10 lucruri pe care doar copiii singuri la parinti le inteleg

10 lucruri pe care doar copiii singuri la parinti le inteleg

Redactor Alexa Galgau

A creste fara frati sau surori poate sa aiba o influenta asupra personalitatii ca adult, desi nu este singurul factor important in viata copilului. Copiii singuri la parinti au si avantaje, dar si cateva neajunsuri, la fel ca oricine. Atunci cand ai crescut intr-o astfel de familie, sunt cateva lucruri in care te regasesti numai tu si pe care cei care provin din familii numeroase nu prea le inteleg. 

Iata 10 lucruri pe care doar copiii singuri la parinti le inteleg!

Daca esti singura la parinti...

1. Oamenii te cred mai egoista

Cum aude cineva ca esti copil singur la parinti, cum isi formeaza ideea ca ai fi o persoana mai egoista. Doar pentru ca nu ai impartit dragostea parintilor cu un fratior sau o surioara, nu inseamna ca nu vei da totul intr-o relatie. Poate ca ai fost putin mai rasfatata in copilarie, in comparatie cu altii, dar asta nu inseamna ca acum nu esti o persoana cu picioarele pe pamant.

2. Presiunea familiala este mult mai mare

Atunci cand esti un copil singur la parinti, toate ambitiile si dorintele acestora se reflecta numai asupra ta. Daca mai aveai frati si surori, poate ca mai aveai sanse sa fii "oaia neagra" in cazul in care iti doreai o viata cu care parintii tai nu prea rezonau, dar cand esti singurul copil este aproape imposibil sa iti urmezi propria cale fara le frangi inimile macar putin. Presiunea de a fi perfecta devine mult mai mare, iar acest lucru se simte puternic toata viata, mai ales mai tarziu, cand nu poti sa nu te intrebi "Ce ar fi fost daca...?".

3. Toti cred ca vrei sa fii in centrul atentiei

Sii acesta este mai degraba un mit. Daca apuci sa spui ca ai fost singura la parinti, cei din jur incep sa creada ca iti place sa acaparezi mereu atentia, din cauza ca acasa erai probabil "vedeta" in fiecare zi. Este adevarat ca multi oameni care nu au frati sau surori sunt exuberanti in diverse situatii sociale, dar nu este o regula batuta in cuie. E foarte posibil sa fii cea mai timida persoana din lume chiar daca acasa ti s-a oferit multa atentie sau tocmai din aceasta cauza.

4. Ti se pun intrebari ridicole

De fiecare data cand cunosti o persoana noua, apare si intrebarea fireasca "Mai ai frati sau surori?". Apoi, dupa ce dai raspunsul, adesea discutia nu se opreste acolo, ci este continuata cu intrebari uneori caraghioase: "Si nu ti-ai fi dorit unul/una?", "Ai avut multi prieteni imaginari in copilarie?", "Te-ai simtit singura cand erai mica?" etc. Nu ar fi minunat daca ar inceta cei din jur sa mai faca pe psihologii cu tine?

5. Parintii sunt prea protectori cu tine

Cu cat sunt mai multi membri in familie, cu atat mai greu le va fi parintilor sa fie cu ochii pe fiecare. Atunci cand esti copil singur la parinti, insa, acestia sunt extrem de protectori cu tine, nu de putine ori in mod exagerat. In fond, esti singurul lor copil si te iubesc ca pe ochii din cap. Dar nu-i asa ca mereu s-au purtat cu tine ca si cum ai fi de portelan? Chiar si acum, cand esti om mare, te suna sa te intrebe daca ai mancat si daca te-ai imbracat destul de gros. 

6. Altii par mult mai descurcareti decat tine

Oamenii care au mai multi frati si/sau surori devin independenti inca din copilarie. Parintii nu au timp sa se ocupe de cei mari atat de mult, asa ca ii lasa mai liberi. In plus, fratii sau surorile mai mari au adesea mai multe responsabilitati pe umeri inca de la o varsta frageda si devin mult mai descurcareti. Copiii singuri la parinti sunt in general mai cocolositi si nu sunt nevoiti sa faca singuri prea multe lucruri, ceea ce mai tarziu apare ca un dezavantaj - lucru care, desigur, nu se intampla din vina lor. 

7. Uneori iti faci prieteni mai greu

Copiii nascuti singuri la parinti au uneori probleme de adaptare, insa nu foarte mari. Poate sa iti fie putin mai greu sa relationezi cu persoane noi si adesea te gasesti in situatia in care nu stii sa iti alegi cuvintele potrivite. Cei cu frati sau surori apropiati de varsta invata inca de mici cum sa interactioneze, devenind comunicatori iscusiti. Desigur, nu este o regula absoluta si un copil singur la parinti poate sa fie si el la fel, dar cu putin mai mult exercitiu. 

8. Te-ai maturizat mai repede

Cand erai mica, ai stat mai mult in compania adultilor decat a altor copii, ceea ce te-a facut sa preferi compania acestora. Probabil ca ai incercat inca de mica sa porti discutii de "oameni mari" si sa ii imiti cat de mult era posibil, ceea ce a ajuns sa te maturizeze si sa te modeleze diferit din punct de vedere mental. Acest lucru s-a remarcat mai mult ca sigur cand ai ajuns pe bancile scolii si ai intrat intr-un colectiv.

9. Educatia a fost sau este pe locul 1

De obicei, parintii care au un singur copil investesc mult in educatia acestuia si il indruma catre cele mai prestigioase institutii de invatamant. Copiii singuri la parinti fac mai multe cursuri si sunt trimisi in tabere inca de mici, pentru ca parintii isi permit mai usor acest lucru, avand un singur copil. De aceea, daca esti singura la parinti, educatia a cantarit pentru tine foarte mult intotdeauna, iar ambitia ta isi are radacinile si in copilarie. 

10. Eviti pe cat posibil conflictul

Cand erai mica, nu ai avut cu cine sa te "razboiesti", asa cum numai fratii si surorile o fac. De aceea, este foarte posibil sa ai o oarecare teama de conflict, din cauza faptului ca nu stii cum sa reactionezi. Nu este neaparat un lucru negativ, dar exista si situatii in care ar trebui sa iti iei apararea si nu prea o faci. 

Tu cum crezi ca e mai bine: sa fii singur la parinti sau sa fii dintr-o familie numeroasa?

Testul de geografie pe care îl trec doar 4% dintre oameni
Incepe quiz
Testul de geografie pe care îl trec doar 4% dintre oameni

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.