Cât de des ar trebui să te speli pe cap

Cât de des ar trebui să te speli pe cap

Eugenia Dinescu, redactor

Îţi umezeşti părul, aplici şampon, clăteşti, repeţi, apoi îţi hidratezi părul folosind un balsam sau o mască. Spălarea părului este ritualul de îngrijire care nu mai are nevoie de instrucţiuni suplimentare, nu-i aşa? Ei bine, părerea dermatologilor este diferită, pentru că foarte multe persoane ignoră nevoile propriului păr. În timp ce unii dintre noi ne spălăm părul în fiecare zi, există persoane care pot rezista chiar şi o săptămână între două spălări, însă nu există un răspuns universal: tipul tău de păr dictează frevenţa cu care ar trebui să te speli pe cap.

Dacă rutina ta din fiecare dimineaţă include şamponarea părului, rişti să creezi o serie de consecinţe negative pe lângă senzaţia de prospeţime: înlături uleiurile naturale care îţi protejează scalpul, stimulând glandele sebacee să producă şi mai mult sebum pentru a menţine echilibrul, creând un cerc vicios din care poate fi dificil să scapi. Cât de des ar trebui să te speli pe cap? Află părerea specialiştilor!

Textura firelor de păr influenţează frecvenţa cu care ar trebui să te speli pe cap. În general, fetele cu păr creţ sau ondulat pot rezista mai multe zile între spălări, în timp ce părul drept şi fin va afişa imediat urmele acumulării de sebum sau ale produselor de styling. Cea mai mare greşeală pe care o poţi face, conform specialiştilor? Să îţi speli zilnic părul, în special dacă a fost supus unor tratamente chimice (vopsire, laminare etc).

Şamponarea zilnică a părului îţi privează scalpul de uleiurile care îl menţin sănătos şi hidratat, ducând la uscarea excesivă a fibrei capilare. Părul devine mat, friabil şi electrizat, lipsit de luciul care îi reflectă sănătatea. Dacă te-ai obişnuit să îţi speli zilnic părul, a venit momentul sa fii mai indulgentă cu părul tău: renunţă la şampoanele purifiante, care pot stimula glandele sebacee să producă şi mai mult sebum, în favoarea şampoanelor fără SLS sau co-washingului, soluţiile care îţi oferă o curăţare mai blândă a părului.

Conform specialiştilor, secretul unei rutine adecvate pentru îngrijirea părului este să găseşti cocktailul de produse care îţi oferă un interval între spălări cuprins între trei şi cinci zile. De exemplu, o mască hrănitoare cu efect intensiv nu va face decât să îţi încarce fibra capilară şi să îţi îngraşe mai repede scalpul dacă textura părului tău este subţire şi dreaptă. În acest caz, încearcă un şampon pentru volum, cu un efect mai lejer, şi aplică balsamul sau masca doar pe lungimea părului, niciodată pe scalp. În schimb, fetele cu un păr gros vor avea nevoie de un plus de hidratare şi ingrediente emoliente pentru a menţine sănătatea fibrei capilare.

Pe lângă nevoile părului tău, stilul de viaţă este un alt factor pe care va trebui să îl iei în considerare. Dacă mergi zilnic la sală, nu îţi vei dori ca părul tău să păstreze toată sudoarea acumulată în timpul orelor de fitness, dar să îţi speli părul după fiecare antrenament poate avea efecte neplăcute asupra echilibrului scalpului. În acest caz, încearcă să câştigi o zi folosind şampon uscat, disponibil sub formă de spray dar pe care îl poţi prepara şi acasă, sau să înlocuieşti şamponul pe care îl foloseşti în mod obişnuit cu unul formulat special pentru uz zilnic.  Acestea au o formulă mai blândă, care nu va avea acelaşi efecte asupra barierei hidrolipidice care îţi menţine scalpul sănătos.

Acum ştii cât de des ar trebui să îţi speli părul, dar ştii cum ar trebui să îl îngrijeşti odată ce ieşi din baie? Află cât de sănătos este să dormi cu părul ud şi care sunt riscurile la care te expui!

Articolul urmator
Sculptra: ce este și cum acționează
Sculptra: ce este și cum acționează
Cât de des te faci de rușine în public?
Incepe quiz
Cât de des te faci de rușine în public?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.