Substante periculoase din produsele de frumusete

Substante periculoase din produsele de frumusete

Cristina Tarziu

Fa un experiment simplu si numara cate produse de ingrijire si infrumusetare folosesti intr-o singura zi! Gandeste-te apoi ca fiecare dintre aceste produse poate contine cel putin o substanta chimica periculoasa pentru sanatate. Nu poti renunta la ele, e adevarat, insa ori de cate ori poti oferi organismului o „pauza", fa-o, iar in toate celelalte ocazii orienteaza-te catre produse cu ingrediente naturale si cu cat mai putine ingrediente cu denumiri sofisticate. Gasesti mai jos lista celor mai periculoase substante din produsele de frumusete.

Substante periculoase din produsele de ingrijire si infrumusetare

  
 
Parabeni - sunt folositi drept conservanti in foarte multe produse, in special in lotiuni si creme, dar si in deodorante sau sampoane, de exemplu. Sunt cancerigeni, produc tulburari endocrine si toxicitate reproductiva.

Ftalati - sunt folositi in produsele cosmetice pentru a oferi flexibilitate si textura. Se gasesc cel mai adesea in oja, in parfumuri, lotiuni si fixativ pentru par si duc la dereglari ale sistemului endocrin, afecteaza ficatul, plamanii si rinichii si sunt cancerigeni.

Triclosan - este folosit ca antimicrobian cel mai adesea in paste de dinti, sapunuri antibacteriene si deodorante. Afecteaza tiroida si nivelul de hormoni din organism, este iritant pentru piele si contribuie la aparitia bacteriilor rezistente la antibiotice.

SLS - urile - se gasesc in aproape toate produsele de ingrijire personala, fiind agentii care produc spuma. Ii gasim in sampoane, gel de dus, mascara, tratamentele pentru acnee. Sunt iritanti pentru piele, ochi si plamani, iar in combinatie cu alte chimicale devin cancerigeni.

Formaldehida - substanta folosita in produsele cosmetice pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Este cancerigena, produce reactii alergice si afecteaza sistemul imunitar. O gasim in lacurile de unghii, lotiunile de dus, sampoane si balsamuri de par, farduri, tratamente pentru intarirea unghiilor.

Toluen - este un solvent puternic ce poate fi gasit in oje, in tratamentele pentru unghii si in produsele pentru vopsirea parului. Afecteaza sistemul respirator, produce greata, irita pielea, iar daca este inhalat de catre gravide poate afecta procesul de dezvoltare a fatului.

Propilen glicol - este un tip de alcool ce se gaseste in creme, lotiuni pentru plaja, diverse produse de machiaj, sampoane, balsamuri si spray-uri fixative pentru par. Este o substanta chimica in general sigura pentru organism, insa in cantitati mari poate produce intoxicatii si reactii alergice.

Polietilenglicol (PEG) - este folosit pentru marirea capacitatii de absorbtie a produsului in piele. Il gasim in lotiuni, sapunuri lichide, sampoane, creme, unguente si tratamente pentru par. Sensibilizeaza pielea, iar in combinatie cu alte substante chimice poate deveni cancerigen.

Oxid de etilena (ethylene oxide) - este cancerigen si il gasim in odorizante si sampoane. Polietilenglicolul este adesea contaminat cu oxid de etilena.

Plumb - nu este un ingredient in sine, ci mai degraba un contaminant. Apare cel mai adesea in rujuri si in fondul de ten. Este cancerigen, afecteaza procesul de invatare si este legat de diverse tulburari comportamentale.

Coloranti artificiali - sunt adesea cancerigeni, iritanti pentru piele si au fost legati de aparitia de ADHD la copii.

Gudron de carbune - este cancerigen si apare in sampoanele impotriva matretii si paduchilor, dar si in diverse tratamente pentru pielea uscata.

Parfumuri - adesea le vei gasi sub acesta denumire generica in foarte multe produse - parfumuri, after-shave, sampoane si balsamuri, lotiuni de dus, creme etc. Provoaca alergii, dermatite, afecteaza sistemul respirator si sistemul reproducator.

E imposibil sa eviti complet toate aceste chimicale, insa iti poti ajuta organismul sa le faca fata. Mananca sanatos, bea foarte multa apa (pentru a stimula procesul de detoxifiere a organismului) si, ori de cate ori este posibil, opteaza pentru produse de ingrijire organice. Lasa-ti unghiile sa respire din cand in cand, accepta ca esti la fel de frumoasa si fara machiaj si ca nu ai nevoie sa lasi un norisor de parfum in jurul tau pe oriunde treci. Iar la primele semne de reactii alergice, inceteaza folosirea produsului care le-a cauzat si mergi la medic pentru investigatii amanuntite.

 

Articolul urmator
Dispozitiv microcurent: beneficii și recomandări
Dispozitiv microcurent: beneficii și recomandări
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai
Incepe quiz
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.