa te trezesti dupa o noapte de somn odihnitor, sa te privesti in oglinda si sa ti se para ca arati mult mai tanara. Somnul este, fara indoiala, cel mai bun tratament anti-imbatranire, indiferent daca-ti doresti rezultate imediate sau daca tintesti frumusetea pe termen lung. Iti spunem in randurile de mai jos de ce trebuie sa dormi 8 ore in fiecare noapte, dar si cum sa o faci pentru a te mentine tanara pentru cat mai mult timp.

Beneficiile somnului pentru organism

Somnul previne formarea cearcanelor

Oboseala si lipsa somnului determina dilatarea vaselor de sange, iar „frecarea" ochilor cu mainile nu face decat sa inrautateasca situatia. In timpul somnului organismul elimina toxinele si apa in exces din tesuturi, isi regleaza tensiunea arteriala si accelereaza procesele de regenerare celulara.

Somnul iti modifica expresia fetei

Lipsa de somn te face sa fii mai stresata si mai tensionata, iar asta devine vizibil inclusiv pe fata, din cauza contractiei muschilor faciali. Cand nu dormi suficient arati obosita, suparata si mai batrana.

In timpul somnului pielea se regenereaza

Pe perioada orelor de somn se formeaza celule de piele noi care le inlocuiesc pe cele imbatranite. In lipsa unui program regulat de somn, tenul nu mai poate trece prin aceste procese de revitalizare si arata mult mai imbatranit.

Somnul previne problemele pielii cauzate de dereglari hormonale

In timpul somnului au loc tot felul de schimbari hormonale si metabolice in organism. Oboseala deregleaza aceste procese si poate cauza diverse probleme la nivelul pielii (exces de sebum, acnee etc.).

Somnul iti protejeaza ADN-ul si celulele

Privarea de somn deterioreaza ADN-ul, determina modificari in felul in care se exprima genele si altereaza capacitatea organismului de a mentine celulele sanatoase.

Somnul previne obezitatea si diabetul de tip 2

Un studiu recent a aratat ca doar 30 de minute de somn pierdute in zilele de lucru pot avea consecinte majore pe termen lung asupra metabolismului si greutatii corporale. Lucrul peste program si orele insuficiente de somn pot declansa diabetul de tip 2, iar persoanele care dorm mai putin au un risc cu peste 70% mai ridicat de obezitate.

Somnul stimuleaza productia de colagen

Colagenul este esential pentru elasticitatea si fermitatea pielii. In lipsa unei cantitati insuficiente de colagen sau cu un colagen de o calitate redusa, pielea isi pierde elasticitatea si incep sa apara ridurile.

Reguli pentru un somn odihnitor si cu efect anti-imbatranire

1. Incearca, pe cat posibil, sa respecti un program regulat de somn, adica sa te culci si sa te trezesti la aproximativ aceeasi ora.

2. Dormi in fiecare noapte intre 7 si 9 ore. Tine cont si cat de mult timp iti ia sa adormi si asigura-te ca ai parte de cel putin 7 ore complete de somn efectiv.

3. Stinge lumina si trage draperiile! Chiar daca dormi, somnul iti este perturbat de lumina din jur. Melatonina, un hormon secretat de glanda pineala odata cu lasarea intunericului, pregateste organismul pentru somn, are un rol esential pentru starea generala de sanatate a organismului si influenteaza longevitatea.

4. Dormi pe spate pentru a evita formarea ridurilor pe obraji! Daca poti sa dormi doar pe laterala, muta-te de pe o parte pe alta pe parcursul noptii si foloseste o fata de perna dintr-o tesatura fina si moale.

5. Foloseste o lenjerie pentru pat sau cel putin doar fete de perna albe! Vopselurile din asternuturi pot irita pielea sensibila.

6. Curata-ti tenul si aplica o crema hidratanta pentru noapte! Datorita proceselor metabolice si de regenerare care au loc in timpul somnului, e nevoie sa aplici o crema cu o formula speciala, care sa ingrijeasca si sa hraneasca tenul pe parcursul noptii si care sa sustina procesele naturale de rejuvenare a pielii.

7. Pe timpul iernii, dar si vara, cand folosesti aerul conditionat, tine in dormitor un umidificator de camera pentru a impiedica uscarea in exces a aerului si implicit a tenului.
 
Chiar daca toate informatiile de mai sus suna incurajator, nu te grabi, totusi, sa abuzezi de tratamentele de infrumusetare prin somn! Oamenii de stiinta spun ca exista un numar optim de ore de somn pe zi (7-8) si ca orice peste aceste cifre nu este benefic pentru organism - somnul in exces poate chiar cauza deteriorarea celulara.

Articolul urmator
Cele mai frumoase actrițe franceze și secretele lor de beauty
Cele mai frumoase actrițe franceze și secretele lor de beauty
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.