Cea mai scumpa cafea din lume

Cea mai scumpa cafea din lume

Redactor Alexa Galgau

In fiecare dimineata, miliarde de oameni opresc cu greu ceasul desteptator si isi indreapta atentia direct catre licoarea care ii ajuta sa se trezeasca si sa se pregateasca pentru o noua zi: cafeaua . Fie ca este vorba despre espresso, cafe latte, cappucino sau orice alt mod de preparare al acestei bauturi minunate, cert este ca industria cafelei este in prezent estimata la cateva miliarde de dolari si se afla intr-o continua crestere.

Cea mai scumpa cafea din lume nu poate fi gasita la orice colt de strada, iar provenienta ei este cel putin surprinzatoare. Citeste mai multe despre aceasta bautura costisitoare pe care milioane de oameni o lauda pentru aroma si calitatile ei!

 

 

Cea mai scumpa cafea din lume si provenienta ei

Cafeaua Kopi Luwak sau Civet, este cu siguranta una dintre cele mai aromate din lume, motiv pentru care nici pretul ei nu este unul nesemnificativ. Provenienta acestei cafele nu este dintre cele mai "nobile", insa. Boabele din care este facuta aceasta licoare sunt obtinute din fecalele unei feline locale din Indonezia. Cum s-a ajuns in situatia de a descoperi cafeaua cea mai aromata din lume?

Pisica aceasta nocturna din Asia de Sud are un regim format din diverse fructe de padure, printre care si roadele unei plante de cafea, care nu sunt deloc usor de gasit. Dupa ce scormonesc cateva zile in cautarea acestor delicatese, felinele le triaza si pe cele gasite, alegandu-le pe cele mai bune. Atunci cand le savureaza, ele consuma si fructul si boaba de cafea, care insa nu poate fi digerata de organismul lor si iese intacta in fecalele pisicii. Mai departe, exista culegatori specilizati in adunarea acestor boabe de cafea, pe care le spala si le usuca, urmand sa fie transformate in cea mai scumpa cafea din lume.

Ceea ce se intreaba multi oameni atunci cand aud sau citesc aceasta poveste pentru prima oara este cum a ajuns cineva sa vina cu ideea de a face cafea din boabele gasite astfel? Decoperirea cafelei Kopi Luwak isi are radacinile in colonialismul Europei. Pe masura de Spania, Anglia, Portugalia si Olanda se apropiau tot mai mult de teritoriile asiatice, cei care realizau expeditii se stabileau in zone cat mai bogate din punct de vedere al resurselor naturale. Olandezii au fost primii mari importatori la scala larga de cafea, atunci cand au descoperit planta in secolul al XVI-lea. La inceputul secolului al XVII-lea, ei au inceput sa fure boabele din zona in care le descoperisera (Yemen), in conditiile in care exista o lege care interzicea exportul resurselor nationale. Apoi, au inceput sa planteze seminte de cafea in insulele Sumatra si Java, in cadrul coloniei olandeze din Indonezia.

Aici, olandezii au angajat localnici saraci ca sa aiba grija de plantele de cafea, pentru ca mai apoi sa obtina profit prin vanzarea roadelor lor. Bineinteles, acesti muncitori nu aveau voie sa se atinga de boabe si erau mult prea saraci pentru a-si cumpara chiar si cateva, astfel ca au fost nevoiti sa improvizeze o metoda de a incerca si ei minunata licoare. Norocul a fost ca observasera ca micuta felina nocturna mentionata mai sus consuma fructele acestei plante, fara a reusi sa digere boabele atat de pretuite astazi. Cativa localnici mai curajosi au indraznit sa le stranga, sa le curete, apoi sa le coaca pentru a le folosi sub forma de bautura. Aroma si gustul licorii rezultate erau atat de speciale, incat ea a devenit in scurt timp atat preferata muncitorilor de pe plantatii, cat si a proprietarilor olandezi.

 

 

De ce este Kopi Luwak atat de gustoasa?

Expertii in cafea sustin ca aroma distinctiva a celei mai scumpe cafele din lume are la baza doi factori: selectia pe care micuta felina o realizeaza cand isi culege hrana si procesul de digestie prin care boabele trec inainte de a fi adunate de oameni. Nu numai ca pisicile acestea isi aleg roadele de cea mai mare calitate, dar in momentul cand boabele trec prin tractul digestiv, ele absorb si anumiti acizi si niste enzime din organismul felinei, apoi avand loc procesul de fermentare, care le ofera savoarea emblematica. Cafeaua Kopi Luwak a fost descrisa ca fiind fina, cu aroma de ciocolata si lipsita de gustul amar pe care cafeaua obisnuita il lasa la urma.

Pretul boabelor de cafea provenite dintr-o sursa atat de neobisnuita este extrem de ridicat: 635 dolari pentru 500 g. La cafeneaua Funnel Mill, din Santa Monica (California), un loc cunoscut pentru clientela formata aproape exclusiv din celebritati, aceasta cafea se vinde cu 80 de dolari, fara zahar sau frisca si numai pe baza de programare in prealabil.

Pentru persoanele absolut indragostite de cofeina, care doresc mereu sa incerce ceva nou, cea mai scumpa cafea din lume, Kopi Luwak, poate fi o experienta pe cat de excentrica, pe atat de placuta. Cati oameni ar da, insa, cateva sute de lei pentru o cana de cafea?

Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.