Produse de make up ieftine vs scumpe: ce diferente sunt intre ele?

Produse de make up ieftine vs scumpe: ce diferente sunt intre ele?

Redactor Alexa Galgau

An de an, femeile cheltuie miliarde de dolari pe produse de make up. Atunci cand vrei sa iti iei un ruj, de exemplu, nu poti sa nu te intrebi care este diferenta intre doua produse aparent identice, pe care le deosebesc doar un ambalaj si un nume de brand. De ce ar trebui sa dai de 5 ori pe mai mult pe acelasi produs cosmetic - este o investitie sau o simpla risipa?

Afla raspunsul la aceasta intrebare si descopera diferenta dintre produsele de make up ieftine si cele scumpe, ca sa intelegi cand este bine sa faci un sacrificiu financiar si cand nu!

Produse de make up ieftine vs scumpe

Raspunsul care iti vine prima oara in minte este ca produsele scumpe sunt fara indoiala de o calitate mult mai mare decat cele ieftine. Ai dreptate, dar nu in totalitate. Exista si produse a caror calitate nu este sugerata de pret, iar acesta devine un simplu moft, atragand oamenii care vor sa epateze prin folosirea unor branduri renumite. 

Inainte de toate, sa vedem care sunt diferentele intre produsele de make up ieftine si cele scumpe:

- calitatea ingredientelor de baza: cu cat un produs este mai scump, cu atat ingredientele de la baza lui sunt mai bune din punct de vedere calitativ. Un produs cosmetic poate sa contina minerale care sa iti hraneasca pielea, substante pentru protectie impotriva razelor UV, substante care vindeca sau, cel putin, nu agraveaza acneea si asa mai departe. Pentru fiecare proprietate de acest tip, pretul de pe eticheta creste. Produsele cosmetice ieftine contin mai multa apa, nu iti protejeaza pielea si de multe ori pot chiar provoca iritatii ori agrava acneea. 

- calitatea pigmentilor: daca ai incercat vreodata un ruj scump sau un fard de calitate, cu siguranta ca ai observat o culoare mult mai intensa si mai rezistenta. Aceasta se intampla pentru ca produsele de make up scumpe contin mai multi pigmenti decat cele ieftine, care au in componenta mai mult substante de umplutura. De notat este si faptul ca produsele scumpe vin intr-o gama mult mai larga de nuante, in special cand vine vorba de fond de ten si concealer, ceea ce inseamna ca ai sanse mult mai mari sa nimeresti nuanta pielii tale. 

Mai exista un avantaj al cumpararii produselor de make up dintr-un magazin specializat: ai la dispozitie mostre, asa ca nu arunci banii pe fereastra fara sa stii exact ce ti-ai cumparat. In plus, ti se ofera si consiliere, ceea ce la o farmacie sau la un hypermarket nu se intampla. 

Acestea fiind spuse, trebuie sa iei in considerare si faptul ca pretul este de multe ori o capcana. Uneori, snobismul este cel care ii indeamna pe oameni sa cumpere un produs cosmetic de la un brand cunoscut. Nu de putine ori, produsele de make up reflecta un anumit lifestyle, nu neaparat un interes crescut fata de calitate. 

Exista produse in care este bine sa investesti sume mai mari de bani, dar si produse care sunt aproximativ la fel din punctul de vedere al calitatii, pentru care nu platesti decat numele brandului. Astfel, tine minte ca ar fi indicat sa scoti mai multi bani din buzunar cand vine vorba despre:

- fond de ten si concealer: aici diferentele sunt evidente. Nu numai ca ai sanse mai mari sa gasesti un produs care sa se apropie de nuanta tenului tau, astfel incat sa fie evitat aspectul inestetic de masca pe care il ofera produsele ieftine, dar un fond de ten de calitate ramane pe ten multe ore, poate chiar o zi intreaga. Iar daca ai probleme cu acneea sau punctele negre, trebuie sa cumperi produse create special pentru un ten cu probleme, altfel risti sa agravezi eruptiile si sa te alegi inclusiv cu cicatrice;

- pudra pentru ten: pentru o finisare impecabila a machiajului, care nu ofera tenului un aspect incarcat, trebuie sa investesti intr-o pudra mai scumpa, pentru ca este mult mai fina. In plus, un produs de o mai mare calitate poate sa contina inclusiv minerale care hranesc pielea si sunt sanse mai mici sa contina pudra de talc;

- pensule pentru machiaj: cele create de designeri sunt de obicei confectionate din fibre naturale. Acestea iti "mangaie" tenul, au o durata de viata mult mai lunga si sunt mult mai eficiente in aplicarea machiajului;

- ruj: in general, un ruj scump va fi mai rezistent. Daca stai sa te gandesti, un ruj ieftin nu numai ca se duce imediat sau iti pateaza dintii, dar se si termina mult mai repede, din cauza ca il folosesti de atatea ori pe zi. 

Dupa cum am spus, exista si cazuri in care pretul nu reflecta calitatea:

- gloss pentru buze si lac de unghii: formulele prin care sunt obtinute aceste produse de make up sunt la fel indiferent de pret;

- mascara: avand in vedere faptul ca produsul trebuie schimbat o data la 3 luni, nu merita sa dai sume exorbitante pe el, mai ales ca diferente majore nu sunt;

- produse trendy: atunci cand ceva este la moda, preturile cresc foarte mult.

Cat despre eyeliner, farduri, blushuri si alte produse, calitatea este iarasi o chestiune relativa si nu este reflectata mereu de pret. Aici va trebui sa experimentezi. In orice caz, unele diferente de pret nu sunt justificate. Da, un ruj de 20 RON este probabil mult mai prost decat unul de 50 RON, dar unul de 50 RON nu are cum sa fie mult mai prost decat unul pe care dai sute de lei. Acolo intervine deja renumele brandului si este stric alegerea ta daca vrei sa il platesti sau nu. 

Exista, fara indoiala, diferente intre produsele de make up ieftine si cele scumpe, dar trebuie intotdeauna sa fii atenta si sa nu cazi in capcana snobismului!

Articolul urmator
Plasturi pentru coșuri: ce sunt și cum îi folosești corect
Plasturi pentru coșuri: ce sunt și cum îi folosești corect
Ce produs de make-up esti?
Incepe quiz
Ce produs de make-up esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.