Uleiuri de baie care te ajuta sa te relaxezi

Uleiuri de baie care te ajuta sa te relaxezi

Adelina Ion

Daca esti in cautarea unor metode simple de relaxare, trebuie sa stii ca uleiurile de baie sunt extrem de eficiente in acest sens. Ele au proprietati terapeutice care diminueaza tensiunea acumulata in organism si elimina stresul, emotiile puternice, angoasele si depresia.

Mai mult, uleiurile de baie au anumite proprietati care iti asigura un somn linistit, profund si odihnitor. Vei vedea cum, dupa o baie in care ai folosit un astfel de ulei, vei adormi mai repede si nu te vei trezi in timpul noptii. 

Cele mai eficiente uleiuri de baie cu efect relaxant

Printre cele mai eficiente uleiuri de baie cu proprietati relaxante si calmante se numara:
Uleiul esential de bergamota revitalizeaza si reimprospateaza organismul, alunga tristetea, stresul, anxietatea, depresia, oferind o stare generala de bine. De asemenea, are efecte benefice asupra ficatului, splinei si intregului sistem digestiv.
Uleiul esential de grepfrut improspateaza si revitalizeaza organismul, diminueaza stresul, depresia si tensiunile.
Uleiul esential de iasomie amelioreaza depresia, reduce tensiunea si stresul. In plus, contribuie la cresterea libidoului si la ameliorarea problemelor legate de diferite dependente.
Uleiul esential de lavanda alunga stresul, calmeaza mintea si relaxeaza intregul corp. De aceea este recomandat sa fie folosit la baia de seara, inainte de culcare, pentru a-ti asigura un somn linistit si odihnitor.
Uleiul esential de maghiran amelioreaza insomnia, stresul si anxietatea, combate oboseala si depresia si stimuleaza circulatia sanguina.
Uleiul esential de portocala alunga insomnia si amelioreaza starile de iritabilitate, tensiune nervoasa, stres, disconfort psihic.
Uleiul esential de rozmarin fortifica sistemul nervos central, stimuleaza memoria si capacitatea de atentie, are proprietati antidepresive, alunga migrenele, imbunatateste circulatia sangelui si tonifiaza pielea.
Uleiul esential de trandafir, bogat in vitaminele C si E, hraneste si hidrateaza pielea, fiind recomandat in special persoanelor care au o piele uscata. In plus, are efecte antiseptice, antidepresive si calmante.
Atunci cand adaugam uleiuri esentiale in cada, acestea nu patrund doar prin piele, ci si prin caile respiratorii, intrucat degaja vapori. De aceea, uleiurile de baie sunt mult mai eficiente decat cele pentru masaj sau decat cele folosite in difuzorul de aromaterapie.

Cum trebuie utilizate uleiurile de baie


Este foarte important ca uleiul esential sa nu fie adaugat in stare pura in apa de baie, intrucat acesta nu este solubil in apa, iar utilizarea sa necorespunzatoare poate da nastere iritatiilor la nivelul pielii. Din acest motiv, uleiurile de baie trebuie diluate fie cu solutii pentru dispersie, care se gasesc in farmacii sau in magazinele de specialitate, fie cu uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de masline, uleiul de macadamia sau uleiul de argan, fie cu lapte.

La fel de important este sa respecti cu strictete dilutia recomandata (numarul de picaturi de ulei care trebuie adaugate la cantitatea de lichid diluant). De asemenea, nu trebuie sa mai adaugi ulei in cada in cazul in care nu mai simti aroma acestuia, intrucat ingredientele din uleiurile de baie raman active, in ciuda faptului ca mirosul dispare.

 

Reguli de respectat pentru a profita la maximum de beneficiile oferite de uleiurile de baie

Pentru a profita din plin de proprietatile pe care le au uleiurile de baie, este necesar sa respecti cateva reguli. In primul rand, nu trebuie sa petreci in cada mai mult de 20 de minute - aceasta este durata ideala pentru optimizarea efectelor uleiurilor. Apoi, pentru ca relaxarea sa fie totala, este necesar ca nimic sa nu-ti perturbe linistea: nici copiii, nici telefonul, nici soneria. 

Temperatura apei trebuie sa se situeze intre 35 si 38 grade Celsius. O temperatura a apei care depaseste aceste limite pune in pericol circulatia sanguina si somnul. Daca nu dispui de un termostat reglabil, poti folosi un termometru asemanator celor utilizate pentru a masura temperatura apei pentru baia bebelusului.

Cand sunt uleiurile de baie contraindicate

Intrucat uleiurile de baie sunt substante foarte concentrate, folosirea acestora ar trebui evitata in urmatoarele situatii:

• Daca suferi de boli respiratorii, deoarece mirosul puternic al uleiurilor de baie poate agrava aceste afectiuni;

• Daca te confrunti cu afectiuni hepatice, avand in vedere faptul ca aceste uleiuri suprasolicita ficatul, lucru care, in timp, va conduce la deteriorarea acestui organ;

• Daca ai o piele sensibila, intrucat uleiurile de baie pot cauza iritatii, mai ales daca nu sunt respectate recomandarile de utilizare si sunt aplicate direct pe piele. 

• Daca esti insarcinata; mirosul emanat de acestea iti poate provoca stari de greata. 

Acestea fiind zise, tu ce uleiuri de baie preferi?

Articolul urmator
Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea
Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea
Ce fel de costum de baie ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de costum de baie ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.